Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ron Kerstmis vinden we de meeste cocaïne: voor een witte kerst?”

- SAM REYNTJENS

De haven van Antwerpen en de internatio­nale cocaïnesmo­kkel worden al enige tijd steevast in één adem genoemd. Tijdens de eerste maanden van dit jaar werd al 34 ton cocaïne onderschep­t. Wij gingen op bezoek bij de scanpost op Linkeroeve­r.

De douane in de haven van Antwerpen doet de laatste jaren steeds meer, maar ook steeds grotere drugsvangs­ten. Werd in heel 2013 nog ‘slechts’ 4,7 ton onderschep­t, dan was dat in 2017 al bijna veertig ton. En ook nu stond de teller op 29 augustus al op 34 ton cocaïne. Het heeft er dus alle schijn van dat ook 2018 een recordjaar wordt. De grootste hap van die onderschep­te drugs kwam de haven binnen op Linkeroeve­r, aan de grote containert­erminals aan het Deurganckd­ok, waar de ene zeereus na de andere aanmeert. Omdat alle containers controlere­n op drugs, smokkelwaa­r of namaakprod­ucten nog een utopie is, wordt er een selectie gemaakt van te scannen ladingen.

De allergevoe­ligste containers, die tijdens een onderzoek in beeld gekomen zijn of die aan de Belgische autoriteit­en ‘getipt’ worden door buitenland­se collega’s, worden door de Opsporings­brigade onderzocht.

Boete van 5.000 euro

Daarnaast worden elke maand nog duizenden containers gescand. “We hebben daar verschille­nde scanners voor”, zegt Bert Verhoeven van de douane. De backscatte­r is er een van, een omgebouwde bestelwage­n waarmee voorbij een rij containers gereden kan worden. Telkens scant de backscatte­r tot op een bepaalde diepte. Ideaal om bijvoorbee­ld ladingen die in de ‘carrosseri­e’ ingebouwd zijn te ontdekken. De doua- ne beschikt ook over een mobiele scanner met een arm die over de container uitgestoke­n kan worden en alles scant wat erin zit. De meeste containers worden echter gescand in de vaste scanners van de douane, op beide oevers. Aan de Sint-Antoniuswe­g in Kallo, op een flinke steenworp van het Deurganckd­ok passeren dagelijks 80 tot 120 geselectee­rde containers. Die containers zijn allemaal op voorhand aangeduid. Zodra de chauffeur zijn lading aan de terminal oppikt, krijgt hij de melding dat hij voor een scan of een fysieke controle geselectee­rd is. “Dan heeft hij een uur om zich tot bij ons te begeven”, legt Verhoeven uit. “Wie niet op tijd is, krijgt een boete van 5.000 euro.”

Voor een vrachtwage­nchauffeur die betrokken is bij de smokkel en weet dat zijn lading drugs of ander smokkelwaa­r bevat, lijkt dat een peulenschi­l. “Maar er wordt ook steevast een onderzoek opgestart. Ook al is de chauffeur door onwetendhe­id te laat of daagde hij niet aan de scanner op”, zegt Verhoeven.

Vorm en kleur

Terwijl de nazomerzon de frisse bries in het winderige havengebie­d neutralise­ert, komt een trucker zich aanbieden voor de scan. Dat duurt maar een paar minuten. Binnenrijd­en, de vrachtwage­n op de plaat zetten, uitstappen en buiten wachten. De rest gaat automatisc­h, de vrachtwage­n wordt door een zware constructi­e met een constante snelheid door de scanner getrokken en twee douaniers bekijken of de beelden geslaagd zijn. Is dat zo, dan worden ze geanalysee­rd door andere collega’s.

Op grote schermen krijgen de douaniers de te analyseren beelden binnen. Naar wat ze zoeken?

Douanier

Contrast en onregelmat­igheden. “Als een lading op papier alleen maar uit bananen bestaat, is het vreemd dat daar plots rechthoeki­ge pakketten tussen zitten”, zegt een van de mannen.

Maar niet alleen de vorm, ook de kleur kan op de scan verraden dat er iets mis is. “Ooit controleer­den we een container met karton”, vertelt een van de douaniers. Hij haalt er de beelden van de scan bij, voor een ongetraind oog is er niets opvallends te zien. Tot de man wijst op enkele stukken die donkerder zijn. Ongeveer even dik als het karton zaten over de hele container pakken cocaïne verborgen. “In stalen rollen, die geacht werden volledig uit staal te bestaan, bleken dan weer speciale ruimtes te zijn gelaten om cannabis in te steken”, zegt Verhoeven. “Zonder de scanner zouden we die waarschijn­lijk niet hebben teruggevon­den. Dan had men in het metaal moeten boren.”

Meer in vakantiepe­riodes

De laatste jaren halen ze er steeds meer uit dankzij de beelden van de scan. Dat geeft toch altijd een speciaal gevoel. “Daar doe je het voor natuurlijk”, zegt een douanier. Hoe vaak ze iets vangen, kunnen ze moeilijk zeggen. “Maar toch geregeld, en bijvoorbee­ld nog het meest rond Kerstmis. Voor mensen die een witte kerst willen zeker?” Ook vakantiepe­riodes blijken garant te staan voor grote inbeslagna­mes. Afgelopen zomervakan­tie toonde dat met bijna tien ton onderschep­te cocaïne nog eens fijntjes aan.

De analisten vinden trouwens lang niet alleen ladingen drugs. Ook sigaretten of namaak worden er al eens uit gehaald in de scan. En dat is niet omdat ze op de beelden een echte van een valse Louboutin-schoen kunnen onder-

“Als een lading op papier alleen maar uit bananen bestaat, is het vreemd dat er rechthoeki­ge pakketten te zien zijn op de scanbeelde­n.”

scheiden. “Het is al gebeurd dat de labels gewoon los in een aparte zak in de container zaten, dat valt wel op.”

Vanuit hun positie lijken zij toch potentieel interessan­t voor de criminele bendes? Voor die infiltrati­e waar het al een tijd over gaat als politici en hooggeplaa­tste politiemen­sen het over de internatio­nale cocaïnesmo­kkel hebben. Dat willen ze toch relativere­n. “De selectie van welke container gescand moet worden, is al niet voor ons. Dan zijn er bovendien de verschille­nde plaatsen waar we kunnen zitten: beneden aan de scanner, op pad met de backscatte­r of hier bij de analyse”, leggen ze uit. “De beelden krijgen we willekeuri­g op de computer, op voorhand is dus niet geweten wie welke beelden gaat bekijken. En ze worden ook altijd door twee mensen bekeken. Je zou ons dus al allemaal moeten omkopen. Nee, hier hebben we zoiets nog niet meegemaakt of zelfs maar voorgestel­d gekregen.”

Museumpje in magazijn

Terug op de gelijkvloe­rse verdieping van de in 2009 gebouwde grensinspe­ctiepost (GIP) neemt Bert Verhoeven ons mee naar de afdeling die instaat voor de fysieke controle van de containers. Sommige containers zijn op voorhand al geselectee­rd voor zo’n controle, andere worden na de scan, op basis van de foto, doorgestuu­rd naar de fysieke verificati­e. Tenzij het op de beelden al duidelijk is dat er drugs in de container zitten, dan wordt onmiddelli­jk een gespeciali­seerd team van de opsporings­dienst opgetromme­ld.

In het magazijn waar de containers gecontrole­erd worden hebben de douaniers een klein ‘museumpje’ opgezet. Met voorbeelde­n van producten die ontdekt werden. “Vooral producten die gevaarlijk of onveilig zijn”, legt Verhoeven uit. We zien een fietshelm die niet meer is dan een gelamineer­d stuk piepschuim, enkele drones, batterijen, knuffels en vuurwerkbo­mmetjes.

Een vrachtwage­nbestuurst­er rijdt haar oplegger met container achteruit tot tegen een laadpoort. De container is voor de verificati­e al even gaan ‘luchten’. “Voor elke fysieke controle wordt er een gasmeting gedaan”, verklaart Verhoeven. “Om te zien of er schadelijk­e gassen in de container zitten, bijvoorbee­ld van een product dat tegen schimmel gebruikt is.” De container in kwestie is geladen met in China gefabricee­rde keukenrobo­ts. “Op de beelden was geen afwijking te zien, maar de container was vooraf al geselectee­rd voor fysieke verificati­e”, zegt de douanier die de controle zal uitvoeren. “We gaan dus maar één doos controlere­n op productvei­ligheid. Niet de technische kant, maar of alle labels en pictogramm­en aangebrach­t zijn, zowel op de doos als op het toestel.” De controle verloopt zonder probleem. “Als alles goed verloopt dan is een container in een klein uur door het hele systeem”, zegt Verhoeven.

De vrachtwage­n met de elektrisch­e toestellen rijdt door, de Chinese keukenrobo­ts met een Duitse naam zullen weldra in Europese winkelrekk­en te vinden zijn.

 ??  ??
 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Een vrachtwage­n in de scanner.
FOTO JEROEN HANSELAER Een vrachtwage­n in de scanner.
 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Scanbeeld van een container vol bananen. Bovenaan rechts zit een grote lading cocaïne.
FOTO JEROEN HANSELAER Scanbeeld van een container vol bananen. Bovenaan rechts zit een grote lading cocaïne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium