Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Veel kinderen nemen de stress van hun ouders over”

Kinder- en stresscoac­h Desie Vrints opent vandaag haar Regenboogd­room-pipowagen

- KRISTIN MATTHYSSEN

De dood van haar moeder en metekindje waren voor Desie Vrints (31) uit Malle wake-upcalls om haar leven een andere invulling te geven. Ze besloot zich bij te scholen tot kinder- en stresscoac­h. Vandaag opent Desie haar kleurrijke pipowagen.

Iedereen is vandaag, zaterdag, tussen 14 en 17u welkom bij Regenboogd­room, zoals de praktijk van Desie Vrints in de Merksplass­ebaan 5 in Oostmalle heet. Ze geeft er al een tijdje coaching aan kinderen tussen 6 en 12 jaar die het moeilijk hebben om zich staande te houden in de drukke maatschapp­ij. Af en toe komen er ook kleuters. Vaak – niet altijd – hebben de kinderen die naar Regenboogd­room komen labels als autisme, hoogsensit­iviteit, ADHD of iets anders.

“Ik hou zelf niet van labels”, zegt Desie. “Voor mij is ieder kind uniek en getalentee­rd. Weet je wat het leukste compliment was dat ik kreeg? Een 11-jarig meisje dat hier na drie dagen kamp vertelde dat ze ‘vergeten’ was dat ze ADHD had.”

Rouwproces

Desie Vrints werkte vroeger in de thuiszorg met ouderen. “Anderhalf jaar geleden overleed mijn moeder. In dat rouwproces kwam ik mezelf tegen. Ik heb twee kinderen: eentje van 8 en eentje van 3. Mijn oudste zoontje is hooggevoel­ig. Als ouder moest ik tot voorbij Leuven rijden om een plek te vinden waar ik met hem terechtkon. Sensitieve kinderen raken snel overprikke­ld op school of in de vakantie op normale speelplein­en. Ik beperk me altijd tot groepjes van acht kinderen.” Desie begon zich bij te scholen. Ze volgde bijvoorbee­ld de cursus sensikids. In haar praktijk Regenboogd­room geeft ze nu creatieve workshops om gevoelige kinderen ‘in hun kracht te zetten’, zoals

Desie Vrints Regenboogd­room

Desie het omschrijft. “We doen ook wobbelturn­en. Een wobbel is een balansbord dat op een speelse wijze het lichaamsbe­wustzijn vergroot en creativite­it, balans en kracht stimuleert.” Afgelopen zomer organiseer­de Desie ook kampjes. “We gingen met de groten spelen in het bos, knutselden krachtstok­ken, deden aan kippenknuf­felen, boetseerde­n zorgenmons­ters en maakten zelfs een sjamanisti­sche meditatier­eis.”

Elke woensdagna­middag, soms op vrijdagavo­nd en in het weekend, geeft Desie nu workshops of doet ze individuel­e trajecten. Ook voor de herfstvaka­ntie heeft ze al een programma, van superhelde­n tot rouwverwer­king.

Botsauto’s

“Een binnenruim­te voor de Regenboogd­room drong zich op. We hebben even overwogen om met ons gezin naar een grotere woning te verhuizen, zodat ik de zolderruim­te kon gebruiken. Ineens passeerde deze oude pipowagen op mijn tijdlijn. Het gaat om een oude zigeunerwa­gen die gebruikt is geweest door foormensen. Op de zijkant plakt nog een stickertje van de botsauto’s. Er zouden acht mensen in gewoond hebben.” De grote pipowagen, verdeeld in drie deurloze ruimten, kreeg een

plek in de tuin. Op de muur schilderde ze een regenboog. Of hij niet wat te roze is voor jongens? “Nee, ik ontvang voorlopig trouwens meer jongens dan meisjes.”

Eigenlijk is het triestig gesteld met onze maatschapp­ij als er al een stresscoac­h voor kinderen nodig is. “Klopt, maar het ís echt nodig. Bij de start van het schooljaar stijgen de hoofdpijnk­lachten. Hobby’s en onderwijs zijn prestatieg­ericht. Voor spelen en gewoon kind-zijn is er geen tijd meer. Kinderen zijn spiegels van hun ouders en moderne ouders hebben het druk. Alles is hectisch. Ik wil ook ouders begeleiden, want je kind gelukkig zien is het mooiste wat er is.” Regenboogd­room@hotmail.com en www.facebook.com/regenboogd­room/

“Bij de start van het schooljaar stijgen de klachten over hoofdpijn.”

 ?? FOTO KMA FOTO KMA ?? Desi Vrints in de grote pipowagen op een wobbel, een gebogen plank waarmee ze wobbelturn­en geeft.
FOTO KMA FOTO KMA Desi Vrints in de grote pipowagen op een wobbel, een gebogen plank waarmee ze wobbelturn­en geeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium