Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De eerste vrouwelijk­e burgemeest­er? Ik vrees ervoor”

Jonge CD&V-lijsttreks­ter Gerlinde Hublin (35) plaatst fietser en buurtoverl­eg centraal

- JAN AUMAN

Ze zegt van zichzelf dat ze niet dezelfde ambitie heeft als haar ‘baas’, Vlaams Parlements­lid Katrien Schryvers. Toch moet de frêle Gerlinde Hublin als lijsttreks­ter de kater die CD&V in Wijnegem opliep bij de verkiezing­en in 2012 doen vergeten.

Gerlinde Hublin (35) zette haar eerste stappen in de Wijnegemse politiek in 2012. Sindsdien zetelt ze als OCMW-raadslid. Sinds enige tijd is ze ook voorzitter van de lokale CD&V-afdeling. Net als haar inzet voor de lokale 11.11.11-beweging, gaat het om vrijwillig­e engagement­en. Maar politiek is ook Hublins beroep. Ze is al enkele jaren kabinetsme­dewerker van Katrien Schryvers, waarvoor ze doorlopend pendelt tussen Zoersel, waar haar ‘baas’ zelf opnieuw burgemeest­er wil worden, en het Vlaams Parlement in Brussel. Drukke tijden dus, zeker als je weet dat het nieuwe boegbeeld van CD&V in Wijnegem ook nog eens mama is van twee hele jonge kinderen.

N-VA-succes

Toch aanvaardde Hublin het lijsttrekk­erschap. Meteen gebeurt iets wat de meer ervaren Maria Pacquée-Rombouts zes jaar geleden niet gegund werd: de kans om de eerste vrouwelijk­e burgemeest­er van de gemeente te worden. Toen trok huisarts Philippe Michielsen­s de lijst, maar dat liep faliekant af. De huisarts kon lang niet waarmaken wat zijn vader Theo wel lukte: liefst 30 jaar burgemeest­er zijn van Wijnegem. Plots was Wijnegem geen CD&V-gemeente meer.

“We waren lang niet de enigen Gerlinde Hublin trekt de CD&V-lijst in Wijnegem.

die toen deelden in de klappen van het Antwerpse N-VA-succes”, zegt Gerlinde Hublin. “Zes jaar later zien we dat de huidige bestuurspl­oeg veel steken heeft laten vallen en dan heeft ze nog het geluk gehad dat vele potentiële tegenslage­n, zoals de afbraak van de centrumbru­g en vergroting van het sluizencom­plex, in de koelkast bleven steken. De betrokkenh­eid bij het Optimascha­ndaal – waarbij de gemeente Wijnegem ruim 3 miljoen euro in rook zag opgaan – is onvergeefl­ijk. Ik stoor mij er ook aan dat

men dat zo bagatellis­eert.” Hoe wil CD&V de Wijnegemna­ar opnieuw voor zich winnen? “We willen onze mooie, kleine gemeente opnieuw bruisend, bereikbaar, zorgzaam en duurzaam maken”, overloopt Hublin de speerpunte­n. “We willen meer in overleg gaan met de inwoners. Het wijkoverle­g werd gewoon afgeschaft door dit bestuur. In de plaats trekt N-VA zelf naar de mensen, als partij, maar dat is niet de goede manier. Er moet ook een einde komen aan het afbouwen van de gemeenteli­jke dienstHet verlening. De kinderopva­ng, het containerp­ark en straks ook het zwembad. Eén na één worden ze van de Wijnegmena­ren afgenomen. Wij zullen als CD&V alleszins alles in het werk stellen om het zwembad open te houden.” CD&V verwacht veel van wat Gerlinde Hublin ‘Koning Fiets’ noemt. “Fietsdeelp­rojecten, een fietsbibli­otheek zoals in Mol, bewaakte overdekte fietsparke­erplaatsen en de aanleg van meer en betere fietspaden. Dat is echt nodig willen we Wijnegem niet verstikken door te veel auto’s”, aldus de lijsttrekk­er.

Fusie

De mogelijke, zelfs waarschijn­lijke fusie van het kleine Wijnegem met andere steden of gemeenten, is voorlopig niet echt een verkiezing­sthema, maar Hublin heeft een duidelijke mening. “Zeker niet met Antwerpen”, zegt ze. “We zijn het begin van de Voorkempen en niet het einde van de stad. Volgende bestuurspe­riode kan een onderzoek, naar wat we met andere kleine gemeenten in de regio misschien beter samen kunnen doen, een eerste stap zijn naar schaalverg­roting. Ik heb geen voorkeur inzake mogelijke partners. Komt het de Wijnegemen­aar ten goede? Het antwoord op die vraag moet het enige criterium zijn.”

Hublin beseft dat ze geen tafelsprin­ger is, maar steekt niet onder stoelen of banken dat ze met haar sterke en verjongde lijst opnieuw mee wil besturen. “Ik ben iemand die graag en best achter de schermen werkt. Ik voel me vooral aanvoerder van een sterke ploeg”, besluit ze.

 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium