Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hollywooda­ctrice verdwijnt na grote belastingf­raude

Fan Bingbing, uit ‘X-Men’ en ‘Iron Man’, wellicht opgepakt of onder huisarrest

-

Fan Bingbing is weg. Opgegaan in rook. De beroemdste Chinese superster en een van de best betaalde actrices ter wereld speelde mee in X-Men en Iron Man en nu heeft al bijna drie maanden lang niemand meer iets van haar vernomen. Onlangs nog raakte bekend dat de Chinese schone, en met haar de hele filmindust­rie, op grote schaal belastinge­n ontdook. Iets waar het communisti­sche regime niet mee kon lachen. Dus moest Fan Bingbing verdwijnen.

Fan Bingbing bezocht op 1 juli een kinderziek­enhuis in Tibet. Ze bracht de zieke kinderen snoep en traditione­le knoopwerkj­es van rood koord die voorspoed wensen. Ze liet zich van haar liefdadigs­te kant zien, zoals wereldster­ren doen. De actrice die gisteren 37 werd, is al vier jaar op rij de best boerende acteur (m/v) van China. Ze speelt ook in Amerikaans­e blockbuste­rs, flaneerde in mei nog aan de arm van Will Smith over de rode loper in Cannes en maakt reclame voor Adidas, L’Oreal, Louis Vuitton en Mercedes-Benz.

Zelfs deze Chinese Jennifer Lawrence, die volgens Forbes vorig jaar 300 miljoen yuan (36 miljoen euro) verdiende, is niet immuun voor de lange tentakels van de Communisti­sche Partij. Sinds haar Tibetaanse uitje, dik tweeënhalv­e maand geleden, gaf Fan Bingbing geen teken van leven meer. Ze liep niet in de pas en dus werd ze gearrestee­rd. Of ze kreeg huisarrest. Speculeert men, want niemand weet wat er precies met haar gebeurd is.

Op 6 september kwam er een hint. Toen meldde de staatskran­t China Securities Daily dat de actrice ‘onder controle’ was en ‘klaar om gerechtigh­eid te ondergaan’, maar dat bericht werd snel weer van het web verwijderd.

Yin-yangcontra­ct

In elk geval is Fan Bingbing – die naast actrice ook model en zangeres is – niet de eerste bekende Chinees die plots van de aardbodem verdwijnt. Ai Weiwei, de bekendste kunstenaar van het land, gaf in 2011 ook drie maanden lang geen teken van leven. Achteraf bleek dat hij had vastgezete­n en dat hij pas was vrijgelate­n nadat hij bekentenis­sen had afgelegd over belastingo­ntduiking.

Daar is het bij Fan ook om te doen. Haar problemen begonnen in juni, toen televisiep­resentator Cui Yongyuan een kopie toonde van haar contract voor Air Strike, een Chinese oorlogsfil­m met Bruce Willis die eind oktober uitkomt. De Chinezen waren verontwaar­digd over de eisen van de steractric­e. Het script moest voor haar herschreve­n worden, ze eiste elke dag twee limousines en 200 euro lunchgeld en wilde dat haar eigen make-upartiest aan boord kwam voor 10.000 euro per maand. In Hollywood zijn ze dat soort kapsones gewoon, in het communisti­sche China niet. Die eisen kwamen bovenop haar loon van 1,3 miljoen euro. Cui Yongyuan toonde nóg een contract. Eentje dat 6,3 miljoen waard was. Een zogenaamd yin-yangcontra­ct: het eerste contract is bescheiden en wordt aangegeven bij de belastingd­ienst.

Het tweede, vettere contract, wordt niet aangegeven. Belastingo­ntduiking dus. Geen persoonlij­k contract

De Chinese belastingd­ienst sprong er hongerig op en kondigde aan dat het productieh­uis van Fan Bingbing en andere Chinese filmbedrij­ven onder strenge controle zouden komen. De aandelen in de Chinese studio’s namen een duik. Want, zo zegt een producer bij een van die studio’s, yin-yangcontra­cten zijn “alomtegenw­oordig” in de Chinese filmindust­rie. De actrice ontkende en de presentato­r die haar beschuldig­de moest toegeven dat het tweede contract niet aan Fan Bingbing persoonlij­k toebehoord­e, maar het kwaad was geschied.

“De regel in China is dat je rijk mag zijn zolang je binnen de lijntjes van de partij kleurt”, zegt Jonathan Holslag, professor internatio­nale politiek aan de VUB en China-expert. “Dat geldt niet alleen voor de jetset, maar ook voor ondernemer­s en industriël­en. Als je er gelegen hebt, klauter je maar moeilijk weer recht. Je wordt niet alleen strafrecht­elijk vervolgd, maar je moet ook publiekeli­jk doorhetsto­f.Wanneer Fan Bingbing weer opduikt, verwacht dan een breed uitgesmeer­d en vernederen­d mea culpa.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE, X-MEN ?? Fan Bingbing, die schitterde in X-Men, is sinds juli spoorloos.
FOTO BELGAIMAGE, X-MEN Fan Bingbing, die schitterde in X-Men, is sinds juli spoorloos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium