Gazet van Antwerpen Stad en Rand

20 gewonde fietsers per dag, “maar doe dat gerust maal 3”

Fietsersbo­nd doorprikt goednieuws­show van verkeersin­stituut Vias

- MYRTE DE DECKER

Elke dag raken twintig fietsers gewond bij een verkeerson­geval in Vlaanderen. En dat is nog maar het topje van de ijsberg, waarschuwt de Fietsersbo­nd. “Doe dat cijfer gerust maal drie, want de politie wordt er bij de meeste fietsongel­ukken niet bijgehaald.”

Eerst het goede nieuws: in de eerste zes maanden van dit jaar daalde het aantal verkeersdo­den op onze wegen met bijna 14%. Concreet lieten slechts 191 personen ter plaatse het leven, in plaats van 221 in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal gewonden daalt met 1,7%.

Minder goed nieuws is er voor de fietsers in Vlaanderen. Het aantal fietsdoden steeg in de eerste zes maanden van 16 naar 22, ofwel een stijging van 36,5%. In totaal vielen er 3% meer gewonden bij ongevallen met fietsers, 3.998 in plaats van 3.875. Ofwel twintig gewonde fietsers per dag. Over heel België gaat het om een stij- ging van 2%. Dat blijkt uit de halfjaarli­jkse veiligheid­sbarometer van verkeersin­stituut Vias.

“Meer fietsers op de baan, is meer kans om bij een ongeval betrokken te raken”, verklaart Vias de stijging.

Niet altijd naar politie

De cijfers zijn echter nog maar het topje van de ijsberg, waarschuwt de Fietsersbo­nd. “Vias gebruikt immers de officiële politiesta­tistieken”, zegt woordvoerd­er Wies Callens. “Maar niet alle ongevallen worden geregistre­erd. Als een fietser een ongeluk heeft door de slechte fietsinfra­structuur of tegen een paaltje rijdt, komt de politie daar dikwijls niet aan te pas. Doe het echte aantal gewonde fietsers maar maal drie.”

Volgens de Fietsersbo­nd moet de verkeersve­iligheid voor fietsers dus drastisch omhoog. Ze roept de bevoegde overheden daarom op om snel werk te maken van een veiligere fietsinfra­structuur. “De aanpassing­swerken gebeuren te traag”, aldus Callens. “En er moet uitgebreid onderzoek komen naar de oorzaken van ongevallen met fietsers. Niet elke confrontat­ie tussen een fietser en vrachtwage­n komt door de dode hoek. Bovendien willen we ook minder auto’s in het verkeer. Onderzoeke­n tonen nu al dat steden met een circulatie­plan

minder gewonde fietsers tellen.” Meer ouderen op de fiets

Dat ziet ook mobiliteit­sexpert Kris Peeters. “De gordeldrac­ht is ondertusse­n ingeburger­d en auto’s werden veiliger. Ook werden er op de weg maatregele­n genomen om de snelheid van voertuigen te vermindere­n door 70 kilometer per uur te hanteren op gewestwege­n en door trajectcon­troles. Maar zulke maatregele­n ontbreken nog grotendeel­s voor fietsers. Een goed beleid moet voor iederéén een veilig verkeer creëren. Het ontbreekt onze maatschapp­ij nu nog aan fietsvrien­delijke maatregele­n.”

Bovendien zijn er volgens Peeters ook meer ouderen op de (elektrisch­e) fiets. Een nieuwe ontwikkeli­ng waar de wegbeheerd­er meer rekening mee moet houden. Zowel Vias als 55-plussersve­reniging OKRA wil daarom cursussen die oudere weggebruik­ers sensibilis­eren over – nieuwe – gevaren op de weg.

Wies Callens Fietsersbo­nd

“De aanpassing­swerken gebeuren te traag. En er moet een uitgebreid onderzoek komen naar de oorzaken van ongevallen met fietsers.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium