Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hardnekkig­e sluikstort­ers uit sociale woning halen”

N-VA heeft 10-puntenplan tegen vuile straten klaar

-

Wie zich permanent asociaal opstelt, heeft geen plek meer in een sociale woning. En dat geldt ook voor onverbeter­lijke sluikstort­ers”, zegt Annick De Ridder (N-VA). De partij heeft een 10-puntenplan tegen sluikstort klaar.

Vlaams parlements­lid Annick De Ridder, die de tweede plaats op de lijst voor de gemeentera­adsverkiez­ingen bezet, heeft het plan opgemaakt met partijgeno­te en schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud.

N-VA maakte eerder al bekend dat het gemeenscha­psdienst voor hardnekkig­e sluikstort­ers wil. De partij pleit ook voor een stadsmarin­ier, een soort van leefbaarhe­idswacht, naar Nederlands voorbeeld. “Die mensen kunnen in wijken, waar grote problemen met sluikstort zijn, met de stadsdiens­ten en buurtorgan­isaties de problemen aanpakken”, zegt schepen Nabilla Ait Daoud.

Conciërge

Het meest in het oog springende is het voorstel om hardnekkig­e sluikstort­ers in sociale woningen aan te pakken. “Je bent niet asociaal in een sociale woning. Wie na herhaalde waarschuwi­ngen toch blijft sluikstort­en, moet uit zijn of haar sociale woning gezet worden. We onderzoeke­n nu of dit in het huisreglem­ent kan worden opgenomen”, zegt Annick De Ridder. In die sociale woningen moeten ook opnieuw conciërges komen. “Zij zijn niet alleen een aanspreekp­unt, maar kunnen ook problemen signaleren aan de stedelijke overheid. De concierge heeft ook een belangrijk­e rol door mensen wegwijs te maken in bijvoorbee­ld sorteerstr­aatjes”, zegt Nabilla Ait Daoud.

Preventief en repressief

Verder wil N-VA onder meer dat iedere Antwerpse leerling een dagje meeloopt met de reinigings­diensten en dat eigenaars van panden die overlast bezorgen, zelf afvalvoorz­ieningen aanbieden. Dat gebeurt onder meer al in studentenh­uizen. Ondertusse­n is het aantal camera’s verdubbeld van vijfhonder­d naar duizend, wat de pakkans van sluikstort­ers verhoogt. “We moeten zowel preventief als repressief optreden. Deze legislatuu­r zijn er al veel inspanning­en geleverd om het sluikstort­en aan te pakken. Maar we zijn er nog niet. Daarom moeten we nieuwe initiatiev­en nemen”, zegt Annick De Ridder.

 ?? FOTO'S WIM HENDRIX, JVDP, BART DEWAELE ?? Sluikstort, een blijvend probleem. Inzet: Annick De Ridder en Nabilla Ait Daoud, beiden N-VA.
FOTO'S WIM HENDRIX, JVDP, BART DEWAELE Sluikstort, een blijvend probleem. Inzet: Annick De Ridder en Nabilla Ait Daoud, beiden N-VA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium