Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jeffrey Herlings pakt wereldtite­l na jaar van dominantie

- JÜRGEN SCHROOTEN

The Bullet. De Kogel. Zo luidt de bijnaam van Jeffrey Herlings (24). Eentje die perfect bij de Nederlande­r past. De KTM-rijder zoefde als een oranje kogel door het WK en elimineerd­e met groot gemak alle tegenstand­ers. Met gisteren de wereldtite­l in de MXGP - voor eigen volk in Assen - als opperste beloning.

Vijf puntjes had Herlings gisteren nog nodig om die wereldtite­l te pakken. Maar op zeker spelen? No way! Wie Herlings een beetje kent, weet dat hij voor de volle buit gaat. En dus deed hij op het TT-circuit wat hij al het heel seizoen deed: de concurrent­ie aan flarden rijden. Zelfs een crash in het begin van de tweede reeks kon hem niet afstoppen. Goed voor GP-zege nummer 16 dit jaar. En vooral goed voor zijn eerste wereldtite­l in de koninginne­nklasse, zijn vierde in totaal. “Twee reeksen winnen en de wereldtite­l pakken. In eigen land, op het legendaris­che TT-circuit. Mooier kan niet hé”, genoot Herlings na.

Monnik

De cijfers die de Nederlande­r dit seizoen kan voorleggen zijn fenomenaal. Hij miste één GP door een sleutelbee­nbreuk, van de andere 18 won hij er... 16. In de twee andere Grote Prijzen finishte hij tweede. Cijfers om van te duizelen. Maar cijfers die niet zomaar op bestelling komen. De Herlings van 2018 was een upgrade van die van 2017. Versie 2.0, zeg maar.

“Daar heb ik, bij wijze van spreken, mijn hele leven voor aan de kant moeten zetten”, vertelde hij. “Je kent dat wel. Je ben jong, je wil van het leven genieten: feestjes, meisjes, met vrienden op de kermis een loempia eten... Je wil alles zien en meemaken. Daar heb dit jaar komaf mee gemaakt. Ik leef nu als een monnik. Opstaan, eten, trainen, eten, trainen, rusten, eten, slapen... Zo zien mijn dagen er nu uit. Ik ben ook heel extreem met voeding bezig. Zo ben ik 10 kilo lichter dan vorig seizoen. Dat vergt veel opoffering­en, maar dat is het allemaal waard geweest als je mijn resultaten ziet. Eén ding is zeker: vanavond ga ik véél eten, lekker vettig ook. Maandag las ik een vrije dag in en dinsdag hervat ik de training voor de laatste GP en vooral voor de Naties. Daar wil ik voor de kers op de taart zorgen.”

Naar 101 GP-zeges

Herlings zit nu aan vier wereldtite­ls en 83 GP-zeges. Statistiek­en die ongetwijfe­ld nog aangescher­pt zullen worden.

“Ik hoop nog een paar wereldtite­ls aan mijn palmares toe te voegen. De tien van Everts? Ik vrees dat dat niet haalbaar is”, zegt hij. “Daarvoor heb ik al te veel titels verspeeld door blessures. Maar de 101 GP-zeges van Everts is wel een realistisc­h doel. Ik zit nu aan 83. Dat moet dus kunnen.”

 ??  ?? FOTO RAY ARCHER
FOTO RAY ARCHER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium