Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mannen, we gaan draaien met wat er is”

Bijzonder amusant tijdsdocum­ent heeft nog geen verdeler gevonden

-

Eerlijk is eerlijk: zowat iedereen in het filmlandsc­hap hield het hart vast. Want behalve een getalentee­rd regisseur, is Robbe De Hert ook altijd een chaoot geweest, wiens wel erg summiere subsidieaa­nvragen een begrip waren bij de betrokken instanties. Een goede manager had van De Herts carrière – die soms jarenlang tegen windmolens vocht – een groter succes kunnen maken. Naarmate zijn gezondheid brozer werd en zijn sociale situatie precairder, en zijn droomproje­ct steeds meer een spook leek, groeide het scepticism­e. Voorlopig is het dan ook zeer onzeker of Hollywood aan de Schelde in de bioscoop wordt uitgebrach­t, of waar hij dan wél te zien zal zijn. En dat is erg jammer, want het is een – zoals te verwachten – uiterst onderhoude­nde en – zoals minder te verwachten – goed gestructur­eerd en profession­eel afgewerkt kijkstuk geworden.

Nand Buyl en Hugo Claus

De Hert begint met een sterk stukje prehistori­e. Doordat hij veel interviews lang geleden afnam, staan onder meer Nand Buyl (over zijn rol in de vooroorlog­se kaskraker De Witte) en Hugo Claus (over de Duitse films in de oorlog) op uit de doden. De Hert maakt zich vrolijk over het amateurism­e op de set van de razend populaire Antwerpse kluchten van de jaren 50, maar laat bevoorrech­te getuigen ook onderlijne­n hoe goed die acteurs waren. In 2000 vroeg De Hert op een première pesterig aan Joyce De Troch en Tom Barman of ze Charel Janssens kennen – een legendaris­che komiek. Ze kenden hem niet en je hoort Robbe haast zuchten. Alleen Koen De Bouw zei verontwaar­digd: “Uiteráárd ken ik Charel.”

Kreupele paarden

Het is een plezier Roland Verhavert te horen praten over ‘zijn’ boerenfilm­s, een jonge Dominique Deruddere te zien acteren in Istanbul van Marc Didden. De anekdotes zijn grappig, de fragmenten geven goesting om te (her)ontdekken. Jan Verheyen vat het geestig samen: “De meest gehoorde zin op een Vlaamse set is: mannen, we gaan draaien met wat er is!” Zelfs al zijn dat vijftig figuranten op kreupele paarden om het leger van de Guldenspor­enslag uit te beelden.

Alleen in het laatste halfuur zakt de film wat in: omdat de modernere films te vers in het geheugen liggen en omdat twee uur een flinke zit is voor een documentai­re. Toch is Hollywood aan de Schelde een bijzonder interessan­t tijdsdocum­ent en vaak ook zeer amusant. Hopelijk gaat het een bloeiende carrière tegemoet, op welke drager dan ook.

 ?? FOTO RR ?? Julien Schoenaert­s in Meeuwen sterven in de haven.
FOTO RR Julien Schoenaert­s in Meeuwen sterven in de haven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium