Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eén dag niet varen kost 1.800 euro per schip”

Schippers moeten noodgedwon­gen aanmeren bij sluis

- (tdk)

De staking gisteren had grote financiële gevolgen voor de schippers. Omdat de sluizen geblokkeer­d waren, moesten ze er noodgedwon­gen aanmeren. “En dat kost ons veel geld. Eén dag niet varen, kost ongeveer 1.800 euro per schip.”

Om 6u gisterocht­end ging de sluis van Wijnegem onherroepe­lijk dicht. Schepen die onderweg waren naar de Antwerpse haven of Luik mochten niet meer verder varen en moesten vlak bij de sluis aanmeren.

Tijdstip vervroegd

“Ik wist dat er een vakbondsac­tie was gepland, maar ik dacht dat die pas om 22u zou beginnen. Blijkbaar hebben ze het tijdstip vervroegd”, zuchtte de Nederlands­e schipper Leendert Schuller. “Er zit maar één ding op: wachten tot de sluis weer opent. Terugdraai­en is geen optie. Normaal gezien moet ik donderdag mijn lading van 2.700 ton marmerspli­t leveren in Luik. Dat wordt onmogelijk.”

“Ik begrijp dat de sluiswacht­ers actievoere­n. Het gaat uiteindeli­jk om hun ambtenaren­statuut dat men wil hervormen. Maar daarmee gijzelen ze wel ons als schipper en brengen ze ook heel wat bedrijven mee in de problemen. Want bedrijven verwachten hun bestelling op tijd, natuurlijk.”

Planning in het honderd

Ook financieel betekende het een flinke streep door de rekening. “Per dag dat ik niet vaar, verlies ik ongeveer 1.800 euro. Bovendien komt mijn planning door zo’n actie ook in de problemen.”

Ook andere schippers zaten door de vakbondsac­tie met de handen in het haar. “Wij hebben drie schepen die door de acties vaststaan. Het gaat om het transport van vijfhonder­d containers. Dat kost ons handenvol geld”, foeterde een Belgische schipper. “Twee weken geleden was er al een staking en nu opnieuw. En waarom moeten wij als schipper altijd het slachtoffe­r zijn? Waarom leggen ze de Antwerpse Ring geen halve

dag plat? Dan zal hun actie overigens veel meer impact hebben.”

Dan maar herstellin­gen doen

Ook deze schipper wist dat de sluizen dinsdag zouden gesloten worden. “Maar er was aangekondi­gd om dat pas dinsdagavo­nd te doen. Dus heb ik maandagavo­nd nog aangemeerd om te slapen en ben ik dinsdag opgestaan in de veronderst­elling dat er nog geen problemen zouden zijn. Fout gedacht, dus. Ik was maandag be- ter in één ruk doorgevare­n. Dan zat mijn vracht nu wel al in de Antwerpse haven en had de klant alles op tijd gehad.”

De meeste schippers die gisteren strandden in Wijnegem, maakten van de gelegenhei­d gebruik om enkele kleine herstellin­gen aan hun schip uit te voeren. “Dat is dan het enige positieve aan zo’n vakbondsac­tie: dat je dingen kan doen waar je anders niet of nauwelijks tijd voor hebt.”

 ??  ??
 ?? FOTO BFM ?? Leendert Schuller op zijn schip, dat aangemeerd ligt voor de sluis van Wijnegem. Hij is onderweg met 2.700 ton marmer, een bestelling die normaal donderdag in Luik moet zijn. “Dat wordt onmogelijk.”
FOTO BFM Leendert Schuller op zijn schip, dat aangemeerd ligt voor de sluis van Wijnegem. Hij is onderweg met 2.700 ton marmer, een bestelling die normaal donderdag in Luik moet zijn. “Dat wordt onmogelijk.”
 ?? FOTO RR ?? De sluis van Wijnegem bleef gisteren dicht.
FOTO RR De sluis van Wijnegem bleef gisteren dicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium