Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brechtse eeuwelinge­n prijken in Europese tuinen

Ruim honderd jaar oude bomen van Peter Ooms te bewonderen op Dag van de Landbouw

- ELKE LAMENS

In de boomkweker­ij van Peter Ooms in de Henxbroekw­eg in Brecht groeien en bloeien ruim zesduizend honderd jaar oude bomen. Zondag kunt u ze in volle glorie bewonderen. Daarna start de verkoop ervan.

Volgens boomkweker Peter Ooms komt een boom pas echt tot zijn recht als die een zekere leeftijd heeft bereikt. “Elke boom heeft specifieke eigenschap­pen. Die komen pas echt tot uiting als ze oud zijn. Bij platanen bijvoorbee­ld gaat de stam schilferen. Prachtig”, meent Ooms. Zijn passie voor oude bomen werd al in 1996 aangewakke­rd. “Ik studeerde elektromec­hanica. Na een vakantiejo­b bij een boomkweker in Loenhout ben ik overgestap­t naar de richting tuinbouw. Ik heb er tien jaar gewerkt. Daar is mijn passie voor oude bomen gegroeid. Met zo’n exemplaar kun je een tuin meteen afwerken.” Nochtans, toen Peter Ooms in 2006 op zichzelf begon, startte hij met kleine plantjes. Vandaag telt zijn kwekerij zo’n zesduizend bomen van een tweehonder­dtal soorten. “Gaandeweg heb ik Europa afgereisd op zoek naar planten en bomen. Daar ben ik nog steeds ongeveer een maand per jaar mee bezig. De vorm van de boom is erg belangrijk. Zo kan een overhellen­de boom een bankje beschutten. De bomen moeten altijd met de vrachtwage­n te vervoeren zijn. Anders kunnen we ze niet verkopen. Natuurlijk moeten de bomen winterhard zijn. Ik zie vaak prachtige exemplaren in het buitenland die hier niet gedijen.” Peter Ooms is intussen twaalf jaar bezig, maar de helft van de tijd moesten de bomen vooral groeien. “Dat begint nu vruchten af te werpen. We verplanten de bomen. Dat is nodig om een gezonde kluit te krijgen.”

Ecologisch­er

De laatste jaren gebeurt de teelt ecologisch­er. “We doen niet meer aan ziektebest­rijding. Door een bloemenvel­d aan te leggen, trek- ken we nuttige insecten. Door gras te laten groeien tussen de bomen, hoeven we ook geen onkruid meer te verdelgen.” De boomkweker­ij van Peter is atypisch. Je ziet er geen rijen bomen naast elkaar. Het lijkt wel alsof je in een park rondloopt. “Dat is een bewuste keuze. Het werkt prettiger, de bomen krijgen meer ruimte om te floreren en komen beter tot hun recht. Klanten krijgen hierdoor een beter beeld van wat kan in hun tuin.”

Die klanten komen voor 80% uit Europa. “De toplanden zijn Italië, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland. De overige 20% verkopen we over heel Vlaanderen.” Heel wat tuinaanleg­gers en handelaars vinden de weg naar Brecht. “We krijgen ook steeds meer particulie­ren over de vloer. Zowel vijftigplu­ssers die hun tuin meteen willen afwerken en de nodige middelen hebben als jonge koppels. De trend is om een grote boom te plaatsen als blikvanger.” Op zondag 16 september kunt u tussen 10 en 18u de eeuwelinge­n in volle glorie komen bewonderen. Hij heeft een parcours uitgestipp­eld op een oppervlakt­e van 15 hectare.

 ?? FOTO ELLA ?? Peter Ooms kweekt en verkoopt eeuwenoude bomen.
FOTO ELLA Peter Ooms kweekt en verkoopt eeuwenoude bomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium