Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groene familie en links eenheidsfr­ont

Progressie­f Wommelgem opnieuw apart naar de kiezer

- JAN AUMAN

Groen gaat in Wommelgem opnieuw op eigen kracht naar de kiezer met clubicoon Jan Herthogs in de spits en de familie DierckxMal­omgré-Van Bortel op het middenveld. Opvallende figuur is ook gewezen vluchtelin­ge Mariyam Safi. Ex-kartelpart­ner sp.a krabbelt recht als Links Eenheidsfr­ont.

Het huwelijk tussen Groen en sp.a liep een jaar geleden al op de klippen. Groen trok de stekker uit het kartel en mikt duidelijk op meer dan de twee zetels die het rood-groene samenwerki­ngsverband bezet in de raadzaal. Het optimisme is zelfs groot te noemen.

“Onze eerste vijf kandidaten zijn mogelijk verkiesbaa­r”, schat lijsttrekk­er Jan Herthogs. Hij trekt opnieuw de lijst en gaat al voor een vierde termijn in de gemeentera­ad. Op de tweede plaats vinden we Annemie Dierckx, die OCMW-raadslid is. Opmerkelij­k: ze neemt haar halve familie mee op de groene lijst. Ook haar zoon Jelle Malomgré (21) op plaats 14 en moeder Ria Van Bortel (68) op plaats 21 verdedigen de groene kleuren. Haar woning op de Keerbaan kan meteen worden omgetoverd tot campagnelo­kaal. De derde plaats is voor een nieuwkomer in de Wommelgems­e politiek: Eva Pierets. Zij wil meer aandacht voor duurzaamhe­id in Wommelgem. Op de vierde plaats verdedigt Fons Lommelen opnieuw de groene kleuren. Als groene senior wil hij meer aandacht voor generatieg­enoten, die liever zo lang mogelijk thuis blijven wonen in plaats van naar een woonzorgce­ntrum te gaan. De vijfde plaats is voor Patrick Bulens, al jaren actief in de partij en erg begaan met mobiliteit. “Fietsers en voetganger­s moeten de infrastruc­tuur krijgen die ze verdienen”, slaat Bulens op tafel.

Op plaats 10 prijkt met Mariyam Safi nog een opvallende figuur. Deze 27-jarige masterstud­ente Rechten woont nog maar sinds enkele jaren in Wommelgem. Mariyam houdt van schilderku­nst en literatuur. “Als 13-jarige kwam ik als vluchtelin­ge met mijn ouders vanuit Afghanista­n naar België. Ik voel me nu rijp om deze bevolking iets terug te geven. Ik wil me inzetten om ervoor te zorgen dat Wommelgem een warme, open gemeente blijft, waar iedereen zich vrij kan ontplooien. Ik wil een politiek voeren die mensen verbindt en niet verdeelt.”

Links Eenheidsfr­ont

De verstoten linkse partner heeft zich in Wommelgem verenigd onder sp.a-LEFT. LEFT staat voor Links EenheidsFr­onT. “Het is een logisch verlengstu­k van GroenRood”, zegt ervaren rot Maurice Vonckx. “We werden door Groen grofweg gedumpt, maar geven ons niet gewonnen. Opzet van LEFT is een echt links-progressie­f en open alternatie­f aanbieden. Als nog steeds overtuigd socialist duw ik de lijst dit keer. Vera Vijt, die actief is in de zorgsector en op Candonckla­er woont, wordt lijsttrekk­er, gevolgd door ambtenaar Luc Van Hove. We gebruiken het lijstnumme­r 1 dat sp.a voor deze verkiezing­en in heel Vlaanderen toebedeeld kreeg.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De top vijf van Groen Wommelgem, in willekeuri­ge volgorde: Fons Lommelen, Annemie Dierckx, Eva Pierets, Jan Herthogs en Patrick Bulens.
FOTO JAN AUMAN De top vijf van Groen Wommelgem, in willekeuri­ge volgorde: Fons Lommelen, Annemie Dierckx, Eva Pierets, Jan Herthogs en Patrick Bulens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium