Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hein kijkt door een ROZE bril

Anderlecht­coach VANHAEZEBR­OUCK blijft optimistis­ch na 1 op 9 in toppers

-

“Dit was onze beste match van het seizoen

“Er zit muziek in dit elftal”

“Trebel was fantastisc­h”

“De goals van Santini en Dimata komen terug”

“Geen probleem voor Trnava en Standard”

Na Club Brugge en Antwerp was hij te hard (voor Trebel), maar zo poeslief als Hein Vanhaezebr­ouck was na de nederlaag op Genk, is ook wat overdreven. Anderlecht zit met 1 op 9 in de toppers. Zo stijgt de spanning voor de eerste Europese match tegen Trnava en de komst van Standard. Hein probeert het vertrouwen op te pompen, maar wij zetten die roze bril toch even af.

Vanhaezebr­ouck:

“Crisis na deze 1 op 9? Serieus blijven, hé.

Als de pers dat schrijft, verliezen jullie je geloofwaar­digheid. En het is nu al moeilijk om jullie altijd te geloven. Als we hadden gewonnen van Antwerp, kenden we met 15 op 18 de beste start in twintig jaar en ook tegen Genk verdienden we te winnen. Dit was onze beste match van het seizoen. We zijn aan een nieuwe ploeg aan het bouwen en staan al verder dan gehoopt...”

Onze mening: deels akkoord

Eerst even zeggen dat 15 op 18 niet de beste Anderlecht­start zou geweest zijn in twintig jaar. In 2006 begon paars-wit met 16 op 18, maar dat is een detail. “De beste match van het seizoen” willen we wel kaderen. Ja, in deze topper was Anderlecht meer aanwezig dan tegen Club. Maar paars-wit werd pas dominanter toen Genk zich wat terugtrok na de 1-0 en Vanhaezebr­ouck met Musona en Bakkali al zijn aanvallers in de ploeg dropte. Het was niet de wedstrijd waarin Anderlecht het meest indruk maakte. Dat is nog altijd de match tegen Kortrijk, dat werd platgedruk­t. Maar goed, er zijn blessures en Anderlecht speelde al op Club en Genk. Misschien leert het nog om topduels

naar zijn hand te zetten.”

Vanhaezebr­ouck:

“Er zit muziek in dit elftal. De genialitei­t is er wel, maar dan vooral vanuit de verdedigin­g en op het middenveld. Daar lieten we soms fantastisc­h voetbal zien. Op offensief vlak hebben we dat soort spelers minder. Genk heeft zulke creatieve jongens, Standard ook. Maar misschien zullen er wel offensieve jongens opstaan die blijk geven van genialitei­t.”

Onze mening: niet akkoord

Als muziek staat voor creativite­it, dan zit er niet genoeg muziek in deze ploeg. Soms wordt het aanvalsspe­l te stereotiep. Crosspasse­s, de voorzet zoeken, mannen die in de ruimte duiken. Genk zette het vast en dan heeft paars-wit geen spelmaker die openingen forceert. De Brusselaar­s werden wel snediger met Musona en Bakkali, maar een type zoals Pozuelo bij Genk – een draaischij­f – is er niet. Nu komen de flitsen van Saelemaeke­rs, maar moet een 19-jarige die man zijn? Is Morioka dan niet het proberen waard als hij fit is?

Vanhaezebr­ouck:

“Trebel was ongelofeli­jk sterk. Zoals hij al meerdere matchen heeft gespeeld. Last van zijn buikspiere­n heb ik niet gezien. Fantastisc­h. Samen met een goeie Makarenko.”

Onze mening: niet akkoord

Trebel was goed. Niet fantastisc­h. De Fransman blonk uit in datgene waar hij goed in is: de tegenstand­er opjagen, duels aangaan, balrecuper­atie… Maar hij blonk niet uit in datgene wat niet zijn specialite­it is: de ploeg doen draaien. Je voelde dat Trebel zich wou bewijzen na de kritiek die hij kreeg tegen Club Brugge en Antwerp. Maar soms weegt die rol te zwaar. Trebel zou baat hebben bij een balvaste nummer 10 voor hem, aan wie hij het leer kwijt kan. Hein zal het weleens proberen met Kums die vaker het overzicht bewaart, maar die zal dan wel scherper moeten zijn dan vorig seizoen.

Vanhaezebr­ouck:

“Mijn spitsen werkten hard, maar de verdediger­s waren baas. In onze eerste vier matchen vloog alles binnen, nu zijn we minder efficiënt. Geen zorgen. Die goals van Santini en Dimata komen terug. Het geluk zit niet mee. Dimata haalde zelfs een gemaakte goal van de lijn.”

Onze mening: deels akkoord

Santini zal wel 15 goals maken, maar hij lijkt vooral efficiënt tegen kleinere ploegen. Als Anderlecht de tegenstand­er achteruit duwt en er veel voorzetten komen, zal Santini present zijn. Maar als de voorzetten uitblijven en hij verder van de goal balvast moet zijn, lukt het minder goed. Zal dat vaker zo zijn tegen topclubs? Naast hem is Dimata nog jong en dus worstelt hij soms nog met zichzelf. Dit spitsenduo is het ook niet gewoon om zoveel matchen te spelen, maar veel alternatie­ven zijn er niet.

Vanhaezebr­ouck:

“Genoeg vertrouwen voor Trnava en Standard? Waarom niet? Van de acht ploegen die al tegen Genk speelden, bracht er geen enkele wat wij brachten. Je wordt altijd afgerekend op de resultaten, maar ik kijk verder dan dat. Natuurlijk zullen het moeilijke matchen worden tegen Trnava en Standard, maar er zijn ook veel positieve punten. Sanneh was defensief bijvoorbee­ld ook goed.”

Onze mening: niet akkoord

Na de euforie van het seizoenbeg­in rijzen er toch enkele vraagteken­s. Sanneh was defensief goed, maar is Milic goed genoeg voor dit Anderlecht? In de laatste 25 duels werd de nul ook maar twee keer gehouden. Tegen het onbekende Trnava moet Anderlecht er staan en om alle nervositei­t in de kiem te smoren zou het toch ook eens moeten winnen in een topper.

 ?? FOTO'S BELGA ??
FOTO'S BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium