Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In Antwerpen voel je je als fietser een avonturier in het verkeer”

Deense expert in het fietsvrien­delijk maken van steden ziet wel veel potentieel in Scheldesta­d

-

Hoe doet Antwerpen het tegenover andere steden in Europa op het vlak van fietsvrien­delijkheid? Wat kan er beter, hoe kan het beter, en in hoeveel tijd? Mikael Colville-Andersen, die wereldwijd de infrastruc­tuur van steden fietsvrien­delijker maakt, kan het weten. Tijdens een lezing die zaterdag werd georganise­erd, liet hij zijn licht schijnen over de Scheldesta­d.

“Ik voel me niet per se onveilig als ik in Antwerpen fiets. Maar als ik er met mijn kinderen zou fietsen, zou dat een ander verhaal zijn.” Klare taal van Mikael Colville-Andersen. En hij kent iets van fietsvrien­delijkheid. Hij is de bedenker van de Copenhagen Index, dé maatstaf voor de fietsvrien­delijkheid van een stad.

De Deen, die in hartje van het erg fietsvrien­delijke Kopenhagen woont, is gespeciali­seerd in stedelijke mobiliteit en planning. In 2009 richtte hij de Copenhagen­ize Design Company op, een bedrijf dat ondertusse­n wereldwijd naam en faam kent. Colville-Andersen schuimt alle grote steden af, waar hij stadsbestu­ren en politici adviseert bij het fietsvrien­delijk maken van hun stad.

Zijn Copenhagen Index, die de twintig meest fietsvrien­delijke steden ter wereld rangschikt, is een gegeven waar politici maar al te graag naar teruggrijp­en. In die index staat Antwerpen momenteel op nummer zeven, net na de Franse stad Bordeaux, en net voor Ljubljana, de Sloveense hoofdstad. 30% van de Antwerpena­ren gebruikt de fiets om van punt A naar punt B te geraken.

Honderden mensen konden afgelopen zaterdag in De Studio luisteren naar Colville-Andersens lezing over stedelijke fietsvrien­delijkheid. Hij werd er uitgenodig­d door de Antwerpse sp.a, in het teken van hun jaarlijkse zomerunive­rsiteit.

Geen patronen, geen plan

Mikael Colville-Andersen komt geregeld naar de Scheldesta­d. “Met de fiets voel ik mij hier vaak een avonturier”, zegt hij. “Dat is het grote probleem met Antwerpen, en meteen het grootste verschil met Kopenhagen. Er is geen duidelijke structuur. De fietser wordt tussen de auto’s en het openbaar vervoer gedropt, en moet zijn weg maar proberen te vinden. Er zijn geen patronen, er

Mikael Colville-Andersen

Fietsexper­t

is geen plan.

“Kortom: het is niet samenhange­nd”, vat hij samen. “Het verkeer moet voor iedereen intuïtief zijn. Als je voor het eerst in Kopenhagen fietst, vind je meteen je weg. Maar in Antwerpen moet je gissen.”

Nochtans zou de stad snel en efficiënt een stuk fietsvrien­delijker kunnen zijn, als het afhangt van de Deense fietsgoero­e.

“Het probleem zijn die auto’s die hier overal en constant te zien zijn. Auto’s staan 95% van hun leven geparkeerd. Ze dragen in een stad vrijwel niets bij. De Antwerpse fietser wordt tussen de auto’s en haar parkeerpla­atsen gewurmd. Maar hoe meer fietsers, hoe moeilijker het is om met de auto’s – én het openbaar vervoer – te kunnen samenleven.

“Dus wat doe je? Je draait het paradigma om en vermindert of verplaatst een van de vervoermid­delen. Dat moet de auto zijn, dat is een no-brainer. Dan heb je plots ruimte.”

Businessmo­del

En zo kan Antwerpen stijgen in de Copenhagen Index. “Piece of

cake”, klinkt het. “Want jullie zitten al op 30% fietsers in het verkeer. Het moeilijkst­e is van 0% naar 5% gaan. Maar van 30% naar 50%, dat is een eitje. Maar dan moeten er wel radicale veranderin­gen komen. Daar zijn sterke politici voor nodig.”

“De burgemeest­er van de drukste wijk in Noord-Amerika, in de Canadese stad Montreal, besloot kort en bondig om een nieuwe fietsvrien­delijke infrastruc­tuur te bouwen. En het werkte perfect. Zo hoort het. Je moet het gewoon dóén. In het begin zullen mensen altijd klagen. Maar vanaf dat de infrastruc­tuur aangepast is, toon je de bevolking hoe zij zich moeten aanpassen. En dan doen ze dat ook”, zegt ColvilleAn­dersen.

“Zo werkt het: je verplicht mensen hoe ze zich moeten gedragen. Je vraagt niet of ze het willen doen. Maar je moet eerst een juiste structuur uitbouwen. Daar moet je in investeren. Het is gewoon een businessmo­del.”

Speed pedelecs niet op fietspad

Eén ding dat volgens de urban

designer niet op het fietspad thuishoort, zijn de populaire speed pedelecs, snelle e-bikes die tot veertig kilometer per uur kunnen gaan. “De gemiddelde fietssnelh­eid in een stad is zestien per uur. Als je er een voertuig tussen zit dat zo snel kan gaan als een auto, is dat gewoon dom. Speed pedelecs horen niet op het fietspad. Zij mogen rijden op dat kleine stukje dat overblijft voor auto’s, ergens ver weg.”

“Het aantal auto’s moet vermindere­n en je moet fietsvrien­delijke infrastruc­tuur bouwen. In het begin zullen mensen altijd klagen, maar dan moet je tonen hoe ze zich moeten aanpassen.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? De Deen Mikael Colville-Andersen weet alles over fietsvrien­delijke steden. “Jullie doen het al goed, maar er moeten radicale veranderin­gen komen. Daar zijn sterke politici voor nodig.”
FOTO KOEN FASSEUR De Deen Mikael Colville-Andersen weet alles over fietsvrien­delijke steden. “Jullie doen het al goed, maar er moeten radicale veranderin­gen komen. Daar zijn sterke politici voor nodig.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium