Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wereldbero­emd Bruegel-schilderij speelt zich af in Wijnegem (en niet in Bethlehem)

Nieuwe interpreta­tie bekend schilderij is tegelijk eerherstel voor plaatselij­ke historicus Raymond Corren

- DIRK HENDRIKX, JAN AUMAN

Het schilderij Volkstelli­ng te Bethlehem van Pieter Bruegel toont eigenlijk in de eerste plaats de inning van cijnzen in Wijnegem en is een eerbetoon aan de heer van Wijnegem Jan Vleminck. Diens hoeve staat ook centraal op het schilderij. Dat besluiten kunsthisto­rici verbonden aan de Koninklijk­e Musea voor Schone Kunsten in Brussel in een nieuwe studie. Vóór hen zat de Wijnegemse historicus Raymond Correns al op dat spoor, maar hij werd zelfs in zijn eigen heemkundig­e kring niet geloofd. Correns overleed twee jaar geleden.

De gepensione­erde leraar Raymond Correns uit Wijnegem overleed eind 2016 op de gezegende leeftijd van 94 jaar. In 2014 had hij nog samen met Hugo Rau en Marc Van de Cruys het boek Het leven en de tijd van Jan Vleminck, heer van Wijnegem (1526-1568)

gepublicee­rd, na vijftig jaar onderzoek naar “de meest markante historisch­e figuur van onze gemeente”, zoals Correns zelf zei.

In het boek gaat het ook over het bekende schilderij met de typisch volkse winterse taferelen dat Pieter Bruegel de Oude in 1566 maakte. Raymond Correns ontdekte dat op twee oude tekeningen een hoeve met trapgevel staat die een exacte weergave is van de hoeve op het schilderij. Linksonder op de tekeningen staat ‘Wijnegem’ geschreven. Een van deze tekeningen is bewaard in het Louvre. Het was een van de elementen die Correns ervan overtuigde dat Bruegel zich had laten inspireren door het Wijnegemse landgoed van de rijke zakenbanki­er Jan Vleminck voor zijn Bijbels schilderij. Het was in die tijd overigens niet ongewoon dat schilders voor Bijbelse taferelen hun eigen streek als decor gebruikten. Jezus met op de achtergron­d Toscaanse cipressen of Jozef en Maria in een middeleeuw­s Vlaams dorpje, zoals hier, daar keek niemand van op.

Val van Antwerpen

Kunsthisto­rica Tine Meganck, die samen met Sabine Van Sprang de studie Bruegels Wintertafe­relen schreef (uitgave Mercatorfo­nds), gaat nog een stap verder. Zij komt tot de conclusie dat het schilderij altijd verkeerd is geïnterpre­teerd.

Centraal staat Jozef die een ezel met de zwangere Maria voorttrekt, op weg naar Bethlehem voor de door keizer Augustus bevolen volkstelli­ng. Links aan het huis waar mensen zich aanmelden en kennelijk betalen voor hun registrati­e in het bevolkings­register is het wapen van de Spaanse Habsburger­s te zien. Het was de periode van de opstand van protestant­en en calviniste­n tegen de katholieke Spaanse overheerse­rs.

In 1567 stuurde Filips II de bloeddorst­ige Hertog van Alva om de opstand neer te slaan. In 1585 leidde de oorlog tot de Val van Antwerpen. In die jaren halveerde de bevolking van Antwerpen van 84.000 tot 42.000.

Tine Meganck: “Tegen die achtergron­d is altijd gedacht dat Bruegel onder het mom van een Bijbels tafereel een rebels werk had gemaakt en de Habsburger­s toonde als uitbuiters. Maar de

Volkstelli­ng te Bethlehem dateert van net voor Alva en volgens ons heeft Bruegel dit schilderij gemaakt in opdracht van Jan Vleminck. In de mensen links die je een betaling ziet doen, vermengt Bruegel de betaling aan de Romeinse keizer met het betalen van cijnzen, een soort van lokale taks, aan de heer van Wijnegem. Vleminck had als rijke zakenman leningen verschaft aan de landvoogde­s Margaretha van Parma, halfzus van Filips II. In ruil daarvoor kreeg hij titels en mocht hij cijnzen innen van de pachters. Dit schilderij toont dus vooral de glorie van de heer van Wijnegem. We hebben nog heel wat elementen gevonden die wijzen op nauwe banden tussen Bruegel en Vleminck en andere prominente zakenliede­n uit het Antwerpse.”

Of Jozef en Maria er op vraag van Vleminck op staan, of op initiatief van Bruegel, is niet duidelijk. “Er is eigenlijk heel weinig bewaard gebleven van informatie over de schilderij­en van Bruegel”, zegt Tine Meganck. “De titel

Volkstelli­ng te Bethlehem is er ook pas achteraf opgeplakt. Maar het Mariale wintertafe­reel komt wel overeen met Vlemincks katholieke overtuigin­g.”

Tine Meganck steekt niet weg dat ze heeft voortgebou­wd op het onderzoek van Raymond Correns. “Hij heeft de link met Wijnegem gelegd. Wij hebben, onder

meer op basis van zijn bevindinge­n, ook een nieuwe inhoudelij­ke studie gemaakt van het schilderij.”

Heemkring Jan Vleminck

Maar in zijn eigen heemkring, nota bene Heemkring Jan Vleminck genaamd, vond wijlen Raymond Correns weinig gehoor. “De andere leden waren sceptisch over de link met Wijnegem”, zegt archiefbeh­eerder Carlo Evens. “Het was iets waar Raymond Correns zich op eigen houtje lange tijd in verdiept heeft.”

Ook penningmee­ster Marleen Werrebroec­k herinnert zich de discussie. “We vonden dat er te weinig materieel bewijs was om het schilderij in Wijnegem te situeren. Het was een theorie die hij opperde, maar die was niet voldoende onderbouwd. We hadden daar geen ruzie over, nee, dat niet. Ik ben nu ook aangenaam verrast met deze nieuwe studie. Het is mooi dat het schilderij echt over Wijnegem zou gaan. Wat we zeker weten is dat Bruegel hier ooit wel eens gepasseerd is.”

Tine Meganck: “Ik wil altijd wel contact opnemen met de heemkring in Wijnegem en de leden overtuigen. Op een internatio­naal colloquium met Bruegelexp­erts kregen we veel bijval. Dit is echt een bijzonder nieuw gegeven in de studie van een van de grootste Vlaamse schilders.”

 ?? FOTO MERCATOR FOTO RR ?? In Volkstelli­ng te Bethlehem heeft Pieter Bruegel een huis uit Wijnegem geschilder­d (het huis in het midden bovenaan op dit beeld). Op de boom rechts ernaast prijkt een vlaggetje met ‘De Swaen’ op, wat eveneens een verwijzing naar de Antwerpse gemeente zou zijn.
FOTO MERCATOR FOTO RR In Volkstelli­ng te Bethlehem heeft Pieter Bruegel een huis uit Wijnegem geschilder­d (het huis in het midden bovenaan op dit beeld). Op de boom rechts ernaast prijkt een vlaggetje met ‘De Swaen’ op, wat eveneens een verwijzing naar de Antwerpse gemeente zou zijn.
 ??  ?? Over dit huis van Jan Vleminck gaat het. Op het schilderij staat een exacte kopie. Wijlen historicus Raymond Correns(onder) kwam daar al eerder achter, maar hij werd niet geloofd.
Over dit huis van Jan Vleminck gaat het. Op het schilderij staat een exacte kopie. Wijlen historicus Raymond Correns(onder) kwam daar al eerder achter, maar hij werd niet geloofd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium