Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Parijs krijgt megalomaan attractiep­ark

EuropaCity aan de rand van Franse hoofdstad wordt project van 3 miljard euro

- REBECCA VAN REMOORTERE

EuropaCity moet over zes jaar zo’n dertig miljoen bezoekers per jaar lokken, dubbel zoveel als Disneyland Parijs. Aan de rand van de Franse hoofdstad wordt een nieuw attractiep­ark neergezet met ruimte voor achtbanen, een overdekte skipiste, waterparke­n, kunst- en concerthal­len, winkels, hotels en een zakencentr­um.

Een lap grond van 800.000 vierkante meter en een budget van 3,1 miljard euro worden vrijgemaak­t voor het toekomstig­e EuropaCity in het noorden van Parijs. Het project komt er tussen twee luchthaven­s en twee snelwegen op een onbewoonba­ar stuk grond. EuropaCity moet veel meer dan een attractiep­ark worden. De architecte­n van Bjakre Ingels Group uit Kopenhagen nemen het grootste deel van de ontwikkeli­ng van de site op zich. Voor de constructi­e van acht andere gebouwen wordt een wedstrijd onder architecte­n uitgeschre­ven.

Mix van cultuur, vrije tijd en retail

De architecte­n krijgen de opdracht om een mix te voorzien van cultuur, vrijetijds­beleving en retail. Dat combineren ze allemaal onder meer in een themapark rond het thema Europa, een circus, een concertzaa­l, een waterpretp­ark, een indoor skipiste met artificiël­e hellingen en pistes en een ijsklimmuu­r. Verder komt er een cultureel centrum met een cinema. Bezoekers kunnen er een ritje maken in een hoogtechno­logische rollercoas­ter in virtual reality. Daarboveno­p komen er ook een cultureel centrum voor kinderen en een bedrijvend­orp met kantoorrui­mten.

In het hart van EuropaCity wordt de ecologisch­e kaart getrokken. Daar wordt ruimte gemaakt voor tien hectare aan bosrijk gebied en een groot stadslandb­ouwproject. EuropaCity ligt op een halfuurtje met het openbaar vervoer van het centrum van Parijs. Binnen in het attractiep­ark kunnen bezoekers zich te voet of met de fiets verplaatse­n.

Protest

Toch is niet iedereen opgezet met de komst van EuropaCity. Aan het begin van de zomer nog verzamelde­n Franse milieuacti­visten voor een protestmar­s tegen het volgens hen “nieuwe Dubai van Parijs”. Volgens hen gaat er met de ontwikkeli­ng van de site een groot deel vruchtbare landbouwgr­ond verloren. Investeerd­ers beloofden verder nog dat EuropaCity goed zou zijn voor tienduizen­d nieuwe jobs, maar de activisten vrezen net dat die banen niet ten goede zullen komen aan de lokale bevolking. Ze vrezen dat de kleine ondernemer­s in de omgeving alleen maar negatieve gevolgen gaan ervaren van het megaprojec­t. EuropaCity moet in 2024 al volledig klaar zijn.

Activisten “Dit wordt het nieuwe Dubai van Parijs. Er gaat veel kostbare landbouwgr­ond verloren.”

 ?? FOTO RR ?? Zo moet het attractiep­ark eruitzien.
FOTO RR Zo moet het attractiep­ark eruitzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium