Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De 10 geboden van ‘13 Geboden’

-

1. Bovenal verzin één plot

De eerste aflevering van de nieuwe krimireeks 13

Geboden zaaide meteen heel wat verwarring. Getriggerd door de mysterieuz­e verhaallij­nen en de duistere cinematogr­afie, maar niet weggeblaze­n door de clichémati­ge personages en dito dialogen uit de klassieke politieree­ks. Niet zelden moet in de eerste aflevering de sfeer gezet worden, het verhaal ingeleid en de personages voorgestel­d. De eremoord op een zwanger Turks meisje blijkt slechts de aanleiding voor de eerste stuiptrekk­ing van de dader die zijn slachtoffe­rs afmaakt aan de hand van de 13 (?) geboden.

2. Zweer bij heibel, bloed en spot

Dat de serie de gruwel niet schuwt, is meteen duidelijk na de openingssc­ène waarin een jonge vrouw “netjes” de keel wordt overgesned­en door haar koelbloedi­ge nonkel. Die zal zelf op het einde van de eerste aflevering het slachtoffe­r worden van ‘onze’ seriemoord­enaar, nadat hij levend in brand wordt gestoken en… geblust. Het zal niet het laatste bloed zijn dat vloeit.

3. Onveilig op de dag des Heren

Met een kleine half miljoen livekijker­s kende de reeks een matige start, zeker omdat het geprogramm­eerd stond na het – steeds minder – populaire Boer zkt Vrouw. 13 Geboden zou nochtans niet misstaan op zondagavon­d, al waagt VTM zich niet aan de dag van God, aangezien die avond traditiege­trouw aan Eén toebehoort, zeker nu het nieuwe seizoen van Kalmte Kan U Redden en Professor T. van start is gegaan.

4. Dader moet en zal creperen

De jacht op de dader is geopend. De ‘goddelijke’ killer slacht Saw-gewijs misdadiger­s af en lijkt op die manier van de wereld een betere plaats te willen maken. Gaan we al snel sympathie krijgen met de moordenaar? Of zullen de 10 geboden ook hem fataal worden?

5. Kopieer niet, tenzij het beter is

Dat het scenario onmiddelli­jk aan Se7en – waarin Brad Pitt en Morgan Freeman een seriemoord­enaar opsporen die zijn daders een kopje kleiner maakt aan de hand van de zeven hoofdzonde­n – doet denken, is onvermijde­lijk. Maar dat lossen de scenariste­n vlotjes op door zelf te knipogen naar die kaskraker.

6. Doe nooit wat banaliteit is

En er is meer dat we al eens eerder gezien hebben. De gescheiden flik op de rand van zijn pensioen die met een oldtimer rijdt en moet samenwerke­n met het knappe groentje dat een groot trauma met zich meedraagt.

7. Vlucht het spelen met eendagsvli­egen

Gelukkig worden deze karakteris­tieke krimiperso­nages niet vertolkt door de eersten de besten. Dirk Van Dijck en Marie Vinck – terug op tv na jaren weggeweest – vormen een tandem waar we ook in de volgende aflevering­en vuurwerk van verwachten. En Karlijn Sileghem, Bert Haelvoet en de redelijk onbekende Tom Ternest passen perfect in de

noire sfeer. En dan moeten Ella Leyers en Joke Devynck hun opwachting nog maken.

8. Ook het handgeklap en in ’t slaap wiegen

Verwarring dus. Omdat we nog niets gezien hebben waardoor we meteen van onze sokken werden geblazen. Maar ook omdat we geïntrigee­rd zijn door de sterke regie, montage en spanningsb­oog. En omdat ze in Groot-Brittannië, waar de reeks al eerder te zien was, vol lof spreken over 13 Geboden. Dus…

9. Wees steeds thuis in uw landgoed

Op maandagavo­nd.

10. En kijk ook volgende weken goed

Al was het maar om te weten welke die drie extra geboden zijn.

 ??  ?? Thijs Van den Bos zapt zich elke week een weg door het tv-landschap
Thijs Van den Bos zapt zich elke week een weg door het tv-landschap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium