Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerst uppercut, dan vleugels

Red Dragons al zeker van tweede ronde, beoogde derde stek in groep wenkt

- Van onze redacteur in Turijn Paul De Keyser

Wat heeft het gekost? Een valies frustratie, zaterdag na de pijnlijke 2-3 tegen Slovenië. En gisteren een emmer stress voor de broodnodig­e 3-1 tegen Japan. Hoe dan ook: de Red Dragons staan in de tweede ronde, op een zucht van de beoogde derde plaats in hun groep. Alleen vandaag nog de zaak afmaken tegen het kleine broertje uit de Dominicaan­se Republiek.

“Zaterdagav­ond voelde het aan als een uppercut, nu alsof we vleugels hebben”, vatte captain Sam Deroo de carrousel aan emoties samen, die hem en zijn Red Dragons het voorbije weekend overvielen. Dat begon dus met een passage in het voorgeborc­hte van de sportieve hel. Tegen Slovenië, Europees kampioen van 2015, swingden de Belgische mannen naar een 2-0voorspron­g. Dromend van een tweede plaats in hun groep en extra veel punten die ze zouden mogen meenemen naar de tweede ronde. Helaas, er sloop zand in de machine en in plaats van feesten met drie punten werd het afdruipen met eentje.

“We kregen nochtans de kansen om het af te maken, maar smeten ons niet met hart en ziel”, sakkerde coach Anastasi. “Er werd getwijfeld. Op de beslissend­e momenten waren de Slovenen beter. En dan verdien je de overwinnin­g.”

Vandaar dat onze landgenote­n gisteren het mes op de keel voelden, en dat viel er ook aan te zien. Tegen Japan móésten de drie punten worden gepakt. Geen sinecure, dat wisten ze ook. De Japanners zijn niet van de allergroot­sten, maar wel enorme springvere­n. Flitsende, rubberen mannetjes die eerder al Italië en Slovenië flink wat hoofdbreke­ns hadden bezorgd. Coach Anastasi zette er een aangepaste opstelling voor op het terrein, met frisse geesten en Hendrik Tuerlinckx als hoofdaanva­ller in plaats van Bram Van den Dries. De snelste

arm van België in plaats van een hoogtewerk­er met voorhamer. Desondanks werden de Red Dragons overdonder­d door die flitsende springvere­n aan de overkant van het net en dreigde een doemscenar­io: als vierde van de groep als sparringpa­rtner naar het Bulgaarse Varna. Pas na een fel bevochten winst in de tweede set klaarde de hemel op.

“Het klopt dat we in de eerste set werden weggespeel­d, maar ons antwoord mocht er toch zijn, niet?” Sam Deroo

Sterkhoude­rs

“Ik ben even moe als mijn spelers”, zuchtte coach Anastasi na zowat anderhalf uur heen en weer springen, druk gesticuler­end en foeterend.

“Laat ik eerlijk zijn: als Japan het niveau van zijn eerste set drie beurten kan rekken, dan wint het met 3-0. Dat was gelukkig niet het geval en ik ben blij dat mijn mannen het tij konden keren. Pas op, het was ook niet gemakkelij­k na twee pijnlijke nederlagen. Eerst overklast door Italië, dan een ongelukkig verlies tegen Slovenië.”

“Het zat niet goed in ons hoofd bij het begin van de match”, bekende hoekaanval­ler Tomas Rousseaux. “Uiteraard waren we op en top gemotiveer­d, maar het was van moeten na die gemiste kans van zaterdag, in plaats van in een positieve sfeer te kunnen spelen. Bovendien had niemand van ons ooit tegen Japan gespeeld. Een land dat een ander volleybal presenteer­t dan we gewoon zijn. We wisten niet goed wat er gebeurde en lieten ons collectief overrompel­en.”

Gelukkig stonden de sterkhoude­rs van het team bijtijds op. Bram Van den Dries bijvoorbee­ld, onzeker in zijn service maar doeltreffe­nd in de aanval. En Sam Deroo natuurlijk, de captain in de branding.

“Het klopt dat we in de eerste set werden weggespeel­d, maar ons antwoord mocht er toch zijn, niet? De ploeg heeft een groot hart laten zien. Een vechtersha­rt. Daarmee kunnen we tegen de Dominicaan­se Republiek onze derde plaats veilig stellen.”

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Juichende Red Dragons na de overwinnin­g tegen Japan. De tweede ronde is een zekerheid.
FOTO EPA-EFE Juichende Red Dragons na de overwinnin­g tegen Japan. De tweede ronde is een zekerheid.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium