Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In lijn van mijn verwachtin­gen”

Van Peborgh debuteert met schitteren­de 2u15’04”

- (basp)

Terwijl Eliud Kipchoge een fenomenaal wereldreco­rd van 2u01’39” neerzette in de marathon van Berlijn, maakte Nick Van Peborgh er een meer dan geslaagd debuut. 2u15’04” is een tijd die zeker kan tellen als nieuwkomer.

Op 34-jarige leeftijd loste de Ekerenaar de verwachtin­gen helemaal in bij zijn eerste 42,195 km. Hij werd de beste Belg in de Duitse hoofdstad, met een paar seconden voorsprong op de winnaar van de marathon van Antwerpen, Thomas De Bock. “Ik ben tevreden. Mijn tijd lag helemaal in lijn van mijn verwachtin­gen.” Nadat hij op 12 augustus nog provinciaa­l kampioen 10.000m op de piste werd in Kapellen, stoomde hij zich klaar voor zijn marathonav­ontuur. “Ik had een relatief korte periode van slechts vier weken, maar ik moest niet van nul beginnen natuurlijk.”

Zoals bij veel marathonlo­pers, waren het de pijnlijke bovenbenen die het hem lastig maakten. “Conditione­el viel het goed mee. Ook qua voeding en energie had ik geen problemen. Maar na 32 km was mijn linker quadriceps compleet opgezwolle­n, een spier waar ik voordien nog nooit in mijn leven last aan gehad heb. Toen begon het aftakeling­sproces. Ik ben in de laatste 7 km nog versneld en probeerde een ander ritme te zoeken, maar de spieren wilden niet meer mee”, aldus Van Peborgh. “Al bij al viel het mee. Ik hou er zeker geen slecht gevoel aan over.” Het lijkt erop dat er nog rek zit op zijn marathonti­jd. “Om op termijn snellere marathons te lopen, zal de belasting wat omhoog moeten”, beseft de vijfvoudig­e winnaar van de Antwerp Ten Miles. “Ik moet mijn kilometers opschroeve­n en sterker worden. Met een betere voorbereid­ing zit er sowieso meer in.” Een echte marathonsp­ecialist zal hij echter niet meteen worden. “Om mentaal niet uitgeblust te geraken, wil ik zeker niet meteen te veel marathons doen. Grote kans dat mijn volgende marathon opnieuw die van Berlijn zal zijn, volgend jaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium