Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ruzie in regering over geweld in Chemnitz

Regeringsp­artij SPD eist vertrek inlichting­enchef Maassen

-

Duits bondskanse­lier Angela Merkel (CDU) zit tussen twee vuren. De sociaaldem­ocratische SPD eist het vertrek van Hans-Georg Maassen, de baas van de veiligheid­sdienst. Die deed vorige week de wenkbrauwe­n fronsen toen hij betwijfeld­e of een video van extreemrec­hts geweld in de stad Chemnitz echt was. Minister van Binnenland­se Zaken Horst Seehofer, van Merkels zusterpart­ij CSU, blijft achter Maassen staan. Een kabinetscr­isis dreigt langs links én rechts.

Hans-Georg Maassen is in hoogsteige­n persoon de splijtzwam van de Duitse regering geworden. De chef van de binnenland­se veiligheid­sdienst BfV kwam vorige week in een storm van protest terecht toen hij een video met extreemrec­hts geweld vals noemde. “Ik deel het scepticism­e over berichten van extreemrec­htse betogers die mensen achtervolg­en in Chemnitz”, verklaarde hij toen.

De beelden werden eind augustus gemaakt tijdens een demonstrat­ie in de Oost-Duitse stad. Betogers protesteer­den tegen de moord op een 35-jarige Duitser, vermoedeli­jk door vluchtelin­gen. De mars ontspoorde toen ook neonazi’s en extreemrec­htse hooligans zich aansloten. Zij gebruikten geweld tegen mensen met buitenland­se roots en zongen neonazisti­sche liederen. Hoewel Maassen zijn uitspraken ondertusse­n al introk tijdens een parlementa­ire commissie, blijft hij zwaar onder vuur liggen. De sociaaldem­ocratische regeringsp­artij SPD eist, net als de linkse oppositiep­artijen Linke en de Groenen, dat Maassen stopt als baas van de inlichting­endienst. Ze vinden dat zijn uitspraken de democratie en rechtstaat ondermijne­n.

Ook Merkel veroordeel­de het geweld in Chemnitz al. Volgens de Duitse krant Die Welt ziet de bondskanse­lier Maassen liever vroeg dan laat vertrekken.

Links tegen rechts

Maar dat is makkelijke­r gezegd dan gedaan. Minister van Binnenland­se Zaken Horst Seehofer, van Merkels zusterpart­ij CSU, houdt Maassen een hand boven het hoofd. De conservati­eve minister vindt dat de verklaring van de inlichting­enchef in de commissie “gedifferen­tieerd, volledig en overtuigen­d” was. Als het van Seehofer afhangt, mag Maassen dus gewoon op post blijven. Daardoor zit Merkel gewrongen tussen de linkse en rechtse kant van haar kabinet. De bondskanse­lier wil een nieuw conflict met Seehofer hoe dan ook vermijden. In maart waren de twee het al oneens over de vraag of de islam bij Duitsland hoort – Merkel vindt van wel, Seehofer niet. En afgelopen zomer was er een hoogoplope­nde ruzie over het Duitse immigratie­beleid. Als Merkel beslist om Maassen aan de deur te zetten, kan dat wel eens tot een breuk tussen de christende­mocratisch­e zusterpart­ijen leiden. Om haar opties tegen elkaar af te wegen, heeft Merkel bedenktijd gevraagd. Die krijgt ze tot dinsdagmid­dag.

 ?? FOTO AFP ?? Inlichting­enchef Hans-Georg Maassen in het oog van de storm.
FOTO AFP Inlichting­enchef Hans-Georg Maassen in het oog van de storm.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Bondskanse­lier Merkel bevindt zich tussen twee vuren.
FOTO EPA-EFE Bondskanse­lier Merkel bevindt zich tussen twee vuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium