Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Plaats op podium moet kunnen”

Neobelofte Niels Vandeputte trekt met ambitie naar Vorselaar

- KAREL LEMMENS

Met een tweede plaats in Kessel en een derde stek in Wiekevorst is kersvers belofte Niels Vandeputte uitstekend aan het nieuwe veldritsei­zoen begonnen. Dat hij zaterdag op het PK bij de beloften voor een podiumplaa­ts gaat, is dus gerechtvaa­rdigd.

“De overstap van junior naar belofte is voorlopig goed verlopen”, zegt Vandeputte. “Vooraf had ik alleen vraagteken­s rond de duur van de wedstrijd en hoe ik daarop zou reageren. Van veertig minuten bij de juniores naar een wedstrijd van een uur in een B-cross, waarin we dan nog eens samen met de eliterenne­rs zonder contract rijden, is toch een serieus verschil. In de zomerperio­de heb ik echter aan meerdere mountainbi­kewedstrij­den deelgenome­n en die duurden een uur en een kwartier. Dat heeft zonder twijfel bijgedrage­n tot mijn vrij vlotte aanpassing.”

De volgende week woensdag achttien jaar wordende renner uit Brecht vocht in zijn eerste wedstrijd in Kessel zelfs mee voor de zege.

“Ik had nochtans geen gunstige loting want ik moest op de vierde rij starten. Maar ik kon vrij snel opschuiven naar de spits. Daar kon ik vrij gemakkelij­k standhoude­n op het vrij technische parcours. Samen met Jarno Bellens geraakte ik op zeker moment zelfs voorop. Een tijdje leek het erop dat het voor de zege een strijd tussen ons beiden zou worden. Tot Gert Smet in de laatste ronde kwam aansluiten. Dat Smet laatstejaa­rsbelofte is, hebben we in de slotfase, waarin hij zich de sterkste toonde, ondervonde­n.” “In Wiekevorst vorige week had ik wel geluk bij de loting en kon ik op de eerste rij starten. Met een zestal renners zijn we ervandoorg­egaan. De omloop daar was minder technisch. Ik had het vooral wat lastig op de lange, rechte stukken waar de snelheid hoog lag. Daar moet ik nog wat aan wennen. Uytdewilli­gen reed daar weg op het einde en in de spurt voor de tweede plaats moest ik alleen voor Jelle Camps het hoofd buigen.”

De renner van IKO-Beobank vindt in Vorselaar wel een parcours dat hem zint.

“Ik heb een boontje voor dat parcours, hoewel ik daar in het verleden het geluk niet altijd aan mijn zijde had. Het is vrij technisch en echt mooi gelegen in dat bos. Ik ga er het beste proberen uit te halen. Gemakkelij­k wordt het niet. Met Gert Smet, Jarno Bellens en uiteraard ook Toon Vandebosch kan ik zo voor de vuist weg al een drietal favorieten opnoemen. Ik zal dus niet te veel fouten mogen maken als ik mijn ambitie wil waarmaken.”

Nog even aanstippen dat de nieuweling­en, de vrouwen elite en de meisjes jeugd later op het seizoen hun PK rijden.

Info: Zaterdag 15 september in Vorselaar. 11.00u: PK Masters B. 11.01u: PK Masters C. 12.00u: PK Masters A en PK amateurs. 13.00u: nieuweling­en. 14.00 uur: PK juniores. 15.00 uur: Vrouwen elite en meisjes jeugd. 16.00 uur: PK elite zonder contract en PK beloften.

 ?? FOTO BELGA ?? Niels Vandeputte toen hij in februari als junior de Krawatencr­oss in Lille won.
FOTO BELGA Niels Vandeputte toen hij in februari als junior de Krawatencr­oss in Lille won.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium