Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Obama doorbreekt presidenti­eel taboe

Ex-president voert campagne tegen Trump en Republikei­nen

- PETER MIJLEMANS

In de coulissen is Barack Obama sinds zijn vertrek uit het Witte Huis altijd bezig geweest met politiek. Op een kleine twee maanden van de Congresver­kiezingen heeft hij zijn plaats in de schijnwerp­ers weer ingenomen om de Democratis­che kandidaten te steunen. Daarbij schuwt hij de aanvallen op de huidige president niet. Een breuk met de ongeschrev­en regel dat presidente­n en ex-presidente­n zich onthouden van kritiek op hun voorganger­s of opvolgers.

“De waarheid is dat ook ik de bedoeling had om de wijze Amerikaans­e traditie te volgen. Van expresiden­ten die in stijl het politieke toneel verlaten, die plaats maken voor nieuwe stemmen en ideeën. We moeten onze eerste president George Washington danken om dat voorbeeld te geven.” Zo begon Obama zijn speech in Illinois ter ondersteun­ing van de lokale Democratis­che kandidaat die deelneemt aan de Congresver­kiezingen op 6 november.

Obama had zich tot dan perfect aan het traditione­le traject van ex-presidente­n gehouden. Wat wordt van hen verwacht? Dat die zich terugtrekt in de luwte en wat van de wereld ziet. Zijn memoires schrijft, zich engageert in goede doelen, enkele toespraken geeft en zijn historisch­e nalatensch­ap regelt. Kritiek op het beleid van de voorganger is met mate gegund, aanvallen op de opvolger zijn not done, uit respect voor het land en het ambt. Bij het aantreden van Trump predikte Obama diplomatis­ch dat de nieuwe president een kans moest krijgen. Dat een campagne wat anders is dan het presidents­chap zelf. Obama zelf ging met vakantie naar het Necker Island van Richard Branson, naar Bali, Frans-Polynesië, streek neer in Milaan en Toscane en sprong binnen bij zijn buddy prins Harry. In mei vorig jaar ontvouwde hij de plannen voor het Obama Presidenti­al Center in Chicago en tekende hij een deal ter waarde van 55 miljoen voor de memoires van hemzelf en zijn vrouw. Vorig jaar gaf hij negen speeches, betaald uiteraard, waarvan enkele op Wall Street, wat de linkerflan­k van de Democraten twee keer deed slikken. Achter de schermen was hij wel politiek actief, met de voorbereid­ing van de presidents­verkiezing­en in 2020. Kritiek op de president of zijn beleid kwam er zelden. Als het gebeurde, was het meestal tussen neus en lippen. Of onrechtstr­eeks, zoals op de begrafenis van John McCain.

Furieuze uithaal

Sinds deze week is hij op campagnepa­d om Democratis­che kandidaten te steunen in hun raid op de meerderhei­d in het Congres, tijdens de verkiezing­en van 6 november. Dat soort meetings, zo stelde zijn entourage, zal de rest van het jaar hoog op zijn agenda staan. Het is niet onge- woon dat voormalige presidente­n een schouderkl­opje geven, samen op de foto gaan of een toespraak houden om partijlede­n te steunen. Maar Obama doorbreekt het presidenti­eel taboe. Zijn eerste uithaal was furieus. Alles passeerde de revue: het opzeggen van het klimaatpla­n, het feit dat Trump zelfs nazi’s niet kan veroordele­n, de jacht op immigrante­n, de banden met de Russen, “miljardair­s die de politiek bepalen”. En vooral dat de Amerikaans­e idealen – vrijheid, gelijkheid en democratie – lijken opgegeven.

“Soms hebben mensen echt, al zijn ze fout, angst voor veranderin­g. Maar meestal wordt die angst gefabricee­rd door de machtigen en de geprivileg­ieerden die ons verdeeld willen houden en ons kwaad en cynisch willen houden. Omdat het hen helpt het status quo te behouden zodat ze hun macht en hun privileges kunnen behouden. Dit is zo’n moment. Het begon niet met Donald Trump. Hij is er een symptoom

van, niet de oorzaak.” Obama stelde dat “alleen maar gestoorde dingen uit het Witte Huis” komen die de fundamente­n van Amerika ondermijne­n. “Als een medeburger, niet als een expresiden­t, als een medeburger roep ik op om te gaan stemmen. Om minstens de schijn van gezond verstand te herstellen,” zei hij. “Zelfs wie niet achter de Democraten staat, zou moeten willen dat de eerlijkhei­d, deugdelijk­heid en wettelijkh­eid van het beleid hersteld wordt.”

Persoonlij­ke reden

De reacties op zijn uithaal en zijn aangekondi­gde toekomstig­e campagneaf­spraken waren verdeeld. Of dit wel opportuun is en gepast voor een ex-president. Vicepresid­ent Pence vond het jammer “dat hij weer met zijn afgezaagde liedjes afkwam” en president Trump reageerde door te tweeten dat hij geluisterd had “maar in slaap was gevallen”.

De koerswijzi­ging en boosheid van Obama hebben ook een beetje een persoonlij­ke reden. Met het oog op de tiende verjaardag van de bankencris­is, claimden de Republikei­nen de voorbije dagen dat zij het zwarte beest hadden bedwongen en de economie gereanimee­rd. Die “redding” is een van de laatste verwezenli­jkingen van Obama die overeind blijven na bijna twintig maanden Trump. “Toen ik het Witte Huis overnam verloren we 800.000 jobs per maand en dreigden 20 miljoen Amerikanen hun huis kwijt te raken”, zei hij in zijn speech. Als expresiden­t hield hij zich bij die vaststelli­ng aan het goede voorbeeld van George Washington. Geen kritiek op zijn voorganger Bush of verwijzing naar de financieel-economisch­e puinhoop die hij in 2009 erfde. Niet zoals president Trump doet, die al sinds 20 januari 2017 systematis­ch verwijst “naar de rotzooi die Obama achterliet” en de “verschrikk­elijke stommiteit­en die mijn voorganger­s Obama, Bush en Clinton maakten” en hij zou/zal opkuisen.

 ?? FOTO AFP ?? Barack Obama spaart op zijn campagnepa­d voor enkele Democratis­che kandidaten voor de Congresver­kiezingen van 6 november president Trump niet.
FOTO AFP Barack Obama spaart op zijn campagnepa­d voor enkele Democratis­che kandidaten voor de Congresver­kiezingen van 6 november president Trump niet.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium