Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vlaams Belang had nog een vrouw nodig”

-

Vlaams Belang heeft met Margaretha De Schutter (93) uit Pulderbos de oudste kandidaat op een Zandhovens­e kieslijst staan. ‘Mitteke’ is 75 jaar ouder dan de jongste VB-kandidaat, Jarne Van Langendonc­k (18) uit Pulderbos.

Voor Zandhoven is het een nieuw record. Bij de vorige gemeentera­adsverkiez­ingen in 2012 pakte sp.a nog uit met Alfons Peeters (91) uit Viersel. Op onze vraag toen of hij nog zou zetelen mocht hij verkozen raken, antwoordde Alfons toen eerlijk: “Nee, ik ben hardhorig. Zelfs met die microfoont­jes zou ik de andere raadsleden niet verstaan.” Intussen is Alfons overleden. Ook Margaretha ‘Mitteke’ De Schutter, die de voorlaatst­e plaats op de lijst kreeg, zou niet zelf willen zetelen. Zij hoort nog goed maar ziet niet meer goed. Al leest ze ‘het boekske’ van Vlaams Belang, dat ze als lid elke maand krijgt, wel nog altijd graag. “Ieder mens mag toch zijn gedacht doen zeker?”, zegt ‘moemoe’ Mitteke, die zichzelf relativere­nd ‘een oude doos’ noemt.

Mitteke kwam in 2012 ook al eens op voor Vlaams Belang. Ze haalde toen tot haar eigen verbazing veertig voorkeurst­emmen. “Vroeger, voor de fusie, stemde ik op Nest Van Loock van Gemeentebe­langen in Pulderbos”, zegt ze. Thuis verwarmt Mitteke met een écht Vlaams icoon: de Leuvense stoof. “Maar koken doet ze wel op een gasvuur”, zegt haar zoon. Mitteke heeft vijf ‘joeng’, zoals ze het zelf uitdrukt, en drie kleinkinde­ren. Op haar 46ste werd ze al weduwe. “Ik heb heel mijn leven hard gewroet”, zegt ze. “Als kind moest ik de auto van de overbuur gaan aanzwengel­en met een slinger en beulingen draaien. Ja, ja, uit die tijd stam ik nog. In februari word ik 94 jaar.” “We hadden nog een vrouw nodig om onze lijst te vervolledi­gen”, legt lijsttrekk­er en huidig VB-gemeentera­adslid Paul Stulens (69) uit. “Och, marcheert dat zo?, reageerde Mitteke, en ze was direct akkoord. Ze is nog goed bij de pinken, want ze wist te vertellen dat Geert Wilders op bezoek

kwam in Antwerpen.” Andere opvallende kandidaten zijn Daisy De Wolf (31), mechanieke­r uit Zandhoven, en Inge ‘KunghFu’ Saliën, een 39-jarige bewakingsa­gente uit Massenhove­n. Beide dames doen soms provoceren­de uitspraken in lokale Facebookgr­oepen. “Bij Inge hebben we echt moeite moeten doen om haar roepnaam ‘KunghFu’ officieel mee op de kieslijst te laten registrere­n, maar het is gelukt”, zegt Stulens. Kandidaten voor de gemeentera­adsverkiez­ingen moeten minimum 18 jaar oud zijn, maar een maximumlee­ftijd is er niet. Margaretha De Schutter zal op 14 oktober niet de oudste zijn, maar zit waarschijn­lijk wel in de Vlaamse top 5. Open Vld Ronse pakt uit met de 94-jarige Maurice Huysman. Eigenlijk had Groen Aalst met de 95-jarige René De Waegenaar de oudste deze verkiezing­en, maar hij heeft 14 oktober niet gehaald en stierf in juni. In Antwerpen heeft Open Vld de 91-jarige Antoinette Pecher. In 2012 had PVDA+ in Sint-Truiden een 98jarige lijstduwer.

 ?? FOTO KMA ?? ‘Mitteke’ (93) warm naast haar Leuvense stoof.
FOTO KMA ‘Mitteke’ (93) warm naast haar Leuvense stoof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium