Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fabre en zijn proces in de media

- Dirk Hendrikx

De bekende strafpleit­er Hans Rieder valt frontaal de media aan over Jan Fabre. Hij spreekt van “trial by media”, een proces in de pers, en een georkestre­erde campagne waar tafelsprin­gers zich bij aansluiten. Rieder en een kantoorgen­oot zijn door Fabre in de arm genomen als advocaat. Tegelijk verscheen bij de VRT een opiniestuk waarin Leo Neels, voormalig hoogleraar communicat­ierecht, ex-woordvoerd­er van de farmasecto­r en baas van denktank Itinera, aanklaagt dat de rechtswere­ld op zijn kop staat: “Het vermoeden van onschuld wordt een vermoeden van schuld.”

Hans Rieder stelt met name dat klachten ingediend moeten worden bij het gerecht en zo hun beslag moeten krijgen. Rieder gaat voorbij aan twee zaken. Allereerst dat mensen die grensovers­chrijdend gedrag willen aanklagen, daarom nog niet naar het gerecht willen stappen en een hele rechtsgang, inclusief verschijni­ng voor de rechtbank, bereid zijn te ondergaan. Wat ze meemaakten speelt zich soms ook af in een schemerzon­e die niet zonder meer vertaalbaa­r is in een juridische aanklacht, wat niet wil zeggen dat er niets aan de hand was. De hele #MeToo-beweging is buiten een formeel juridisch kader tot stand gekomen. De verdienste­n ervan zijn enorm en hebben – hopelijk – tot een historisch keerpunt geleid. Dit mag niet worden vernauwd tot een strikt juridische discussie.

Ten tweede is er het probleem van de nieuwswaar­de, dat Leo Neels wel onderkent als hij schrijft dat aanklachte­n nieuwswaar­de kunnen hebben: “Dan kan de journalist­iek ze niet links laten liggen.” Dan wordt de vraag hoe de journalist­iek daar zorgvuldig mee om moet gaan en het vermoeden van onschuld intact moet houden, wat volgens Neels niet of niet voldoende gebeurd is. Duidelijk is dat hier het nadeel van bekendheid speelt, zoals eerder Bart De Pauw en Elio Di Rupo, valselijk beschuldig­d van pedofilie, ondervonde­n. Een niet bekende Vlaming zal hoogstens met initialen worden vernoemd als zijn schuld niet bewezen is. Bij een aanklacht tegen een bekend iemand is dat niet houdbaar en is het feit dat juist die persoon in opspraak wordt gebracht al nieuws op zich. De zorgvuldig­heid in de behandelin­g wordt dan des te belangrijk­er. De media moeten aan een constant kritisch zelfonderz­oek doen en het is goed dat anderen voor een extra aanzet zorgen. Maar hebben Hans Rieder en Leo Neels ook al eens stilgestaa­n bij de onthutsend­e vaststelli­ng dat één op de vier vrouwen in de cultuur- en mediasecto­r zegt in het voorbije jaar ongewenste fysieke of seksuele toenaderin­gen te hebben ervaren? We moeten niet opnieuw taboes creëren of al te hoge drempels opwerpen uit vrees voor heksenjach­ten, hoezeer die ook te mijden zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium