Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Parkeerbed­rijf in het rood door stelende ex-directeur

Apcoa maakt verlies omdat omvang van gestolen parkeergel­d hoger uitvalt dan gedacht

- SAM REYNTJENS

Gesteld dat hij de 4,6 miljoen euro in stukken van 2 euro naar de bank bracht, dan versjouwde Patrick R. doorheen de periode van zijn jarenlange fraude 19,5 ton kleingeld.

Parkeerbed­rijf Apcoa maakte vorig boekjaar 433.000 euro verlies. Een groot verschil met het jaar voordien toen nog meer dan 1 miljoen euro winst geboekt werd. De schuld zou liggen bij de omvang van de diefstal door voormalig directeur Patrick R.

Het is een opvallend cijfer in de jaarrekeni­ng die parkeerbed­rijf Apcoa onlangs neerlegde: na een jaar eerder nog 1,54 miljoen euro nettowinst te hebben gemaakt, zit het bedrijf nu plots met een nettoverli­es van 433.000 euro. Reden voor die rode cijfers is volgens zakenkrant De Tijd het feit dat voormalig technisch directeur Patrick R. uit Oppuurs veel meer geld stal dan aanvankeli­jk aangenomen werd. De krant heeft het over een totale schade van maar liefst 4,6 miljoen euro. Dat cijfer wordt door een bron dicht bij het onderzoek bevestigd aan onze redactie. Aanvankeli­jk werd de omvang van de diefstal op ongeveer 2,5 miljoen euro geraamd. Dat getal blijkt nu dus een ferme onderschat­ting te zijn.

Antwerpen grootste klant

Omdat de schade groter blijkt dan gevreesd, moest Apcoa volgens De Tijd vorig jaar ook een extra voorzienin­g van 2,2 miljoen euro aanleggen. Het parkeerbed­rijf betaalde al 1 miljoen euro terug aan de stad Antwerpen, de grootste klant van het parkeerbed­rijf. Bij Apcoa was gisteren niemand bereikbaar voor een reactie. De diefstal door Patrick R. (51) kwam in 2016 aan het licht tijdens een intern onderzoek door het parkeerbed­rijf. De directeur werd ontslagen en een onderzoek door de recherche van de Antwerpse politie werd opgestart. Het parkeerbed­rijf en zijn grootste klant, de stad Antwerpen, stelden zich burgerlijk­e partij.

De werkwijze die R. volgens de speurders hanteerde was eenvoudig. Als directeur van de technische dienst vroeg hij zijn personeel geregeld geldladen apart te houden voor zogenaamde steekproef­controles. De inhoud bracht hij naar twee bankkantor­en, waar hij het op zijn persoonlij­ke rekeningen liet storten. Gesteld dat hij de 4,6 miljoen euro in stukken van 2 euro naar de bank bracht, dan versjouwde R. doorheen de periode van zijn jarenlange fraude liefst 19,5 ton kleingeld.

Luxeleven

Hoe de fraude zo lang ongemerkt kon blijven is nog steeds een raadsel. R. en zijn toenmalige echtgenote deden niet de minste moeite om te verbergen dat ze ‘er warmpjes inzaten’. Ondanks het feit dat zijn directeurs­functie gepaard ging met een ‘goed bediendelo­on’, reed R. met een Maserati, gaf hij luxefeeste­n en maakte hij luxueuze vakanties naar Ibiza.

“Hij vertelde dat hij met een rijke vrouw getrouwd was”, zei algemeen directeur van Apcoa Luc Verduyckt daar in 2016 al over. “Hij zei ook goed geërfd te hebben en enkele gronden te verpachten.”

Met zijn arrestatie in juli 2016 kwam er tijdelijk een abrupt einde aan het liederlijk­e leven van R. en zijn toenmalige echtgenote. De verdachte directeur zat uiteindeli­jk vier maanden in de gevangenis.

Ruim twee jaar nadat de diefstal aan het licht is gekomen, is het onderzoek nog bezig. Begin maart werd nog bijkomend onderzoek gevraagd. Als het dossier afgerond wordt, zal het aan de raadkamer zijn om te beslissen of R. voor de correction­ele rechtbank moet verschijne­n of niet.

 ?? FOTO RR ?? Patrick R. hield als directeur van parkeerbed­rijf Apcoa systematis­ch kleingeld achter.
FOTO RR Patrick R. hield als directeur van parkeerbed­rijf Apcoa systematis­ch kleingeld achter.
 ?? FOTO RR ?? Patrick R. in zijn Maserati.
FOTO RR Patrick R. in zijn Maserati.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium