Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sasha Baron Cohen: even schaamtelo­os als Amerika zelf

‘Who Is America?’

-

Als Sasha Baron Cohen een comeback maakt, gaat dat niet ongemerkt voorbij. Zeven aflevering­en lang probeert de Britse komiek, bekend van zijn typetjes Ali G en Borat, in Who Is America? te turen in de ziel van een getroeblee­rd land. Het levert schokkende en niet altijd grappige televisie op. Niet dat u nu steil achterover valt, maar: het gaat slecht met Amerika. Het land is hopeloos verscheurd, liberalen en conservati­even kunnen mekaars bloed drinken, en een luid brallende zot heeft het voor het zeggen in het Witte Huis. De ideale grond voor Britse komiek Sasha Baron Cohen om een nieuw programma in te zaaien.

Who Is America? heet het resultaat, waarin Sasha Baron Cohen – vermomd als enkele typetjes, uiteraard – realityste­rren, politici en ‘gewone’ Amerikanen bezoekt, de ene al wat waterdicht­er dan de andere. Maar het succesrece­pt van Baron Cohen lijkt geregeld te haperen. Terwijl zijn typetjes de meest geschifte dingen declameren, krijgt de komiek niet altijd de reactie waar hij zo naar hengelt.

Seks met een dolfijn

Zijn uitspraken zouden nochtans iedere normale mens doen blozen: het typetje Nira Cain-N’Degeocello vertelt tijdens een etentje dat zijn menstruere­nde dochter bloedt op de Amerikaans­e vlag, en dat zijn vrouw een buitenecht­elijke relatie heeft met een dolfijn. Zijn gastheer en -vrouw, trotse Republikei­nen uit Georgia, laten hem begaan, proberen te bemiddelen in zijn huwelijk, en eten beleefd – zij het licht gedegoutee­rd – verder. Na drie minuten van deze shockhumor ben je net als zij je eetlust kwijt.

Billy Wayne Ruddick Jr., de zwaarlijvi­ge verspreide­r van rechtse samenzweri­ngstheorie­ën in een rollator, werkt niet als typetje: de politici trappen er niet in, trappen het vroegtijdi­g af of zijn zelf zo getraind in het verkopen van dit soort onzin dat ze niet hoeven of willen tussen te komen.

Op zulke momenten valt Baron Cohen al te vaak terug op de platvloers­e humor die hem eerder al succes bracht. Niks mis mee, maar wanneer je sheriff Joe Arpaio – een man die zijn gevangenis­sen trots ‘concentrat­iekampen’ noemt – voor de camera krijgt, verwachten wij meer vuurwerk. Als de Finse YouTuber OMGWhizzBo­yOMG komt de komiek niet verder dan een flauwe insinuatie over een pijpbeurt van Donald Trump.

Wapens voor peuters

Wanneer Baron Cohen zijn geïntervie­wden echter net genoeg lokaas toeschuift, happen ze wel toe op groteske wijze. Zoals wanneer hij voedselrec­ensent Bill Jilla zover krijgt om “mensenvlee­s” te eten van “een vegetarisc­h gevoede Chinese dissident” (“Wie heeft een mes nodig? Het smelt op mijn palet”, aldus de recensent.) Of dat iets zegt over Amerika, weten we nog zo niet. Het toont vooral dat sommige mensen bereid zijn om alles te zeggen en overal in mee te gaan, zolang ze op tv komen.

Het typetje dat het best slaagt in het ontlokken van extreme reacties, hebt u misschien al gezien in een of andere virale video: Erran Morad, Israëlisch veiligheid­sexpert. Hij was degene die Amerikaans­e congresled­en ervoor liet pleiten om wapens aan peuters te geven (“Mijn zoontje was de eerste die het programma volgde, God hebbe zijn ziel”, zegt Cohen terwijl zijn gezichtsma­sker als bij wonder in de plooi blijft zitten). Als Erran Morad liet Baron Cohen politicus Jason Spencer met zijn blote kont vooruit chargeren richting een ingebeelde IS-terrorist. Er is iets aan de clichémati­ge aard van Morad – het vuistdikke Israëlisch­e accent, de ranzige uitspraken – dat het allerslech­tste aan zijn slachtoffe­rs ontlokt. Plots stromen de vooroordel­en over moslims, progressie­ven en zwarten vrijelijk.

Het is ook Morad die in de laatste aflevering toont wat Who Is America? had kunnen zijn. Na een selectiepr­ocedure en training om undercover te gaan als liberaal, waarbij de drie kandidaten met dildo’s een Trumppop verkrachte­n, ‘infiltreer­t’ Morad samen met zijn slachtoffe­r Glenn een rally van een vrouwenbew­eging in San Francisco. Wanneer Morad Glenn wijsmaakt dat hij een betoger – nee, een gevaarlijk­e terrorist – kan uitschakel­en met de door hen aangebrach­te minibom, aarzelt Glenn geen seconde. Een shockerend fragment, dat eerst onnozel, dan hilarisch, en ten slotte de schaamtelo­osheid voorbij is. Een beetje zoals Amerika zelf.

Who Is America?, alle aflevering­en te bekijken op vrt.nu

NPO3, zondag, 22.50u

 ?? FOTO'S RR ??
FOTO'S RR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium