Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Club Brugge begint aan avontuur tegen Dortmund van Witsel

Vanavond schalt in Brugge weer de Champions Leaguehymn­e. Twee jaar na de smadelijke 0 op 18 in vorige campagne is de eerste opdracht: eerherstel voor het Belgische voetbal. En dan kan een gelijkspel tegen het sterke Borussia Dortmund al gevierd worden

- FRANK BUYSE

Heet, heter, heetst. Vandaag nog meer dan 25 graden, voorspelt Sabine. En in Brugge bereiken de temperatur­en helemaal een kookpunt: de Champions League is terug in het Jan Breyelstad­ion. En dan heet de eerste tegenstand­er nog Borussia Dortmund ook, met een budget van 536 miljoen euro bijna tien keer rijker dan de Belgische landskampi­oen en met sterren als Witsel, Reus en Götze zoveel individuel­e kwaliteit op het veld. Toch gelooft heel blauw-zwart in een stunt. De slappe eerste helft tegen Lokeren is al afgeschud. En de stemproble­men van coach Ivan Leko, op de persconfer­entie vervangen door assistent Rudi Cossey, hebben daar volgens aanvoerder Ruud Vormer niets mee te maken. “Maar de coach heeft zich wel boos gemaakt. En terecht.” Dortmund zat al in de hoofden, meent Cossey. Maar nu mogen ze op het hoogste podium, “dat scheelt toch qua focus”.

Het was er gisteren aan te zien tijdens het kwartiertj­e open training. Doorgaans wordt dat gevuld met een lange opwarming, nu vlogen ze er na tien minuten al ongemeen heftig in met een partijtje op de korte ruimte. Vlijmscher­p ging het eraan toe. Ze hebben wat te bewijzen. Al wijst aanvoerder Ruud Vormer duidelijk níét naar die 0 op 18 van twee jaar geleden. “Daar zijn we niet echt mee bezig. We zijn alleen bezig met Dortmund. En we gaan gewoon voor de drie puntjes. Al besef ik dat we dat twee jaar geleden ook zeiden.”

MEER DURF

Vormer ziet twee redenen waarom er dit jaar minder miserie zou zijn: “De kern is een stuk sterker dan twee jaar geleden en we gaan meer durven.” En dat was geen verwijt naar zijn ex-coach Michel Preud’homme, die zich tegen Leicester, Kopenhagen en Porto telkens danig aanpaste. “We speelden toen inderdaad vaak te afwachtend, maar Michel wilde dat ook niet, hij vroeg ons net meer te durven voetballen. Maar wij deden dat niet.” Nu willen ze wél voluit gaan. Dat is het Club à la Leko, al hield Cossey uit naam van zijn baas toch een slag om de arm. “We gaan tactisch niet veel veranderen, maar we gaan wel meer verdedigen­de accenten leggen.”

Vormer hield het bij minder nuances. Hij maakte het de tolk die alles naar het Duits moest vertalen wel heel gemakkelij­k: “We moeten gewoon schijt hebben aan alles.”

Scheisse dus. Stoere taal, maar misschien kan het wel. Cossey zegt niet voor niets dat Club, als het in de zware poule met ook nog Atlético Madrid en Monaco wil overwinter­en zowaar, in eerste instantie zal moeten proberen om thuis punten te vergaren.

En waarom zou het ook niet kunnen? Club is de afgelopen twee jaar inderdaad sterker geworden en de spelers zijn volgens Cossey in het nieuwe kampioenen­jaar ook sterk naar elkaar toegegroei­d. En blauw-zwart zal, zoals aangegeven, meer lef tonen. Van het huidige basiselfta­l - Nakamba en Mata niet meegereken­d - ontbreekt enkel Rezaei (knie), maar gezien diens optreden tegen Lokeren wordt dat geenszins een gemis, een geprikkeld­e Vossen houdt zich klaar. Net als Cools, die na een nieuwe wake-upcall wellicht de voorkeur krijgt op Dennis, die nog maar twee groepstrai­ningen achter de rug heeft.

Bovendien voetbalt Dortmund momenteel echt niet als de op één na beste ploeg van de Bundesliga, bleek vrijdag tegen Frankfurt. Coach Lucien Favre, het grote voorbeeld van ene René Weiler, is sinds de zomer van 2017 na Bosz en Stöger al de derde coach van de Borussen. De Zwitser werd voor 3 miljoen euro (!) weggekocht bij Nice, maar is met zijn ploeg nog serieus zoekende. En vanavond kan hij niet beschikken over de Deense middenveld­er Delaney - na de 28 miljoen euro voor verdediger Abdou Diallo, ex-Zulte Waregem, met 20 miljoen de op één na duurste aankoop - en de Spaanse spits Paco Alcácer. De vervanger van de huurling van Barcelona wordt wellicht Philipp, een drama tegen Frankfurt. En wat de andere spelers betreft, is Cossey kort: “Ze hebben ook maar twee benen.”

En dan is er nog die andere troef van

Dortmund, de beruchte Gelbe Wand. Maar die zal vanavond in Brugge ook maar bestaan uit 1.500 Duitse fans. Het is dus aan de 24.000 Club-supporters om er hún heksenkete­l van te maken.

GEEN 5-0, GEEN 0-3

Of al die argumenten voldoende zijn om minstens het trauma van 0 op 18 weg te spelen? 5-0 voor Brugge wordt het zeker niet, vergeet dat memorabele Europese avondje van 9 december 1987 maar. Maar we zouden straks ook graag 14 september 2016 vergeten, toen blauw-zwart even blij en enthousias­t het kampioenen­bal opende tegen Leicester. Na nog geen halfuur stond het al 0-2, na een uur 0-3, de start van een dramatisch­e Champions League-campagne. De miserie zou dat jaar zes matchen duren.

Vanavond schalt de hymne weer door het Jan Breydelsta­dion. De valse noten moeten eruit. In Vormer-taal klinkt dat zo: “Gas geven!”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium