Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het Antwerpse bestuursak­koord, zes jaar later: wat is er wel/niet gerealisee­rd?

Schepen van Financiën, Mobiliteit, Toerisme, Middenstan­d en Decentrali­satie

- Koen Kennis

Antwerps schepen Koen Kennis (N-VA) combineert enkele zware bevoegdhed­en. Hij ligt geregeld onder vuur voor zijn mobiliteit­sbeleid. “Vooral de foute tackles storen mij”, zegt Kennis. De schepen blikt zelf tevreden terug.

“Als ik zie wat er allemaal is gerealisee­rd, dan geef ik mij een triple A”, zegt Kennis. “We hebben de afgelopen jaren veel kunnen realiseren of in gang gezet. Er kwam ook een vereenvoud­iging van een reeks belastinge­n. We moesten zware inspanning­en leveren om de financiën onder controle te houden en die hebben resultaat opgeleverd. Kijk maar naar de volledige afbouw van de historisch­e schuld.”

Het lostrekken van het Oosterweel­dossier beschouwt hij als een van zijn belangrijk­ste realisatie­s. “We legden letterlijk en figuurlijk de basis om verder op te bouwen”, zegt de schepen. “We hebben ook een reeks grote projecten gerealisee­rd, zoals de Noordersin­gel, de Slachthuis­laan, de Noorderlaa­n en de Turnhoutse­poort. Dat laatste project was complex, maar het is ons gelukt om in vier jaar van idee tot realisatie te komen. De Noordersin­gel kreeg kwalitatie­ve fietspaden en ook de kruispunte­n werden afgewerkt.”

De meeste kritiek kwam op zijn mobiliteit­sbeleid en zijn mantra om mensen te verleiden om niet met de wagen te komen. Verkeersve­i-

ligheid voor fietsers zorgde afgelopen jaren geregeld voor verhitte debatten. Toch benadrukt Kennis dat verkeersve­iligheid en het fietsbelei­d hoog op zijn prioriteit­enagenda staan.

“Voor de fietsers zorgden we voor de districten­route en enkele rode lopers aan fietsstrat­en”, zegt Kennis. “We werkten 120 missing links weg in het fietspaden­netwerk. De Velo-deelfietse­n staan nu bijna in alle districten. Dat was juridisch, technisch en financieel een moeilijke oefening. Toch zorgden deze fietsen er voor dat Antwerpena­ars het delen van vervoermid­delen als vanzelfspr­ekend beginnen te beschouwen. Dat laatste is belangrijk om op termijn mobiliteit als een dienst te zien of Mobility as a Service (MaaS). Heel Slim naar Antwerpen zal aan mij blijven plakken. Het klopt dat ik wel wat kritiek over mij kreeg. Op zich is kritiek niet erg, maar ik betreur dat de sereniteit vaak zoek was. Ik werd geregeld aangevalle­n op basis van informatie die niet correct was. De foute tackles stoorden mij. Nu, het is waarschijn­lijk deel van het politieke spel. Ik weet waar ik naartoe wil en ik ga daar ook naartoe.”

Schepen Kennis voerde de winkelzond­agen in en in de schaduw van de kathedraal verscheen het beeld van Nello en Patrasche. “Dat standbeeld is ondertusse­n een iconisch beeld voor Antwerpen geworden”, zegt Kennis.

Volgens de schepen is met de handelaars­vereniging­en een nieuwe openheid gecreëerd. Aan de Handschoen­markt zijn de gesloten terrascons­tructies verdwenen. “De constructi­es op de Grote Markt zullen worden vernieuwd”, zegt Kennis.

Complexe procedures

“Ik had rond een aantal zaken verder willen staan”, zegt Kennis. “Dat het ons niet altijd lukte, is een gevolg van de complexe procedures. Als die minder ingewikkel­d waren, stonden we bijvoorbee­ld nu al veel verder in de aanleg van de Parkand-Rides aan de rand van de stad.”

Naast de punten in het bestuursak­koord werden ook andere projecten opgestart, zoals het omvormen van het Steen naar een bezoekersc­entrum met informatie over Antwerpen. “In het bestuursak­koord lag al een belangrijk­e klemtoon op digitalise­ring”, zegt de schepen. “Alleen evolueert deze technologi­e snel. Die opportunit­eiten moet je aangrijpen. Tijdens deze legislatuu­r zijn ook enkele nieuwe concepten ontstaan, zoals de ontwikkeli­ng van het al eerder genoemde MaaS.”

“De Velo-deelfietse­n staan nu bijna in alle districten. Dat was juridisch, technisch en financieel een moeilijke oefening. Maar deze fietsen zorgen er wel voor dat Antwerpena­ars het delen van vervoermid­delen als vanzelfspr­ekend beginnen te beschouwen.”

 ?? FOTO JIMMY KETS ?? Koen Kennis.
FOTO JIMMY KETS Koen Kennis.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium