Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Morioka heeft liefde van zijn coach nodig

Japanner van paars-wit past nu niet in systeem van Vanhaezebr­ouck

-

Club heeft Nakamba-VormerVana­ken, Genk heeft BergeMalin­ovskyi-Pozuelo en Anderlecht heeft MakarenkoT­rebel-… Tja en wie nog? RSCA mist een creatieve spelverdel­er op zijn middenveld. Eens fit moet Ryota Morioka (27) die

touch of genius kunnen brengen, maar dan moet Hein Vanhaezebr­ouck hem wel vertrouwen geven en uitspelen op zijn kwaliteite­n. Is dat nog een optie?

De verbazing van Philippe Clement was niet geacteerd. “Anderlecht kan zelfs Morioka uit de kern laten”, zei de Genktraine­r. Hein Vanhaezebr­ouck haastte zich om te zeggen dat de Japanner geblesseer­d was, maar het is geen geheim dat Morioka niet in de bovenste schuif ligt bij de RSCA-coach. Bij Clement – die Morioka deed ontluiken bij Waasland-Beveren – zou de spelverdel­er altijd belangrijk zijn, bij Hein past hij niet in zijn systeem.

Gemist WK

Toegegeven, Morioka is geen explosief type, maar hij heeft spelinzich­t, kan meer rust brengen en met één geniale pass een defensie ontregelen. Vorig seizoen was hij goed voor 14 goals en 15 assists. Spelers met zo’n efficiënti­e lopen niet dik gezaaid bij Anderlecht.

Waarom gebruikt Vanhaezebr­ouck hem dan niet meer? Wel, Morioka is een nummer 10 – een schakel tussen middenveld en aanval – en in zijn huidige systeem heeft hij zo’n verbinding­sman niet nodig. Hein prefereert lopende mensen die infiltrere­n. Morioka vindt hij wel goed in balbezit, maar de coach is geen fan van zijn actieradiu­s. Zijn defensief werk wordt bij Anderlecht alibi-verdedigen genoemd. Meelopen zonder grinta, terwijl Hein kilometerv­reters wil die gaten trekken, zoals Gerkens.

Al zou hij ook kunnen overwegen om zijn tactiek eens te veranderen om Morioka echt op zijn kwaliteite­n uit te spelen. De Japanner rendeert het best in een systeem met een driehoek op het middenveld met Trebel en Makarenko als kuitenbijt­ers achter hem. Dat gaat dan wel ten koste van een aanvaller: Santini, Dimata of Gerkens.

Vanhaezebr­ouck wil daar vooralsnog niet van weten. Morioka heeft hem deze zomer ontgoochel­d door terug te keren met een conditione­le achterstan­d. Hij had zijn trainingss­chema niet gevolgd, al kunnen sommigen zich dat maar moeilijk voorstelle­n. Het zit in de Japanse cultuur om elke opdracht uit te voeren. Spijbelen is geen optie. Wat wel kan, is dat Morioka net iets minder intens trainde. Hij miste de WK-selectie voor Japan en zag zijn landgenote­n tegen de Rode Duivels spelen. Dat gaf hem een klop.

Speciaal voor dat WK had hij in januari Waasland-Beveren geruild voor Anderlecht. Hij eiste zelfs geen enorm loon. Belangrijk zijn bij een topclub met het oog op het wereldkamp­ioenschap: dat was zijn doel. Dat lukte met 6 goals en 4 assists bij Anderlecht, maar hij viel alsnog uit de boot.

Bijna fit

Daar moet Vanhaezebr­ouck ook wat begrip voor opbrengen. Morioka is een speler die vertrouwen en liefde moet voelen. Hem snel afschrijve­n, zoals deze zomer gebeurde, doet hem geen deugd. Bijna had Anderlecht hem zelfs verkocht. Bursaspor kwam aankloppen, maar hun bod was niet hoog genoeg en uiteindeli­jk hield Anderlecht de dribbelaar liever in Brussel. Ook omdat aanwinsten Adzic en Abazaj tegenviele­n.

De Japanner werkt nu hard om zijn gebreken bij te schaven. Een fysiek en explosief beest zal hij nooit worden, maar Morioka probeert zich in de gratie van Hein te werken met meer verbetenhe­id. Hij voelt zich ook thuis in Brussel. Zijn Engels is al veel verbeterd, zijn eenjarige zoontje gaat naar een Nederlands­talige opvang en zijn vrouw heeft meer omhanden in de hoofdstad dan in Beveren.

Zijn fysieke achterstan­d is weggewerkt, maar een tik tegen de knie zorgde voor een kleine terugval. Nu is Morioka bijna weer fit en hoopt hij op een kans van Hein.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium