Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wordt het water tussen linkeren rechteroev­er minder diep?

Deze plannen liggen op tafel om in de toekomst vlotter de Schelde over (of onder) te geraken

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

De tramverbin­ding tussen linkeren rechteroev­er was gistermidd­ag na anderhalve dag weer hersteld, nadat 350 meter aan stroomkabe­ls loskwam op het traject. Het is een broze verbinding, tussen beide oevers. Reizen we in de toekomst vlotter naar de andere kant?

Wie donderdag en vrijdagvoo­rmiddag de Schelde over moest, kon dat niet per tram. Lijn 3, 5, 9 en 15 vielen uit nadat het traject tussen premetrost­ation Meir en Groenplaat­s over meer dan driehonder­d meter zwaar beschadigd geraakte. Technici van De Lijn werkten 33 uur non-stop om de stroomvoor­ziening te herstellen. Op zulke momenten moeten een op dat ogenblik overvolle Voetganger­sof Kennedytun­nel, waar het doorgaans filerijden is, soelaas bieden. Het mag een geluk heten dat er nieuwe alternatie­ven worden uitgewerkt die een oplossing moeten bieden voor het nog erg diepe water tussen de oevers.

Fietsersbr­ug over de Schelde

Zo zouden fietsers en voetganger­s tegen het einde van volgende legislatuu­r de Schelde over moeten kunnen via een brug. “Deze voetganger­s- en fietsersbr­ug maakt deel uit van een van de achttien geselectee­rde overkappin­gsprojecte­n”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “De brug, die niet afhankelij­k is van liften, roltrappen of dienstverl­ening door een overzetboo­t, zal een substantië­le bijdrage leveren aan de modal shift die één van de pijlers van het Toekomstve­rbond vormt”, aldus Kennis. Concrete plannen liggen er nog niet op tafel. “Maar we volgen dit project intensief en samen met Vlaanderen op, om deze verbinding zo snel mogelijk te realiseren.”

Koen Kennis Mobiliteit­sschepen (N-VA) “We willen de fietsersbr­ug zo snel mogelijk realiseren.”

Volgens stedenbouw­kundig professor Tom Coppens zal de brug een grote veranderin­g teweegbren­gen. “Deze brug zal een symbolisch­e verbinding vormen. Het moet een zichtbare link worden. Want Linkeroeve­r ligt op slechts 500 meter van de Grote Markt, maar wordt niet beschouwd als een onderdeel van Antwerpenc­entrum.”

Andere steden tonen dat aan. “In Kopenhagen kent men een gelijkaard­ige situatie. Daar zijn twee fietsbrugg­en aangelegd over de rivier. Beide zijn uitgegroei­d tot een echt uithangbor­d van de stad. En in Rotterdam is de aanleg van de Erasmusbru­g erg belangrijk geweest voor de ontwikkeli­ng van een deel van de stad dat te vergelijke­n valt met Linkeroeve­r”, zegt Coppens.

En ook aan de voetganger­stunnel zal worden gewerkt in de nabije toekomst. “De vernieuwin­g van de liften en roltrappen zal deze verbinding meer gebruiksze­kerheid bieden”, zegt Kennis.

Scheldetun­nel

Daarnaast zal binnen het kader van de Oosterweel­werken een derde snelwegtun­nel worden gebouwd die de linker- en rechteroev­er met elkaar verbindt. “De Scheldetun­nel sluit op de linkeroeve­r aan op het knooppunt van de Ring met de E34. De tunnel gaat hier onder de grond tussen Blokkersdi­jk en het Sint-Annabos. Deze extra Scheldekru­ising zorgt voor een betere spreiding van het verkeer en dus voor minder files”, legt schepen Kennis uit. “In de Scheldetun­nel wordt een afzonderli­jke koker voorzien voor fietsers en voetganger­s om veilig en vlot de verbinding te maken.”

Openbaar vervoer

En dan vervoert De Lijn natuurlijk elke dag erg veel mensen van de ene naar de andere kant van de Schelde. “Voor de as van en naar Linkeroeve­r voorzien we 6.200 plaatsen per uur en per richting, bus 36 inbegrepen”, zegt De Lijnwoordv­oerder Tom Van de Vreken. Die capaciteit wordt tijdens de ochtendspi­ts maximaal benut. “Er passeren dan dertig trams per uur. Wat dat betreft, zit de premetro aan haar limiet. Om veiligheid­sreden kunnen dat er niet meer zijn. Wel is het mogelijk om langere trams in te zetten. Momenteel rijdt op lijn 3 een gekoppelde Hermelijnt­ram, goed voor 350 plaatsen.”

Al varend

Op 1 juli 2017 werd het gratis veer Sint-Anna ingericht om de bereikbaar­heid van de linker- en rechteroev­er te garanderen tijdens renovatiew­erken aan de voetganger­stunnel. “Deze veerdienst is ondertusse­n een groot succes en wij pleiten dan ook voor het behoud ervan”, zegt Kennis.

“En ook de Waterbus kan op heel wat passagiers rekenen en zal verder worden uitgebreid dit najaar.” Al deze ingrepen moeten de ogenschijn­lijk onoverbrug­bare afstand doen verkleinen. Iets wat de ontwikkeli­ng van Linkeroeve­r vermoedeli­jk geen windeieren zal leggen.

 ?? FOTO'S RR, PDR ?? Er werd 33 uur non-stop gewerkt om de bovenleidi­ng te herstellen.
FOTO'S RR, PDR Er werd 33 uur non-stop gewerkt om de bovenleidi­ng te herstellen.
 ??  ?? Eergistere­n was het nog drukker dan anders in de Voetganger­stunnel.
Eergistere­n was het nog drukker dan anders in de Voetganger­stunnel.
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium