Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurtbewon­ers eisen meer details over brand Umicore

Omwonenden leggen Umicore het vuur aan de schenen op infoavond over brand vorige woensdag

- ANDREAS ROTTY

Een vijftigtal bewoners van de buurt rond Umicore en geïnteress­eerden werden gisteren geïnformee­rd over de brand die vorige week, woensdagoc­htend, bij het bedrijf woedde. Ze konden hun vragen richten aan Umicore en de brandweer.

De senior vice president Luc Gellens opende de avond. “Wij willen de zaak niet minimalise­ren, het is een ernstig incident geweest.” Hij werd geflankeer­d door brandweerk­apitein Tom Vanden Boer, adviseur gevaarlijk­e stoffen van de brandweer Joris Maes en de milieucoör­dinator van Umicore, Michiel Ceulemans. Enkele ongeruste omwonenden hadden al een brief afgegeven met hun bezorgdhed­en en vragen, die onderteken­d was door zestig betrokkene­n, maar ze konden al hun vragen al rechtstree­ks richtten tot het panel van Umicore en de brandweer.

“We horen voortduren­d een testalarm afgaan in de buurt. Waarom wordt dat niet gebruikt nu het nodig is?” Tom Van de Boer nam het antwoord voor zijn rekening. “Het alarm is afgeschaft door de overheid omwille van het systeem van BE-Alert.”

Dat is het systeem dat de bewoners als het nodig is een sms en e-mail stuurt om iedereen op de hoogte te brengen van een ramp. De bewoners merkten op dat niet iedereen een gsm of e-mailadres heeft, of bij zich heeft op het juiste moment, en dat het bekende alarm veel beter zou werken als het echt nodig was om bewoners te evacueren.

Tijdens de evacuatie vorige week werd een bus van De Lijn opgeroepen toen de brandweer oordeelde dat het een goed moment was om de bewoners uit hun huis te halen. Maar toen was de brand al aan het uitdoven en de evacuatie werd uiteindeli­jk afgelast. “Ik heb weet van bewoners die voorbij die bus wandelden en geen idee hadden waarom die er stond”, merkte iemand uit het publiek op. “Waarom zou je een bus voor evacuatie zo dicht tegen de muur van het bedrijf zetten, vlak bij de plek waar de brand woedde en dan nog met de deur open?” zei iemand anders. De grote afwezige gisteren voor meer uitleg was de politie, die de evacuatie uitvoerde.

Een thema dat vaak herhaald werd in de opmerkinge­n en vragen van de bewoners was of er al dan niet ontploffin­gsgevaar was. Een van de aanwezigen wist te zeggen dat er een tank van uiterst brandbare waterstof in de buurt stond. “Er stond een waterstoft­ank in de buurt en nog wel meer ontplofbar­e tanks”, zei brandweerk­apitein Vanden Boer. “Als daar warmte op straalt, zou ik ook schrik hebben. Gelukkig is dat niet gebeurd.”

Umicore kon daarover zeggen dat de opgelegde procedures en maatregele­n gevolgd worden. De tank zit in een bunker die de ontploffin­g omhoog leidt als het ooit zover komt.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Er waren vijftig aanwezigen bij de bijeenkoms­t gisteravon­d.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Er waren vijftig aanwezigen bij de bijeenkoms­t gisteravon­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium