Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fijn stof wordt serVies

-

Fijn stof op je bord. In Rotterdam kan het. Architect Iris de Kievith en ontwerpste­r Annemarie Piscaer halen viezigheid van straat en gebruiken dat als gekleurd glazuur voor een servieslij­n uit keramiek.

Zonder verwijtend­e vinger of preek willen Rotterdamm­ers Iris de Kievith en Annemarie Piscaer toch de vervuiling in hun stad aankaarten. Daarom gebruiken ze het fijn stof uit de stad om er iets moois van te maken. “Mensen zijn zich niet bewust van de vuile lucht dat ze elke dag inademen in de straten van Rotterdam. Wij willen die vervuiling tastbaar maken en ervoor zorgen dat iedereen er elke dag aan wordt herinnerd. Dat kan wanneer Rotterdamm­ers nu hun ontbijt eten op een van onze borden of koffie drinken uit onze tassen. Hoe we ons servies gebruiken, ervan eten of drinken, is even intiem als ademen. Daarmee is een servies een ideale drager van het verhaal over onze luchtkwali­teit”, vinden de twee.

Van beige tot zwart

Het serVies van de twee vrouwen is er in verschille­nden kleuren, van beige tot zwart. SerVies gebruikt daarvoor geen kleurstoff­en, de kleur komt rechtstree­ks van de vervuilde stofdeeltj­es die bestaan uit koper-en ijzerdeelt­jes en als glazuur gebruikt worden. Kievith en Piscaer gaan daarvoor zelf op pad in de stad. Met een doek vegen ze de muren schoon en verzamelen ze het vuil. Wie mee komt kuisen in de stad krijgt daarvoor in ruil een kommetje van serVies. Zo willen de twee ook de buurtbewon­ers betrekken bij hun project. De initiatief­nemers hopen dat ze ooit onvoldoend­e vuil uit de stad kunnen verzamelen en dat hun serVieslij­n op die manier overbodig wordt.

 ?? FOTO RR ?? Iris de Kievith en Annemarie Piscaer.
FOTO RR Iris de Kievith en Annemarie Piscaer.
 ?? RR ?? Het resultaat van de ‘vuiligheid’ van de straat.FOTO
RR Het resultaat van de ‘vuiligheid’ van de straat.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium