Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil tot mijn tachtigste werken”

Coach Laszlo Bölöni

-

Geen Laszlo Bölöni op de bank van Antwerp zondag. Hij is geschorst nadat hij in Anderlecht naar de tribune werd gestuurd. Maar als het aan de Roemeen ligt, zal hij nog heel lang op de bank langs een voetbalvel­d zitten.

Ondanks zijn pensioenge­rechtigde leeftijd tekende de 65-jarige Roemeense trainer van Antwerp twee weken geleden een nieuw contract tot de zomer van 2020. Hij zal dan 67 zijn, maar in zijn huis in Zuid-Frankrijk genieten van zijn oude dag, dat is nog niet aan Bölöni besteed. “Ik wil nog tot mijn tachtigste werken”, zegt Bölöni. “Ik voel me nog goed. Maar er is misschien nog een verschil tussen wat we willen en wat we mogen of kunnen (lacht).” Voor hij bij Antwerp tekende, was Bölöni er twee jaar tussenuit om privéreden­en. Maar die zijn van de baan en dus wil hij nog een tijdje doorgaan. “Het was voor mij geen moeilijke beslissing om bij te tekenen. In Antwerpen ben ik zelfs dichter bij mijn dochter dan wanneer ik thuis in het zuiden van Frankrijk ben. Dan zit ik op 900 kilometer van mijn familie. En trouwens, elke dag zijn er drie à vier vluchten naar het zuiden van Frankrijk. Ik kan snel over en weer. Daar moet ik het niet voor laten.” De afgelopen twee weken profiteerd­e Bölöni ervan om even over en weer te gaan, maar tegelijk werd de interlandb­reak gebruikt om de nieuwkomer­s te integreren in de groep. “Het eerste deel van de interlandb­reak hebben we fysiek werk geleverd, in het tweede deel werkten we tactisch en tussendoor hadden we een interessan­te oefenmatch (0-0 tegen Vitesse, red.). Omdat er enkele spelers weg waren voor een interland, konden we eens andere jongens op hun posities uitprobere­n. En het was ook een belangrijk­e periode voor de integratie van de nieuwe spelers.”

Internatio­nals

Eén van die nieuwkomer­s is Dieumerci Mbokani. Die mag zich wellicht opmaken voor zijn eerste wedstrijds­electie. “In grote mate is hij klaar om te spelen”, zegt Bölöni. “Op een dag zal hij er staan.”

Wie er nog niet bij is tegen Zulte Waregem, is de Braziliaan­se verdediger Matheus Borges. Die staat nog steeds aan de kant met een spierscheu­r in de kuit. “Het duurt een beetje langer dan verwacht. Aanvankeli­jk dachten we dat hij slechts enkele dagen onbeschikb­aar zou zijn, maar het duurt nu al drie weken en het is nog niet in orde.” Sambou Yatabaré is intussen weer fit. De middenveld­er paste voor de interland met Mali. “Maar intussen is hij klaar. Hij heeft deze week alle trainingen meegedaan”, zegt Bölöni. Naast Yatabaré had Antwerp nog zeven andere internatio­nals. Een aantal dat al in jaren niet meer is gehaald op de Bosuil. “Dat maakt me trots”, zegt Bölöni. “Dat we internatio­nals in onze rangen hebben, wil zeggen dat het om getalentee­rde spelers gaat. Maar ik ben ook trots op de weg die we met sommigen hebben afgelegd. Door het werk bij Antwerp is Bolat opnieuw internatio­nal, werd Owusu voor het eerst opgeroepen voor Ghana en is Nazaryna weer belofteint­ernational bij Oekraïne. Dat is mooi voor de club.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium