Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zondag al alles of niks

Als Malinwa faalt tegen Westerlo is eerste periode voorbij

- DAVID VAN DEN BROECK

Nog meer miserie voor KV Mechelen: na afgelopen weekend staat het weer (gedeeld) laatste én al zeven punten achter de leider. Sportief directeur Stefaan Vanroy blijft optimistis­ch, “want we zien beterschap”. Maar zondag verliezen tegen Westerlo en de eerste periode is al voorbij.

Een ongeluk komt nooit alleen. We schreven het vrijdagavo­nd al, nadat KV Mechelen ten onder ging op het Kiel: als Tubeke en Union daags nadien zouden winnen, staat KV weer mee laatste. En zo geschiedde. Tubeke klopte zowaar OH Leuven - die andere zogeheten favoriet - met 3-1. Wat blijft deze competitie knotsgek. Achter de Kazerne hoopten ze dan ook dat leider Westerlo gisteren punten zou laten liggen, maar dat gebeurde niet. KV staat zo na zes speeldagen al zeven punten in het krijt. Dramatisch, zo kan je het wel noemen. Maar bij KV proberen ze strijdvaar­dig te blijven. Er is al genoeg onrust geweest de voorbije maanden. “We gaan niet panikeren”, zegt sportief directeur Stefaan Vanroy (foto inzet). “We zien beterschap. Organisato­risch staat het oké, het voetbal is goed, alleen stokt het nog in de zone van de waarheid - bij de laatste actie of pass. We creëren iets te weinig kansen en hebben het moeilijk in de zestien. Daar moeten we met meer mensen aanwezig zijn. Maar we hebben vertrouwen in de huidige sportieve staf. Dat komt wel in orde.”

11 tegenover 3 miljoen

Het zal wel snél in orde moeten komen. De match van zondag is nu al cruciaal. Verliezen is uit den boze, want dan is de eerste periode al voorbij. KV zal eindelijk eens moeten tonen dat het de grootste club in 1B is. Het heeft met 11 miljoen het grootste budget - ter vergelijki­ng, dat van Westerlo bedraagt 3 miljoen. Het lokt met 13.000 man het meeste volk naar het stadion - bij Westerlo geraken ze met moeite aan 2.000. Maar het Kempense kleintje staat knap op kop, terwijl de Mechelse malaise maar blijft duren. En ex-KV-spits Jens Naessens, momenteel topschutte­r met zes goals, zou zijn ex-club maar wat graag verder kopje-onder duwen.

Volgens 1B-kenners maakt het allemaal niet veel uit, is het toch vooral de tweede periode die je moet winnen. Daarbij verwijzen ze dan naar Antwerp en Cercle Brugge, die de competitie sterk afsloten en zo ook de promotiefi­nale wonnen. Maar die redenering gaat voor KV toch niet op. Het maakte zich sterk dat het beide periodes kon winnen en is dat nog altijd van plan. “Natúúrlijk geven we deze eerste periode nog niet op”, zegt Vanroy. “Het komt er gewoon op aan om eens een match of drie op rij te winnen. Het wordt niet makkelijk tegen Westerlo, dat een sterk blok heeft, maar we hebben er vertrouwen in dat het goedkomt.”

Twee spitsen?

KV zal het wel zonder Joachim Van Damme moeten doen, nú al geelgescho­rst. Een terugkeer van Sylla is geen optie, maar De Witte komt terug uit schorsing en er is de jonge Lemoine. Of kiest Wouter Vrancken als redmiddel voor een systeem met twee spitsen? Tot nu toe stonden óf De Camargo óf Cornet óf Togui er redelijk alleen voor. Wat meer aanwezighe­id in de zestien is inderdaad welkom. Een mannetje minder op het middenveld kan tegen het 3-5-2-systeem van Westerlo ook een probleem zijn. De afweging is voor de coach. Hoe dan ook mag het niet nóg eens mislopen. De 6 op 18 is voor deze ambitieuze club al erg genoeg.

 ?? FOTO'S GOYVAERTS/GMAX AGENCY ??
FOTO'S GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium