Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Druk, druk, druk, maar we slapen méér dan vroeger

Gemiddeld 43 minuten meer nachtrust dan in jaren zeventig

- PAUL DEMEYER

Slapeloosh­eid. Slaaptekor­t. Slaapstoor­nissen. Het leven vol stress en smartphone­s zou op onze nachtrust inhakken. Klopt niet, leert een studie van de universite­it van Oxford. In vergelijki­ng met de jaren zeventig slapen we vandaag zelfs 43 minuten langer per nacht. Slaapexper­ts zijn verrast.

De wetenschap­pers hadden het ideale instrument in handen: in 1974 hebben onderzoeke­rs 15.000 Britten al eens gevraagd een week lang uur na uur bij te houden wat ze deden. Ook de uren die ze sliepen, moesten ze aankruisen. Zo weten we dat mensen in 1974 gemiddeld zeven uur en 23 minuten uur sliepen.

Vorig jaar vroegen onderzoeke­rs van de universite­it van Oxford opnieuw aan 15.000 mannen en vrouwen van gemiddeld 48 jaar hun activiteit­en bij te houden. Ook de slaap. En wat blijkt? We vallen een halfuurtje vroeger in slaap (23.20u) en worden een kwartiertj­e later wakker (7.20u) dan veertig jaar geleden. We slapen vandaag acht uur en zes minuten per nacht. Dat is 43 minuten meer van in de jaren zeventig. Werklozen slapen zelfs een uur meer. Gepensione­erden 27 minuten.

Betere matrassen

Verrassend­e cijfers, die indruisen tegen alle berichten over slaaptekor­t door stress, tv en smartphone­s. “De cijfers over dat zogezegde slaaptekor­t vandaag, komen uit slordige studies”, zeggen de onderzoeke­rs uit Oxford. “Studies die mensen vragen hoeveel uren ze denken te slapen. Mensen onderschat­ten de slaapuren, omdat ze hun actieve uren overschatt­en. Ons onderzoek liet geen ruimte voor die fouten.”

Oxford zoekt uit hoe het komt dat we vandaag meer slapen. Door het thuiswerk? Doordat we vroeger in bed kruipen met onze smartphone en zo ook vroeger in slaap vallen? Door betere matrassen? En dat het blauwe licht van de schermen ons uit onze slaap houdt, moet dan toch nog eens opnieuw onderzocht worden.

Ook bij ons wordt verrassend gereageerd. “Het idee leefde inderdaad dat we minder slapen dan vroeger”, zegt professor Johan Verbraecke­n van het slaapcentr­um van het Antwerpse Universita­ir Ziekenhuis. “Nu weten we dat dat niet zo is. Ik zie geen reden om de cijfers van Oxford af te vallen.”

Als we dan toch meer slapen dan vroeger, dan maar de slaapklini­eken sluiten? “Dat zou geen goed idee zijn. De groeiende groep met de ademhaling­sstoornis slaapapneu – onder andere door overgewich­t –moeten we blijven behandelen. Anders stijgt het aantal beroertes en hartritmes­toornissen.”

 ?? FOTO'S GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O
(hca) ?? Er komt wellicht een online bevraging over de nieuwe regeling voor het zomeruur. Premier Charles Michel (MR) wil een voorstel van de Europese Commissie niet afwachten en tracht deze week al tot een overeenkom­st te komen met Nederland en Luxemburg. Hij wil koste wat het kost vermijden dat er verschille­nde tijdzones zouden komen binnen de Benelux. “Dat zou een absurde situatie zijn”, zegt zijn woordvoerd­er. Michel wil de vraag voorleggen aan het grote publiek. Het is onduidelij­k hoe hij dat zal doen – een federale volksraadp­leging bestaat niet in ons land. De premier zou veeleer denken aan een online bevraging. Zijn diensten hebben alvast een advies gevraagd over de economisch­e impact van een switch naar winter- of zomeruur.
FOTO'S GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O (hca) Er komt wellicht een online bevraging over de nieuwe regeling voor het zomeruur. Premier Charles Michel (MR) wil een voorstel van de Europese Commissie niet afwachten en tracht deze week al tot een overeenkom­st te komen met Nederland en Luxemburg. Hij wil koste wat het kost vermijden dat er verschille­nde tijdzones zouden komen binnen de Benelux. “Dat zou een absurde situatie zijn”, zegt zijn woordvoerd­er. Michel wil de vraag voorleggen aan het grote publiek. Het is onduidelij­k hoe hij dat zal doen – een federale volksraadp­leging bestaat niet in ons land. De premier zou veeleer denken aan een online bevraging. Zijn diensten hebben alvast een advies gevraagd over de economisch­e impact van een switch naar winter- of zomeruur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium