Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In 2050 meer plastic dan vis in onze zeeën”

Zoo opent permanente expo over vervuiling en bant wegwerpart­ikelen

- ANDREAS ROTTY

De Antwerpse Zoo heeft gisteren een nieuwe, permanente expo geopend die het bewustzijn rond de ‘plastic soep’ in de zeeën moet verhogen. “Een propere wereld begint voor je eigen deur”, zegt staatssecr­etaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld). De Zoo zal zelf wegwerpart­ikelen bannen.

“Word jij een soeperhero?”, staat in kindvriend­elijke taal op een van de bordjes te lezen. De informatie­ve muur toont hoe u kunt vermijden dat plastic in de zee belandt. In dezelfde ruimte, op weg naar de pinguïns vanuit het aquarium van de Zoo, vindt u info over de voedselket­en en het belang van plankton. Plankton is een verzamelna­am van de kleinste organismen in de oceaan die hard onder vervuiling lijden. Via die organismen komt plastic in vissen terecht en via die vissen terug op ons bord. In een aquarium met zeepaardje­s heeft de Zoo wat plastic flessen gelegd – op een onschadeli­jke manier – om visueel aan te tonen dat het een effect heeft op het zeeleven.

“De Zoo is een plaats van verwonderi­ng, maar we kunnen de bezoekers ook iets bijleren. Een goede plek om aandacht te schenken aan al dat plastic in onze zeeën”, zegt Dries Herpoelaer­t, algemeen directeur van de Zoo.

20.000 ton in Noordzee

“Elk jaar komt wereldwijd tien miljoen ton plastic in de oceanen terecht, dat is een vuilniswag­en per minuut. Als we aan dit tempo verdergaan, is er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen.”

De Zoo wil ook actie ondernemen. “In onze verkooppun­ten zullen we wegwerppro­ducten, zoals plastic zakken en rietjes bannen. We bieden herbruikba­re drinkbusse­n, duurzame lunchboxen en katoenen tassen aan.”

Staatssecr­etaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) wees een som van 50.000 euro toe voor de tentoonste­lling. “Dat past in ons Actieplan Marien Zwerfvuil. We hebben in de zomer ook met een truck aan zee informatie rondgedeel­d. Want ook in de Noordzee drijft elk jaar 20.000 ton plastic meer rond. We houden onze acties bewust op plekken waar kinderen het zien. Vaak zijn het net kinderen die hun ouders erop wijzen dat er iets fout loopt. Ook vanuit Antwerpen kunnen we zorgen dat de oceanen proper blijven. Een propere wereld begint voor je eigen deur. Tijdens opkuisacti­es in Antwerpen vinden we helaas nog te veel afval.” Duiker Thomas Van Puymbroeck (32) voedt de vissen en kuist de aquariums in de Zoo. Hij weet dat

plastic een bedreiging vormt. “Aan het Indonesisc­h eiland Bali moet je duiken tussen plastic zakjes. Zelfs in de Marianentr­og, het diepste punt van alle oceanen ter wereld, is al een plastic zakje gevonden.” Maar de mooiste duikplek ligt volgens hem dichterbij. “De Oostersche­lde”, zegt Thomas. “Geen vanzelfspr­ekende duikplek, maar ik kan er uren rondkijken. Er zijn kleine zeepaardje­s, naaktslakk­en, krabben, oesters en veel meer.” Thomas laat geen kans onbenut om bezoekers van de Zoo aan te spreken. “We hebben elke dag een paar keer onze ‘duikersbab­bel’ met de kinderen. Dan druk ik hen op het hart dat elk vuiltje op de grond effect kan hebben op de oceaan.”

 ?? FOTO WAS ?? Duiker Thomas Van Puymbroeck laat geen kans onbenut om bezoekers te wijzen op de gevaren van zeevervuil­ing.
FOTO WAS Duiker Thomas Van Puymbroeck laat geen kans onbenut om bezoekers te wijzen op de gevaren van zeevervuil­ing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium