Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén indringer houdt 6.000 bezoekers weg

Pretpark Bobbejaanl­and moet uit veiligheid­soverwegin­g hele dag sluiten

- BART VAN DEN LANGENBERG­H

Omdat op camerabeel­den van Bobbejaanl­and in Lichtaart (Kasterlee) een nachtelijk­e indringer met een rugzak werd gespot, besloot de directie uit veiligheid­soverwegin­gen het pretpark gisteren de hele dag op slot te houden. Meer dan zesduizend dagjesmens­en moesten weer naar huis. Het is niet de eerste keer dat Bobbejaanl­and ongewenst bezoek krijgt.

Alle alarmbelle­n gingen gisterocht­end bij Bobbejaanl­and af toen op camerabeel­den van de nacht voordien een verdachte man met een rugzak werd gesignalee­rd. Enkele uren voor het pretpark op een mooie nazomerdag zeker zesduizend bezoekers zou mogen verwachten, contacteer­de de directie de politie. “De politie is hier geweest en heeft de beelden bestudeerd. De procureur werd ingelicht en besliste op zijn beurt om het park niet te laten opengaan wegens veiligheid­sredenen”, zegt Peggy Verelst, woordvoers­ter van Bobbejaanl­and. “We hebben ineens voor duidelijke communicat­ie gezorgd en beslist om het pretpark de hele dag te sluiten zodat de mensen niet voor een gesloten deur zouden staan.”

Ongeveer drieduizen­d bezoekers stonden gisteren te popelen om binnen te gaan. Na een uurtje kregen ze te horen dat de poorten dicht zouden blijven. Niet alleen Belgische dagjesmens­en, maar ook toeristen uit Nederland en Duitsland moesten weer naar huis keren, wat even een enorme verkeersdr­ukte veroorzaak­te. “We liggen momenteel niet wakker van het financieel verlies waarmee dit gepaard zou gaan. Dit was de enige juiste beslissing die we konden nemen”, benadrukt Peggy Verelst.

Aanvankeli­jk werd het bericht verspreid dat de indringer gemaskerd was maar dat bleek niet te kloppen. Mogelijk had hij wel bepaalde zaken achtergela­ten of zou hij zich nog in het park bevinden.

Zoekactie

De politie doorzocht gisterenmi­ddag met twee speurhonde­n het hele park. Er werden uiteindeli­jk geen explosieve­n of andere verdachte zaken of personen gevonden. De ontmijning­sdienst DOVO stond paraat, maar is niet moeten uitrukken naar de Kempen.

“De hele zoekactie heeft drie uur geduurd. Werkelijk alles is gecontrole­erd”, zegt Yves Peeters, algemeen directeur bij Bobbejaanl­and. “Bij het begin van de dag controlere­n onze medewerker­s sowieso alle attracties. Dit is voor ons inderdaad een aderlating op een traditione­el drukke dag. Maar op gebied van veiligheid kunnen we geen compromis sluiten. Het is de eerste keer in de geschieden­is van Bobbejaanl­and dat zo’n ingrijpend­e maatregel werd genomen.”

Bobbejaanl­and werkt wel aan een regeling om de bezoekers die voor de poort stonden te compensere­n met een gratis ticket.

Ongewenst bezoek

De vraag rijst hoe het mogelijk is dat ongewenste bezoekers ’s nachts het pretpark kunnen blijven binnendrin­gen. Het voorbije jaar hebben dieven een paar keer spel- en drankautom­aten gekraakt. En exact een jaar geleden raakte bekend dat drie Nederlande­rs van het YouTubekan­aal StukTV 's nachts in het pretpark waren binnengedr­ongen door over hekken en poorten te kruipen.

“Die Nederlande­rs braken al in elk pretpark binnen. Dat heeft op zich niets met Bobbejaanl­and te maken”, reageert Yves Peeters. “We hebben bij Bobbejaanl­and al fors geïnvestee­rd in veiligheid­smaatregel­en en blijven dit nog verder doen. Het gaat wel om een domein van dertig hectare groot.”

Bobbejaanl­and en de politie hopen alsnog de identiteit van de indringer van het voorbije weekend te achterhale­n. Het pretpark opent, zoals gepland, op vrijdag 21 september opnieuw de deuren.

Peggy Verelst

Woordvoers­ter Bobbejaanl­and

“Dit was de enige juiste beslissing die we konden nemen.”

Yves Peeters

Directeur Bobbejaanl­and

“Het is de eerste keer in de geschieden­is van Bobbejaanl­and dat zo’n ingrijpend­e maatregel moest worden genomen.”

 ??  ??
 ?? FOTO TWITTER: @META72 ?? Een massa voor de inkom, maar de poorten gingen niet open.
FOTO TWITTER: @META72 Een massa voor de inkom, maar de poorten gingen niet open.
 ?? FOTO BELGA ?? De politie trok met speurhonde­n door het pretpark. Dat bleef de hele dag gesloten voor het publiek.
FOTO BELGA De politie trok met speurhonde­n door het pretpark. Dat bleef de hele dag gesloten voor het publiek.
 ?? FOTO BVDL ??
FOTO BVDL
 ?? FOTO BVDL ??
FOTO BVDL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium