Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toppers hebben kopzorgen

(dus kansen voor de rest)

- WERNER BOURLEZ

Geen Mathieu van der Poel zondag op de flanken van de Muur in Geraardsbe­rgen. De Nederlands­e kampioen heeft rust nodig na een zware zomer waarin hij het mountainbi­ken met de weg combineerd­e. Ook de Wereldbeke­rs in de Verenigde Staten laat hij aan zich voorbijgaa­n? waardoor hij pas op 6 november in Meulebeke voor het eerst op de crossfiets te zien zal zijn. Van der Poel beseft nu dat er ook grenzen zijn aan zijn tomeloze ambitie. Zeker nu hij volgend voorjaar ook op de weg wil schitteren. Schrappen in het crossprogr­amma is een must.

Wout van Aert is er wel bij, maar zijn situatie is bekend. Op 1 januari fuseert het team van Nick Nuyens met Roompot en de drievoudig­e wereldkamp­ioen weigert voor die ploeg te rijden, ondanks zijn contract. De vraag is wanneer hij precies zijn contract tot 1 januari 2020 zal verbreken en welke gevolgen dat zal hebben in dit veldritsei­zoen. Van Aert is een controlefr­eak, benieuwd of die onzekere situatie zal te zien zijn in de modder.

De goede weg

Zorgen voor de toppers, dus kansen voor de rest, zou je zo denken. Wat ook opvalt: de crossers hebben allemaal een goede wegcampagn­e achter de rug. Telenet - Fidea Lions verbaasde in de Ronde van Wallonië, waar Quinten Hermans een rit won en nipt de eindzege moest laten aan Tim Wellens. Onder leiding van Gianni Meersman reden de mannen van Marlux voor het eerst met ambitie op de weg en dat gaf Michael Vanthouren­hout en co niet alleen een sterke basis maar ook een fameuze boost van vertrouwen. En in het zog van Van der Poel reden zijn crossploeg­maats een beresterke Arctic Race, met een verbluffen­de Gianni Vermeersch en een zegevieren­de Toupalik. “Ik verwacht dat de tegenstand­ers daardoor een stap voorwaarts hebben gezet”, merkte ook Van Aert vorige week op.

Nog geen Super League

De drie regelmatig­heidsklass­ementen blijven behouden: Wereldbeke­r, Superprest­ige en DVV Verzekerin­gen Trofee. De Brico-crossen winnen aan aandacht en dan zijn er ook nog Soudal-crossen en een paar eenzaten. De aangekondi­gde hervorming­en laten op zich wachten, zodat we nog steeds door de bomen het bos niet zien. De crossen in Vlaanderen blijven ook domineren. Ja, er is eindelijk weer een Wereldbeke­rcross in Zwitserlan­d. Maar niet in Italië, Duitsland of Groot-Brittannië bijvoorbee­ld. En de twee crossen in de Verenigde Staten lijken op sterven na dood. De ploegen en crossers die er met plezier naartoe trekken zijn op één hand te tellen. UCI-coördinato­r Peter Van den Abeele wil in de toekomst een Super League van zo’n 20 à 25 topcrossen, in verschille­nde landen. Maar wie gaat dat dan allemaal organisere­n? Zeker in het buitenland? Met Flanders Classics (die de Superprest­ige overnam) is er een grote speler bijgekomen. Zorgen zij mee voor de nodige veranderin­g? Want als Van Aert en Van der Poel definitief voor de weg kiezen, dreigt het veldrijden in een fameuze malaise te geraken.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Wout van Aert.
FOTO PHOTO NEWS Wout van Aert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium