Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Fraudeur koopt proces af: wat vindt u van deze gerechteli­jke praktijk?

-

Rechtstree­ks

Ja, zeer terecht! Tenminste als ze dat bedrag integraal en dadelijk betalen. Daar is men dan tenminste zeker van dat de staatskas gespijsd zal worden. Neen, zeer onterecht als de sjoemelaar­s slechts 20 euro per maand moeten aflossen, zoals sommige veel grotere gangsters. PATRICK VAN OPSTAL, PUURS

Klassenjus­titie

Dit is de reinste klassenjus­titie. Als je genoeg centen hebt, ga je steeds vrijuit. Dat is een fundamente­le aantasting van het gelijkheid­sbeginsel in onze grondwet.

PAUL VANMALDEGH­EM, LUXEMBURG

Slim

Slim van alle partijen: de staat krijgt geld om het begrotings­tekort te dempen en niemand hoeft op die ontzettend incompeten­te en trage rechtbanke­n te wachten. Iedereen blij.

PIET JANSSEN, BRASSCHAAT

Vrijgeleid­e

Deze afkoopwet is mijns inziens een vrijgeleid­e tot het niet aan de regels te houden voor zij die zich het kunnen permittere­n en alzo hun gang kunnen gaan (voor hen telt de Belgische wetgeving niet dan).

CHRIS SOMERS, WOMMELGEM

Rechtbank

Zou niet mogen. Misdaad is misdaad en moet voor een rechtbank komen.

PAUL FLERACKERS, MERKSEM

Voorbeeld van rechtsstaa­t

Gewoon een grote NEEN tegen de afkoopmoge­lijkheid. Is dit systeem dan een voorbeeld van onze rechtsstaa­t? Normale werkende mensen kunnen zich dit niet veroorlove­n. Alleen die grote mastodonte­n die misschien nog een boel centen gesubsidie­erd kregen. En wij maar werken. Pak de fraudeurs hard aan en laat ze zichzelf niet afkopen met gefraudeer­de euro’s. We zijn al bekend als zwartwerke­rs en nu worden de fraudeurs nog beschermd ook.

ERIC CROON, DESSEL

Nog meer te verbergen?

Als hij nu zomaar even 50 miljoen wil neerleggen om het proces af te kopen, dan stel ik mij de vraag wat hij nog te verbergen heeft. Het feit dat wij (de belastingb­etaler) dit zomaar toelaten, zegt veel over onze beleidsmak­ers.

JO VAN DER WILT, LOMMEL

Misdaad loont

Misdaad loont, als je voldoende geld (zwart, illegaal) bijeen gestolen hebt. PIERRE DE JONGH, HOBOKEN

Bijkomende voorwaarde­n

Met enige tegenzin moet ik erkennen dat dit voor onze maatschapp­ij de ‘beste’ oplossing is. Alles hangt af van de ‘bijkomende’ voorwaarde­n, welke zouden moeten helpen voorkomen dat betrok- ken fraudeur hervalt in de toekomst. Men moet erover waken dat na het betalen van een boete de fraudeur er eigenlijk niet beter van is geworden.

EDILBERT VYLDERS, SINT-NIKLAAS

Nog meer gefraudeer­d

Als iemand gretig zo’n bedrag betaalt, betekent het dat er veel meer gefraudeer­d is dan dat. Maar om daar dan achter te komen, zal er waarschijn­lijk meer risico zijn op proceduref­outen en mist het gerecht de inning van dit bedrag. NICO MAESEN, ANTWERPEN

Gevangenis­straf

Zulke mensen zouden toch nog een zware gevangenis­straf moeten krijgen.

JAN VAN ROMPAEY, MECHELEN

Goede zaak?

Als geld belangrijk­er wordt (voor welke reden ook) dan gerechtigh­eid, dan is dit een goede zaak.

J LUC PEIFFER, ‘S-GRAVENWEZE­L

Waterpisto­ol

Verschrikk­elijk. Als je met een waterpisto­ol zonder buit gesnapt wordt, ga je de cel in. Die witteboord­encriminel­en stelen miljoenen en gaan vrijuit.

JULES WYNS, ANTWERPEN

Wet in orde

Zolang wetten extreem ingewikkel­d zijn en de fiscus alleen rijke mensen viseert om dat flink te misbruiken, is zelfs afkopen nog steeds gewoon chantage. De rechtsonze­kerheid en targets voor fiscale ambtenaren werken die afpersing van rijke mensen in de hand. Pas als er heldere en eenvoudige wetten zijn, kun je ook eisen dat ze correct worden toegepast en wordt het eindelijk weer eerlijk om mensen die zich er niet aan houden te straffen. Ondertusse­n is afkopen de pleister op het houten been. Om van redelijke fiscale tarieven nog maar te zwijgen.

JAN PAULUSSEN, UTZENSTORF (ZWITSERLAN­D)

Doe er iets goeds mee

Het is maar wat je frauderen noemt hè. Of mag vadertje staat meer dan de gewone burger? Die fraudeert en steelt erop los zonder rood te worden. Dus ik zou zeggen: aannemen die handel en doe er iets goeds mee.Maar dat is misschien te simpel.

PETER DEHON, ANTWERPEN

 ?? FOTO RR ?? Louis Reijtenbag­h.
FOTO RR Louis Reijtenbag­h.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium