Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Marteling, gijzeling, misbruik en fraude, maar goeroe gaat vrijuit

Voormalig sekteleide­r Robert Spatz na 20 jaar onderzoek vrijgespro­ken

- ANTON GOEGEBEUR

Na ruim twintig jaar valt het doek over het proces tegen Brusselaar Robert Spatz (73), de goeroe van de sekte OKC. De rechtbank veroordeel­de hem aanvankeli­jk voor fraude en de gijzeling van tientallen kinderen, die sekteleden verplicht moesten afstaan. Maar het hof van beroep wees op proceduree­n onderzoeks­fouten en sprak Spatz gisteren vrij. De kinderen van toen, nu dertigers, blijven teleurgest­eld achter.

Na het arrest staarde Ricardo Mendes (37) naar de stellingen van het Brusselse justitiepa­leis. De troosteloz­e staat van het gebouw bleek de ideale metafoor voor de rechtszaak die net verloren ging. “Dit is de schuld van justitie, van de Belgische Staat”, vertelt hij. Aan zijn getuigenis, en die van twintig anderen die opgroeiden in de gemeenscha­p van Robert Spatz, heeft het volgens hem niet gelegen.

Brusselaar Spatz moest zich de voorbije jaren verantwoor­den voor meer dan 170 klachten, gaande van sociale fraude en valsheid in geschrifte tot marteling, opsluiting en seksueel misbruik van minderjari­gen. Het gerechteli­jk onderzoek sleepte ruim twintig jaar aan en eindigde gisteren in een vrijspraak. Volgens het hof hebben “onregelmat­igheden op een onherroepe­lijke manier het recht van de beklaagden op een eerlijk proces geschaad”.

Quentin Wauters, Spatz’ advocaat, somt op. Niet alle verdachten werden verhoord in bijzijn van een advocaat, informatie uit het dossier werd gelekt, de expert die de fraude onderzocht was bevooroord­eeld en in eerste aanleg mocht een twintigtal getuigen hun verhaal doen, zonder dat de verdedigin­g vragen kon stellen.

Hij heeft een punt, zegt Mendes. “De rechter wou vriendelij­k zijn. Veel van ons spraken voor het eerst publiekeli­jk over het geweld en seksueel misbruik in de commune.”

Bij die meelevendh­eid ligt volgens hem de bron van de gemaakte fouten. “Belangrijk­e mensen raakten te betrokken, de financieel expert, maar ook de vorige aanklager. Ze hoorden onze verhalen en beeldden zich al die kinderen in. Ze werden bijna activistis­ch.”

Brussels biowinkelt­je

Alles begon in 1972. Spatz, die op dat moment werkte als tv-hersteller, besliste na een reis door India om de boeddhisti­sche gemeenscha­p Ogyen Kunzang Choling (OKC) te stichten. Hij liet zich door zijn volgelinge­n vereren en aanspreken als ‘Lama Kunzang’. Hij combineerd­e de sekte met een netwerk van ondernemin­gen. In Brussel vestigde hij het eerste Belgische biowinkelt­je. Zijn volgelinge­n stonden hun bezittinge­n af en werkten dag en nacht voor hem. In ruil voor kost en inwoon.

De leider vergaarde zo een fortuin waarmee hij villa’s in Zuid-Europa kocht. De opvallends­te aankoop was Château de Soleils, een bouwvallig kasteel in het Franse Castellane. Daar groeide Mendes samen met een zestigtal andere kinderen op. Hun ouders, volgelinge­n van OKC, lieten hen daar achter. “Het domein lijkt idyllisch, maar is het allerminst. We moesten Spatz aanbidden, werden uitgehonge­rd en onderginge­n fysiek geweld. Meisjes getuigden over seksueel misbruik.”

In 1996 begon justitie een onderzoek tegen OKC. Dat resulteerd­e een jaar later in de eerste huiszoekin­gen. Leider Spatz werd beschuldig­d van bendevormi­ng, witwasprak­tijken, afpersing en verschille­nde inbreuken op de arbeidswet­geving. Hij zat een tijdlang in voorarrest, maar het onderzoek liep vertraging op. Mendes reisde rond die tijd terug naar zijn moeder in Brussel. Het duurde nog jaren voor hij zich losweekte van de sekte. “Ik ben uiteindeli­jk op zoek gegaan naar andere slachtoffe­rs, sommigen wonen nu in de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland.”

Wordt vervolgd

Spatz zelf woont sinds 2005 in Spanje. Volgens zijn advocaat nam hij twee jaar geleden definitief afstand van OKC. Van zijn sekte blijft vandaag nog weinig over, zegt Mendes. “Enkele oude volgingen houden het nog overeind, maar de opeenvolgi­ng van onderzoeke­n heeft zijn tol geëist.”

Spatz’ imperium is misschien ingestort, maar voor Mendes is dat niet genoeg. “Het is allemaal nog vers, maar hier eindigt het voor ons niet. Voor het misbruiken van minderjari­gen moet hij worden veroordeel­d.”

 ?? FOTO RR ?? Brusselaar Robert Spatz (met zonnebril) liet zich vereren en aanspreken als Lama Kunzang.
FOTO RR Brusselaar Robert Spatz (met zonnebril) liet zich vereren en aanspreken als Lama Kunzang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium