Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leerlingen wijzen chauffeurs op hoffelijkh­eid

Startschot verkeersca­mpagne ‘Maat op Straat’

-

‘Maat op Straat’, zo luidt de verkeersve­iligheidsc­ampagne van de lokale politie en de stad, die zo veel mogelijk Antwerpena­ren oproept hoffelijk te zijn in het verkeer.

Honderden gele handjes zwaaiden gisteren heen en weer in GO! Basisschoo­l Melgesdree­f in Merksem, terwijl het ‘Maat op straat’-campagneli­ed werd meegezonge­n. De verkeersve­iligheidsc­ampagne van de lokale politie en de stad Antwerpen werd er officieel voorgestel­d. De leerlingen van 108 deelnemend­e scholen worden ingezet als ambassadeu­rs en gaan op zoek naar zo veel mogelijk ‘maten op straat’, en dat zijn alle volwassene­n in hun omgeving. De volwassene­n moeten hen plechtig beloven hoffelijk te zijn en de verkeersre­gels te respectere­n. Dan wordt er naar hen gezwaaid met de handschoen­en. En er hangt ook een prijs aan vast voor de leerlingen: de negen scholen die tussen 1 en 21 oktober de meeste ‘maten’ hebben verzameld, in de vorm van zo veel mogelijk handtekeni­ngen, krijgen de acteurs van televisier­eeks De Buurtpolit­ie op bezoek.

Ook burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) en schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) benadrukte­n het belang van de campagne. “Het is prettig om te zien hoe enthousias­t de kinderen zijn”, zegt Marinower. “Voor hen is het extra belangrijk dat zij zich veilig in het verkeer kunnen bewegen. We hebben daarom stevig geïnvestee­rd in verkeersed­u- catie, in samenwerki­ng met specialist­en in het vak. We zijn ook regelmatig op schoolbezo­ek gegaan, om na te gaan wat de specifieke verkeerspr­oblematiek­en zijn.”

Juf Flits

Directrice Liselotte Van de Velde straalt wanneer haar leerlingen de grootschal­ige actie mogen aftrappen. “Onze school grenst aan de Ringlaan”, zegt ze. “Heel wat leerlingen komen te voet of met de tram. Ze zijn zich er dus van bewust hoe gevaarlijk het kan zijn.”

“Deze campagne spoort hen aan steeds hoffelijk en alert te blijven, en ook anderen erop attent te maken. Ook binnen onze school zijn we intensief met verkeer bezig: vanaf de derde kleuterkla­s krijgen onze leerlingen één uurtje per week les van ‘Juf Flits’, onze verkeersju­f.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De leerlingen tonen hun handschoen­en, waarmee ze naar chauffeurs zullen zwaaien om hen te bedanken als ze hoffelijk rijden.
FOTO JORIS HERREGODS De leerlingen tonen hun handschoen­en, waarmee ze naar chauffeurs zullen zwaaien om hen te bedanken als ze hoffelijk rijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium