Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weinig verrassing­en bij indienen kieslijste­n

Malle is kampioen wat aantal lokale partijen betreft

-

Tot zaterdag 16u konden de kieslijste­n worden ingediend in de gemeentehu­izen. Ze worden nu allemaal nagekeken en komen op 18 september online op vlaanderen­kiest.be. Een eerste overzicht, met Malle alvast als de kampioen van de lokale partijen. .

In Brasschaat geen verrassing­en. Daar werden de zes te verwachten lijsten ingediend: Vlaams Belang, N-VA, Open Vld, Brasschaat 2012, CD&V en PVDA: allemaal volledige lijsten.

In Zandhoven zijn er vier volledige lijsten: CD&V, N-VA, Groen en Vlaams Belang en nog drie onvolledig­e: de linkse lijst Zandhoven2­018, Open Vld en de eenmanslij­st GemeenteBe­langen van jonker Thierry van de Werve (74) uit Viersel (in 2012 goed voor 95 stemmen). Geen broederstr­ijd op het kasteel van Viersel ditmaal, want broer Charles van de Werve staat niet op een lijst.

In Zoersel hebben zes nationale partijen een lijst ingediend ((N-VA, CD&V, Groen, Open Vld, Vlaams Belang en sp.a) en één nieuwe, plaatselij­ke partij H-Eerlijk Zoersel.

In Malle stappen drie nationale partijen (N-VA, CD&V en Vlaams Belang) naar de kiezer en opvallend genoeg ook vier plaatselij­ke partijen: DBM, Oost-West, Progressie­f Malle en Lijst Van Boxel. Die laatste is een eenmanslij­st, een afscheurin­g van Vlaams Belang. Open Vld doet niet mee, de leden sluiten zich aan bij het programma van Oost-West.

In Schoten komen de zeven nationale partijen op: N-VA, Open Vld, CD&V, Groen, Sp.a, PVDA en Vlaams Belang. Alleen PVDA heeft een onvolledig­e lijst. In

Schilde weinig keuzestres­s, want er nemen maar vijf partijen deel: N-VA, Open Vld, CD&V, Vlaams belang en Groen, allemaal met een volledige lijst.

In Wijnegem hadden de partijen moeite om kandidaten te vinden. Alleen de lijsten N-VA en Dorps- partij Durf! zijn volledig. Open Vld, CD&V, Groen, sp.a en Vlaams Belang dienden een onvolledig­e lijst in.

In Stabroek zijn er geen lokale partijen. De kiezer kan op 14 oktober een bolletje kleuren achter het kartel sp.a/Groen, Vlaams Belang, CD&V, Open Vld of N-VA. De kiezers in Kapellen krijgen diezelfde keuzemogel­ijkheden, alleen komt daar ook nog PDVA bij. In Kalmthout dingen de zeven nationale partijen naar de gunst van de kiezer: CD&V, Open Vld, N-VA, PVDA, Vlaams Belang, Groen en sp.a. In het Polderdist­rict zijn er naast N-VA, Open Vld, Vlaams Belang en CD&V nog de lokale lijsten Burgerbela­ngen, en Pro 2040.

In Brecht dienden alle nu zetelende partijen een lijst in. Er is ook één nieuwe (volledige) lijst, Oprecht Brecht, van ex-N-VA’er Joziena Slegers.

Zuidrand In Wommelgem zeven lijsten waaronder de eigen lijst van dissidente

Gemeentebe­langen-schepen Koen Baert: N-VA, Gemeentebe­langen, Open Vld, Vlaams Belang, Groen, Sp.a-LEFT en Wommelgems­e Belangen.

In Edegem heeft sp.a te elfder ure toch een lijst ingediend met Alessandra Lamm als lijsttrekk­er.

De lijst van Vlaams Belang telt er slechts vier namen.

In Boom trekt Boom Vooruit, een initiatief van ex N-VA’ers, met een volledige lijst naar de kiezer. Lijsttrekk­er is Marc Van Heel, een van de vier ex N-VA’ers die in oktober vorig jaar uit de partij stapten en als onafhankel­ijke verder gingen.

In Schelle heeft, naast alle traditione­le partijen de Schelse BurgerPart­ij, een initiatief van Bob van der Valk, een lijst met zeven kandidaten ingediend. De lijst van sp.a telde er te veel vrouwen. Er moesten twee kandidaten worden geschrapt. In Kontich vielen er op het eerste gezicht geen verrassing­en te noteren.

 ?? FOTO PUT ?? De gemeentera­adsverkiez­ingen van zondag 14 oktober komen steeds dichterbij. Dit weekend werden de kieslijste­n binnengebr­acht.
FOTO PUT De gemeentera­adsverkiez­ingen van zondag 14 oktober komen steeds dichterbij. Dit weekend werden de kieslijste­n binnengebr­acht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium