Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Californië schaft vrijkomen op borgtocht volledig af

Ook bij ons betalen verdachten soms borg als ze niet in voorlopige hechtenis gaan

- SYLVIA MARIËN

We kennen ‘m allemaal uit de Amerikaans­e films, de crimineel die vrijkomt op borgtocht. Iconisch voor het rechtssyst­eem in de VS, maar Californië (thuisland van Hollywood) is nu de eerste staat die er komaf mee maakt en rechters verbiedt om een borg te eisen als voorwaarde voor voorlopige invrijheid­stelling. Voorlopige hechtenis wordt er vanaf volgend jaar verleend op basis van risicoanal­yse met behulp van een wiskundig algoritme. Onderzoeks­rechter, hoe zit dat bij ons?

“België is gelukkig Amerika niet”, zegt de Antwerpse onderzoeks­rechter Karel Van Cauwenberg­he. “In het gebruik van algoritmes bij het bepalen of iemand in voorlopige hechtenis moet of niet, zie ik alleszins geen heil. Justitie is menselijk maatwerk. De wet is de wet, maar daarbinnen is er wel speling. Wie rechter is, doet dat met een bepaalde menselijke achtergron­d en dat is nu juist de bedoeling van ons systeem. Een computer is niet ‘eerlijker’ dan de nuances die wij zoeken.”

Dat is nochtans wat in de VS wel speelt. Wie rijk is, kan makkelijk vrijkomen op borgtocht en wie arm is, kan dat niet. Klassenjus­titie, gingen stemmen op, en her en der is er al gesleuteld aan het rechtssyst­eem. Zo ook in enkele county’s van Californië, dat het systeem van risicoanal­yse met behulp van algoritmes volgend jaar wil uitrollen naar heel de staat. Of iemand op borgtocht vrij zal komen, hangt er dan niet meer van af of hij, zijn naasten of een borgkantoo­r voor zijn voorlopige invrijheid­stelling kan betalen, maar van een aantal parameters, zoals iemands gerechteli­jk verleden of leeftijd, die samen bepalen hoe hoog het risico is dat de verdachte zich aan het gerecht onttrekt. Het risico kan hoog, medium of laag zijn. Bij een risico dat medium is, geeft de rechter de doorslag: voorlopig opsluiten of niet.

Er is ook kritiek op de Democratis­che gouverneur die de nieuwe wetgeving tekende. Zo zou volgens activisten een algoritme “mensen met een bruine en zwarte huidskleur benadelen”.

Voorlopige hechtenis bij ons

Hoe zit het systeem van voorlopige hechtenis in ons land in elkaar? “Dat bepaalt de wet betreffend­e de voorlopige hechtenis”, zegt onderzoeks­rechter Karel Van Cauwenberg­he. “Iemand kan worden aangehoude­n als er ernstige aanwijzing­en zijn naar schuld, als er gevaar is voor de openbare veiligheid, en/of als het om een feit gaat dat strafbaar is met meer dan vijftien jaar opsluiting. Bij andere misdrijven moet er ook sprake zijn van gevaar van recidive (dat de feiten zich herhalen, red.) en/of onttrekkin­g aan het gerecht en/of collusie (samenspann­en om het onderzoek te bemoeilijk­en of bewijzen te doen verdwijnen, red.). Alleen de onderzoeks­rechter kan tot voorlopige hechtenis of invrijheid­stelling beslissen. De raadkamer moet die aanhouding binnen de vijf dagen bevestigen en dan maandelijk­s eventueel handhaven. Als men beroep aantekent, komt dat voor de Kamer

Karel Van Cauwenberg­he Onderzoeks­rechter “Voorlopige hechtenis is een uitzonderi­ng.”

van Inbeschuld­igingstell­ing. Iemand die in vrijheid gesteld werd, kan ik als onderzoeks­rechter op elk moment in het onderzoek opnieuw aanhouden, op basis van nieuwe elementen.” “Mensen beseffen dit vaak niet, maar voorlopige hechtenis is eigenlijk een uitzonderi­ngsmaatreg­el. Mensen worden vaak voorlopig vrijgelate­n en het opleggen van een borgsom kan dan een goede tussenoplo­ssing zijn om het risico te beperken dat iemand niet komt opdagen op zijn proces.”

Borg op maat

De verdachte komt dan vrij op het moment dat de borgsom wordt gestort op de Belgische Depositoen Consignati­ekas. “De rechter kan die borgsom vrij opleggen, zonder minimum of maximum”, legt Van Cauwenberg­he uit. “Maar dat hangt natuurlijk af van de aard van de zaak en de situatie van de verdachte. Het heeft weinig zin om 5.000 euro borg te vragen aan iemand die van het OCMW leeft bijvoorbee­ld.” Ook een advocaat kan voorstelle­n om zijn cliënt voorlopig vrij te laten op borg. Hij heeft dan al afgetoetst wat financieel haalbaar is en kan een som voorstelle­n. Het is de (onderzoeks)rechter die dan beslist of hij daarop in gaat. Hoe vaak rechters een borgsom opleggen, is niet becijferd. Onderzoek stelt dat het “zeer weinig” gebeurt, Van Cauwenberg­he houdt het op “toch geregeld”. “Bij mensen die van diefstal worden verdacht bijvoorbee­ld, of bij drugskoeri­ers uit Frankrijk of Nederland die hier worden opgepakt. Maar uiteindeli­jk kan het bij elke verdachte. Dat hangt van onze eigen inschattin­g af in de loop van een onderzoeks­proces.” Wat als de verdachte toch niet opdaagt op zijn proces? “Dan wordt hij bij verstek veroordeel­d en wordt de borg verbeurd verklaard.” Het geld komt dan dus in handen van de staat.

 ??  ?? Voorlopig kan een borgsom nog iemand uit de gevangenis houden, maar dat geldt in Californië binnenkort niet meer voor iedereen.
Voorlopig kan een borgsom nog iemand uit de gevangenis houden, maar dat geldt in Californië binnenkort niet meer voor iedereen.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium