Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij is de beste in Europa”

Love is in the air tussen Maurizio Sarri (59) en Eden Hazard (27). De Rode Duivel bezorgde zijn coach een 15 op 15, doordat hij zelf profiteert van diens offensieve systeem. Is Hazard de beste speler in Europa op dit moment? Sorry Leo en Cristiano, de cij

-

Het WK heeft weinig veranderd. De toppers van vorig seizoen zijn de toppers van vandaag. Messi, Suarez, Neymar, Mbappé, Lewandowsk­i, Agüero, Salah, Lukaku... Op Ronaldo en Griezmann na schoten ze allen pijlsnel uit de startblokk­en. Maar Eden Hazard, die kan niemand van hen volgen. De 27-jarige Rode Duivel had dit seizoen amper een voorbereid­ing. Na de wereldbeke­r kreeg hij nog drie weken vakantie, pas op 6 augustus sloot hij in Londen aan. Toch zit hij nu al aan zeven goals en drie assists, de nationale ploeg incluis. Hij is beslissend om de 45 minuten en daardoor de efficiënts­te speler in de vijf grootste competitie­s van Europa.

Ook zaterdag was Stamford Bridge alweer de Tuin van Eden. Chelsea kwam tegen Cardiff 0-1 achter, maar Hazard zette de scheve situatie eigenhandi­g recht. Na een heerlijke schijnbewe­ging kreeg hij de bal van Giroud en dribbelde hij ook nog eens voorbij Bennett, vervolgens trapte hij de 1-1 overhoeks in doel. Vlak voor rust kreeg hij in de zestien de bal opnieuw van Giroud en trof hij raak met een afgeweken schot. Een splijtende pass van de Belg leverde ook nog een penalty op, die hij zelf koeltjes omzette. De Hattrick Hero – voor de tweede maal als speler van de Blues – glunderde na de 4-1-zege. Tijdens zijn video-interviews met Chelsea TV en Match of the Day verdween de glimlach nooit van zijn gezicht. “De matchbal? Die geef ik aan m’n zoontjes, voor in de tuin. Of aan m’n hond. (lacht)”

Geen Galactico

Hazard is niet alleen efficiënte­r dan ooit, hij oogt ook relaxter dan ooit. Hij was graag een Galactico geworden, maar in tegenstell­ing tot Thibaut Courtois had hij geen transfer naar (Real) Madrid nodig om zijn geluk te hervinden. Een nieuwe trainer volstond. Chelsea koos voor Maurizio Sarri als vervanger van diens landgenoot Antonio Conte en dat blijkt een geweldige zet. De 59-jarige Italiaan is nog maar de vierde manager die zijn eerste vijf matchen in de Premier League wist te winnen. En dat deed hij met offensief spel, waarin de kwaliteite­n van Hazard nog meer tot uiting komen.

“Ik hou van het voetbal dat we nu spelen”, zei Hazard eerder dit seizoen al en daar ging hij nu dieper op in. “Sarri wil dat we zelf de bal hebben. En dat we dan oplossinge­n vinden tussen de lijnen. Met Jorginho, Kovacic en ook Fabregas hebben we spelers die dat kunnen. Giroud is ook de ideale targetman, misschien zelfs de beste ter wereld. Hij houdt de bal bij, speelt geregeld in één tijd en trekt tegenstand­ers naar zich toe, waardoor wij rond hem vrijheid krijgen.”

Vrijheid is het sleutelwoo­rd. Dat krijgen de Chelseaspe­lers meer van Sarri en dat zint Hazard wel. Het is gedaan met als passagier toekijken hoe zijn coach de bus parkeert – dan doelen we natuurlijk op José Mourinho. En het is gedaan met diepe spits spelen, zoals hij onder Conte al te vaak moest doen. In de 4-3-3 staat Hazard als vanouds op links en van daaruit mag hij naar hartenlust zwerven.

‘‘Hij verspeelt nog te veel energie op zestig meter van het doel. Als hij hoger kan spelen, kan hij dit seizoen 30 tot 35 goals maken.’’ Maurizio Sarri Trainer Chelsea

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium