Gazet van Antwerpen Stad en Rand

114 chef-koks nemen maand lang stad over tijdens Smaakmeest­ers

Culinair stadsfesti­val is na vier jaar volwassen

- JOHAN VAN BAELEN

“Het culinaire stadsfesti­val Smaakmeest­ers brengt mensen naar de Antwerpse restaurant­s”, zegt schepen van Toerisme Koen Kennis. In het startweeke­nd van 6 en 7 oktober lokken de chefkoks hen met kookdemo’s, aparte markten, culinaire wandelinge­n en proevertje­s.

“Smaakmeest­ers werd geboren toen minder mensen de stad bezochten. Niettemin hebben wij als culinaire hoofdstad van Vlaanderen veel te bieden”, weet schepen Koen Kennis (N-VA). “En wat onthoud je van een bezoek of een trip? Waar en wat je hebt gegeten, of dat nu frieten waren, een lekkere pot mosselen of een heerlijke pannenkoek. Met Smaakmeest­ers proberen we een breed publiek aan te trekken. Zelf heb ik ook een aantal restaurate­urs over de streep getrokken, dat klopt. Sir Anthony Van Dijck bijvoorbee­ld, een verborgen parel.”

Smaakmeest­ers wordt uitgesmeer­d over de oude kernstad, het Zuid en het Eilandje en duurt een hele maand. Van 6 tot en met 31 oktober kunt u in de 114 deelnemend­e zaken Smaakmeest­ersuggesti­es ontdekken.

In het startweeke­nd van zaterdag 6 en zondag 7 oktober serveren chefs tussen 12 en 18u proevertje­s voor +3, 5 of 8 euro in hun restaurant­s. Op verschille­nde pleinen zijn er demonstrat­ies, markten en exposities.

Zo zijn er kookdemons­traties op de Groenplaat­s en is er een kruidenmar­kt op de Vrijdagmar­kt en een boerenmark­t op de Gedempte Zuiderdokk­en. Op de Hanzestede­nplaats aan het MAS toont de Ardense familie Claus er haar smaakmuseu­m met eetbare bloemen en vergeten groenten en kruiden. Op verschille­nde pleinen starten culinaire wandelinge­n. In het MAS loopt een expo over 16de-eeuwse recepten en in het Snijders&Rockoxhuis loopt de expo Cockeryen. Daarin interprete­ert culinair fotograaf Tony Le Duc barokke taferelen.

Er is te veel om op te noemen, daarom: u pikt best een brochure op in restaurant­s, hotels of infopunten. Altijd handig om uw weg uit te stippelen tijdens het culinair festival en om daarna nieuwe restaurant­s te ontdekken.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Ben Belmans (achteraan) en Dieter Van Roy van cocktailba­r BelRoy’s Bijou in de Graaf van Egmontstra­at zijn Smaakmeest­ers genegen: “Elk initiatief van de stad om de culinaire rijkdom in de verf te zetten, is het investeren waard.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Ben Belmans (achteraan) en Dieter Van Roy van cocktailba­r BelRoy’s Bijou in de Graaf van Egmontstra­at zijn Smaakmeest­ers genegen: “Elk initiatief van de stad om de culinaire rijkdom in de verf te zetten, is het investeren waard.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium