Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geïnternee­rde uit Mol al 11 jaar in cel voor stalking, ondanks hulp van 107 advocaten

Geïnternee­rde uit Mol stapt nu met 108ste raadsman naar Europees Hof voor “juiste psychiatri­sche behandelin­g”

- MARC HELSEN

Meer dan elf jaar zit Davy Van Lommel uit Mol al in de cel. Niet wegens een halsmisdaa­d, maar voor stalking. Hij zou er met maximaal een paar jaar vanaf zijn geweest, maar toen haalde hij tijdens zijn penitentia­ir verlof een stommiteit uit: hij ging lopen, recht naar een psychiater. En dus viel de poort van de gevangenis definitief achter hem dicht, want een college van psychiater­s verklaarde hem ontoereken­ingsvatbaa­r. “Maar ik ben niet gek, ik wil alleen een aangepaste behandelin­g voor mijn probleem.”

In zijn cel in het nieuwe Forensisch Psychiatri­sch Centrum (FPC) van Antwerpen vecht Davy Van Lommel tegen de rest van de wereld. Tegen de Commissie tot Beschermin­g van de Maatschapp­ij (CBM), die hem geen penitentia­ir verlof wil geven. Tegen de psychiater­s die hem willen behandelen. Tegen zijn overplaats­ing van de gevangenis van Merksplas naar het FPC. Daarvoor trekt hij nu naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Bijgestaan door zijn advocaat, nummer 108 in de rij. Davy Van Lommel ontvangt ons in zijn cel. Hij is een niet alledaagse verschijni­ng. Zijn vele piercings – inclusief twee duivelse hoorns op zijn hoofd – heeft hij in de gevangenis verwijderd. Maar met zijn lange haren, rossige baard en de vele tatoeages op zijn beide armen blijft hij een opvallende persoonlij­kheid.

Veel foto’s van Davy bestaan er niet. Dus geeft hij een paar schetsen die hij zelf maakte. “Die hoorntjes hebben niks met Satan te maken, hoor”, grijnst hij. “Ik zag dat eens bij een zanger en ik vond dat heel cool. En die twintig vrouwenhoo­fden op mijn armen? Een psychiater vroeg me eens of dat mijn toekomstig­e slachtoffe­rs zijn. Die man was zo gek als een achterdeur: het zijn gewoon de portretten van bekende Vlaamse vrouwen en actrices.”

Agressieve sms’jes

Om te begrijpen hoe het allemaal zo ver is kunnen komen, moeten we terug naar woensdag 31 januari 2007. Toen werd hij door de politie opgepakt. Het zou zijn laatste dag in vrijheid zijn. De hoofdaankl­acht was stalking. Davy Van Lommel had enkele vrouwen sms’jes gestuurd die steeds agressieve­r en bedreigend­er van toon werden. Bij een van de slachtoffe­rs ging het zo ver dat ze haar werk moest opgeven. “Dat was een prostituee die ik een tijd daarvoor had leren kennen”, zegt Van Lommel, minimalise­rend en vergoelijk­end. Niettemin vloog hij de cel in en elf jaar later zit hij daar nog. Die periode staat geenszins in verhouding tot de gepleegde feiten, daar is zowat elke van zijn 108 advocaten het mee eens. “Ik had hooguit twee jaar cel geriskeerd indien ik toerekenin­gsvatbaar was verklaard”, zegt Davy. Maar dat liep dus helemaal anders. “Tja, ik denk dat Davy Van Lommel misschien zelfs nooit in de cel zou hebben gezeten, mocht hij destijds schuldig hebben gepleit. Maar hij wilde absoluut gaan voor de volledige vrijspraak”, zegt meester Peter Verpoorten, een van de eerste raadsliede­n die Van Lommel voor de rechtbank bijstonden.

Het resultaat van die vrijspraak­aanpak was dat Van Lommel de nor in ging. De begrafenis van zijn vader, in 2007, mocht hij eerder al niet bijwonen, omdat hij toen

Davy Van Lommel Geïnternee­rde “Ik had hooguit twee jaar cel geriskeerd indien ik toerekenin­gsvatbaar was verklaard.”

Peter Verpoorten Ex-advocaat van Van Lommel “Ik denk dat Davy Van Lommel misschien zelfs nooit in de cel zou hebben gezeten, mocht hij destijds schuldig hebben gepleit.”

nog in voorarrest zat. Maar toen hij zijn straf uitzat, gedroeg hij zich goed in de gevangenis. Hij kreeg een uitgaansve­rgunning om bij de notaris zijn erfenis te gaan regelen. “Ik keerde netjes op tijd terug”, zegt Van Lommel. “Een tijd later, in september 2010, ging de gevangenis­directie akkoord dat ik op proef zou vrijkomen. Ook het parket ging akkoord. Er werd een psychiater gevonden om een intakegesp­rek met mij te hebben. Maar De Commissie ter Beschermin­g van de Maatschapp­ij verzette zich. Dus bleef ik ‘binnen’.”

Gevlucht naar psychiater

Er kwam wel een volgend penitentia­ir verlof, begin november 2010, maar dat liep pas écht fout. Van Lommel liet zijn begeleider in de steek en zette het op een lopen. “Ik ging regelrecht naar het kantoor van mijn toenmalige advocaat, Walter Van Steenbrugg­e, en daarna heb ik me aangemeld in de psychiatri­sche instelling van Eeklo, bij de psychiater die zich bereid had verklaard mij te behandelen. Vijftien minuten later stond de politie daar.”

Een door de rechtbank aangesteld­e psychiater zag toen in Van Lommel indicaties van een serial

killer. Op vraag van het parket stelde de rechter daarop een college van drie van de bekendste gerechtsps­ychiaters van ons land aan: prof. dr. Paul Cosyns, prof. dr. Chris Dillen en dr. Roger Deberdt bogen zich over de Kempenaar. Na het gerechteli­jk dossier te hebben doorgenome­n en Van Lommel te hebben onderzocht, waren de drie unaniem: Davy Van Lommel verkeerde op het ogenblik van de feiten waarvoor hij destijds terechtsto­nd in een ernstige staat van geestessto­ornis en dat bleek ook nu nog te zijn. “In die staat is hij een gevaar voor zichzelf of voor de maatschapp­ij”, luidde de conclusie.

De artsen hadden het in hun rapport over een “antisociaa­l gedrag vanuit een gepsychopa­tiseerde persoonlij­kheid, geringe frustratie­tolerantie en een verwrongen zelfbeeld”. Ze constateer­den bovenop “een totaal gebrek aan inlevingsv­ermogen in andermans situatie, gebrek aan spijt en schuld en een haast afwezig ethisch besef”. Dat alles moest volgens de deskundige­n leiden “tot een zeer grote kans op recidive”. Resultaat: internerin­g. De datum van invrijheid­stelling werd in het dossier ingevuld met het gebruikeli­jke “31 januari 9999”.

“Te veel prikkels”

Maar de mondige Kempenaar laat het er niet bij zitten. Hij klopt aan bij een andere bekende psychiater, prof. dr. Lieve Dams, en nog drie collega’s. Die menen bij hem een autismesto­ornis te ontdekken en schrijven: “Tussen vier muren kun je zo’n aandoening niet behandelen. Een behandelin­g in het Forensisch Psychiatri­sch Centrum is tegenaange­wezen gezien zijn gevoelighe­id voor negatieve prikkels.” Dr. Dams acht hem volledig toerekenin­gsvatbaar.

Het is aan die diagnose dat Van Lommel zich nu al jaren optrekt. “Ik wil worden behandeld, maar met een therapie die mijn autismesto­ornis aanpakt. Buiten de gevangenis, dus.”

Maar daar komt niks van in huis. Van Lommel krijgt geen toelating voor een dergelijke behandelin­g, zelfs niet om zich bij een gespeciali­seerd instituut te laten onderzoeke­n voor bevestigin­g van zijn vermoede autismespe­ctrumstoor­nis. Sindsdien weigert hij elke andere behandelin­g die hem van overheidsw­ege wordt aangereikt. “En dus heb ik al meer dan een jaar geen psychiater meer gezien.”

Van Lommel gooit het liever op de juridische toer: “Ik wilde niet naar het Forensisch Psychiatri­sch Centrum in Antwerpen. Ik krijg hier te veel prikkels. Ik wil weer naar Merksplas. Daar werd mij een betere behandelin­g aangeboden. Er moet iets gebeuren aan mijn vertrouwen­sprobleem, zegt de door mij aangesteld­e psychiater. Mijn vertrouwen in mensen is nul. Zolang ik opgesloten ben, zal ik een therapeut nooit volledig vertrouwen.”

Vraag om euthanasie

Om zijn gelijk te halen trok hij begin dit jaar naar het Hof van Cassatie, dat zijn verzoek om naar Merksplas terug te keren verwierp. Nu marcheert hij naar het Europees Hof ter Beschermin­g van de Rechten van de Mens, bijgestaan door meester Manuel Huygaerts, zijn 108ste advocaat ondertusse­n.

“Ik heb geen vertrouwen in een advocaat die mij niet vrij krijgt”, luidt het. “Daarom wissel ik vaak.”

Meester Huygaerts heeft een cliënt als Davy Van Lommel nog niet vaak verdedigd. “Hij is heel mondig. Hij wil de argumentat­ie om naar het Europees Hof te stappen ook zelf schrijven, maar dat gaat op dit moment niet, want hij krijgt in het FPC geen tekstverwe­rker.”

Bovenop handhaaft Davy Van Lommel zijn aanvraag van een jaar geleden tot euthanasie: “Mijn leven is nu uitzichtlo­os. Ik zie geen uitweg meer.”

Op het kabinet van Justitie wilde niemand reageren.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Enkele blikken van binnenuit in het Forensisch Psychiatri­sch Centrum van Antwerpen.
FOTO BELGA Enkele blikken van binnenuit in het Forensisch Psychiatri­sch Centrum van Antwerpen.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Er zijn nauwelijks foto’s van Davy Van Lommel. Dan tekende hij zichzelf maar in deze cartoon,
FOTO RR Er zijn nauwelijks foto’s van Davy Van Lommel. Dan tekende hij zichzelf maar in deze cartoon,
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium