Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met de allures van een patron

Miguel Angel Lopez, derde op 2’04”

-

Is Lopez eigenlijk niet de verliezer van deze Vuelta?

Niet echt. Ook al werd hij, na zijn derde plaats in de Giro achter Froome en Dumoulin, bij de start met stip aangeduid als favoriet. Dé verliezers van deze Vuelta zijn Valverde, Quintana, Uran, Zakarin, Nibali, Aru en Kruijswijk. Superman Lopez bewees met opnieuw een derde plaats dat hij na Froome (eerste in de Giro, derde in de Tour) en Dumoulin (tweede in de Giro en de Tour) de derde regelmatig­ste ronderenne­r van 2018 is. Dat is ook zijn juiste plaats. Kan Miguel Angel Lopez de allereerst­e Colombiaan worden die ooit de Tour wint?

Daarvoor moet hij eerst de Tour rijden. Door omstandigh­eden stond hij er nog nooit aan de start. Superman had al bijzonder veel pech met zware valpartije­n. Anderzijds hoort hij thuis in het welhaast eindeloze rijtje Colombiane­n die altijd wel een rol spelen in de grote ronden, maar net niet voldoende inhoud hebben om een grote ronde naar hun hand te zetten. Daarboveno­p dreigt hij in eigen land in de schaduw te belanden van Egan Arley Bernal, die na Quintana de nieuwe messias is. En dan is er ook nog de 20-jarige Ivan Ramiro Sosa (Trek - Segafredo), ook een klimwonder lijkt het. Wat is het verschil tussen Lopez en Quintana?

Zijn ster is rijzend, die van Quintana tanend. Lopez heeft alvast de allures van een patron en die heeft Quintana absoluut niet. In de Vuelta aarzelde hij niet om in de bergritten zijn Astana-ploeg te laten rijden, ook al kon hij het niet afmaken. En hij is ook niet bang van een clash met de Colombiaan­se media. Hij stuurde in de Vuelta zelfs de machtige zender Caracol op een dag wandelen.

Over enkele jaren kennen we de precieze inhoud van deze ZuidAmerik­aan, die vier jaar geleden de Ronde van de Toekomst won. Een werkpunt blijft alleszins het tijdrijden. Daarin verliest hij te veel tijd om zich de volgende jaren met succes te meten met Froome, Thomas, Dumoulin en zelfs Yates, maar qua persoonlij­kheid is hij de Colombiaan­se numero uno.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium