Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Havenarbei­der (53) komt om bij ongeval

Derde dodelijk ongeval in 2018 in haven van Antwerpen

- DENNIS VAN DAMME, SAM REYNTJENS, JORIS VAN DER AA

Bij een arbeidsong­eval op kaai 468 van Zuidnatie aan het Churchilld­ok is gisteren een 53-jarige havenarbei­der om het leven gekomen. Paul Lathouwers was samen met enkele collega’s stalen buizen van een treinwagon aan het lossen, toen een van die buizen hem raakte. Het is het derde dodelijke ongeval met havenperso­neel in 2018.

Het ongeval gebeurde gisterenmi­ddag tussen 12 en 13u op de Zuidnatie-terminal aan het Churchilld­ok in de haven. Enkele havenarbei­ders waren een treinwagon met stalen buizen aan het afladen. “Bij het lossen van de buizen met de vorklift is een buis beginnen te rollen en op een arbeider terechtgek­omen”, zegt Percy De Middelaer, vakbondsaf­gevaardigd­e van de socialisti­sche BTB-ABVV.

De stalen buizen wegen meer dan een ton, de havenarbei­der was op slag dood. Het gaat om de 54-jarige Paul Lathouwers uit Ekeren, een dokwerker met vijftien jaar ervaring.

Onderzoek

Bij Zuidnatie wilde men gisteren geen commentaar geven over de exacte omstandigh­eden van het ongeval. “Wij wachten het onderzoek af”, stelde bedrijfsju­rist Axel Mettepenni­ngen. Dat onderzoek werd gisteren al opgestart na de eerste vaststelli­ngen door de Scheepvaar­tpolitie. Ook een afgevaardi­gde van werkgevers­koepel Cepa kwam ter plaatse. “De gemeenscha­ppelijke veiligheid­sdienst en de FOD Waso (Federale Overheidsd­ienst Werkgelege­nheid, Arbeid en Sociaal Overleg) bekijken na elk ongeval of er eventueel onmiddelli­jk Het dodelijke ongeval op de terminal van Zuidnatie is het derde dodelijke ongeval met havenperso­neel in 2018. Op 15 januari overleed Luc Van de Wiele (53) na een aanrijding door een vorkheftru­ck op de terreinen van Euroports aan het Vrasenedok in de Waaslandha­ven. Eind juni werd een jonge technicus van DP World aan het Deurganckd­ok geraakt door losgeslage­n onderdelen van een containerk­raan. Hij was op slag dood.

“Elk ernstig ongeval is er één te veel”, reageert werkgevers­koepel Cepa. “We investeren al verschille­nde jaren in preventie.” Tegen 2020 wil Cepa met een preventiep­lan het aantal dodelijke ongevallen herleiden tot nul en de frequentie van het aantal ongevallen en de ernst aanzienlij­k terugdring­en. noodzakeli­jke maatregele­n moeten worden genomen”, luidt het bij Cepa.

Het arbeidsaud­itoraat, dat ook betrokken is bij het onderzoek naar het dodelijke ongeval, stuurde de inspectied­ienst van toezicht op welzijn op het werk ter plaatse, zo meldt auditeur Pieter Wyckaert.

 ?? FOTO RR ?? Havenarbei­der Paul Lathouwers stierf na een tragisch ongeval.
FOTO RR Havenarbei­der Paul Lathouwers stierf na een tragisch ongeval.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium