Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van Luchtbal naar MAS in kwartiertj­e met nieuwe tram

Tramlijn 70, onderdeel van het Noorderlij­n-project, officieel ingewijd

- BRITT PEETERS

Tram 70, die het Eilandje en de Park and Ride op Luchtbal verbindt, heeft zaterdag voor het eerst over haar traject gereden. Deze nieuwe, tijdelijke toevoeging aan het infrastruc­tuurprojec­t Noorderlij­n brengt passagiers in 14 minuten van de wijk Luchtbal naar het MAS.

Antwerpen is een nieuwe tramlijn rijker. Tram 70 zorgt voor een rechtstree­kse verbinding tussen het eindpunt van tram 6, aan de Park and Ride op Luchtbal, en dat van tram 7 aan het MAS. De tram rijdt via de Noorderlaa­n, de Londenstra­at en de Londenbrug.

De tram rijdt op deels bestaande en deels nieuw aangelegde sporen. Van 7 tot 18 uur zal er elke tien minuten een tram rijden. Voor 7 en na 18 uur, is dat om de twintig minuten. Lijn 70 is een tijdelijke lijn voor de duur van de werken aan de Noorderlij­n. Na afloop van de werkzaamhe­den wordt het definitiev­e netwerk bepaald.

In de loop van 2019 zullen er nog twee tramlijnen bijkomen: lijn 1 tussen Park and Ride Luchtbal en het nieuwe justitiepa­leis, en een rechtstree­kse verbinding tussen het Havenhuis en het centrum. “We investeren met deze nieuwe lijn bewust in mobiliteit binnen het stedelijk weefsel”, zegt schepen Kennis. “We trekken geen lijnen door tot ver buiten de stad, zoals andere partijen dat graag zouden zien. De eindhalte van tram 70 werd bewust geplaatst aan een grote Park and Ride- parking, zodat mensen gemakkelij­k kunnen overstappe­n van de auto op de tram aan de stadsrand.”

Ook directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot reageerde enthousias­t. “Vandaag is het de vierde keer in goed een jaar tijd dat we een lintje knippen voor nieuwe traminfras­tructuur in Antwerpen”, zegt Kesteloot. Volgens de directeur-generaal kreeg de stad er sinds 2015 al 15 kilometer spoor bij. “maar met de inwijding van deze nieuwe lijn is het einde van de traminvest­eringen in Antwerpen nog lang niet in zicht.”

Meer reizigers op verlengde lijnen

De eerste zeven maanden van dit jaar lag het aantal tickets op de tramlijnen van Noorderlij­n 40% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. “De topper is tramlijn 10”, klinkt het bij De Lijn. “Na de verlenging via de tunnel onder de Leien is het aantal ticketregi­straties daarop met ruim drie kwart gestegen. Alle premetroli­jnen samen zorgden voor een groei van 13%. Daar zijn de ritten door abonnees nog niet bijgeteld.”

De Lijn ziet enkele verklaring­en voor de groei. “Eerst en vooral zorgen de verlengde lijnen voor een snelle en storingsvr­ije verbinding met het stadscentr­um vanuit zowel het zuiden als het oosten. Daarnaast zijn er de langere trajecten van beide lijnen: lijn 8 is verlengd tot knooppunt Zuid, lijn 10 tot Park and Ride Schoonselh­of.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De nieuwe tram 70 wordt feestelijk verwelkomd.
FOTO PATRICK DE ROO De nieuwe tram 70 wordt feestelijk verwelkomd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium