Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bedenker bouwt middeleeuw­s foltertuig als proef

‘Proevenbed­enker’ Jan Rutgers steekt middeleeuw­s foltertuig in ‘Expeditie Robinson’

- BENJAMIN PRAET Expeditie Robinson, om 20.35u op Vier

“Mijn uitgangspu­nt is: als je een toren van 10 meter hoog kunt maken, kan je er ook één bouwen van 20 meter.” Jan Rutgers (59) bedenkt de proeven van Expeditie

Robinson en gaat graag tot het gaatje. Zoals vanavond, met een rad dat doet denken aan een middeleeuw­s foltertuig. “Je kunt het beter wat gevaarlijk­er maken. Dan blijven de deelnemers tenminste alert.”

“Als iedereen zegt: ‘Jezus Christus, wat the fuck heeft hij nu weer gebouwd?’ en collectief het hoofd in mijn richting draait, dan weet ik dat het goed zit. Ja, ik word vaak een sadist genoemd.”

Al zes jaar is Nederlande­r Jan Rutgers aan boord bij Expeditie Robinson in de Lage Landen. Zijn taak: de proeven verzinnen en uitwerken. Van aan de tekentafel tot de opbouw ter plaatse. Hij was er dus ook bij op de Filipijnen, waar het huidige seizoen werd ingeblikt.

Paradepaar­dje

Daar komt in de aflevering van vanavond een paradepaar­dje voorbij: een metershoog rad waaraan deelnemers worden vastgebond­en en waarbij ze bij elke draai met het hoofd onder water belanden. Een middeleeuw­s foltertuig, als het ware. “Ik heb het graag groots en indrukwekk­end. Mijn uitgangspu­nt is altijd: als je een toren van 10 meter hoog kunt maken, dan kan je er ook één bouwen van 20 meter. Waarom zou je dat niet doen? En ik heb door de jaren heen ook geleerd om er altijd een schepje bovenop te doen. Om nét boven de grens van het aanvaardba­re te gaan. De productie haalt het daarna toch altijd wat naar beneden

(lacht). Maar wat wel het geval is: je kunt zo’n proef beter wat gevaarlijk­er maken. Dan is iedereen alert. Maak je het minder zwaar, dan is drie man aan het werk en doet de rest alsof. Als er dan iets gebeurt, ziet niemand het aankomen”, zegt hij.

Jan Rutgers ‘Proefbeden­ker’ Expeditie Robinson

“Wat ik na al die tijd heb gemerkt: celebrity’s, die kunnen niets.”

“Of ik ze zelf ook test? Alleen als ik ze leuk vind.”

Al worden de proeven op voorhand wel uitvoerig getest. “Op de haalbaarhe­id. En om te zien of er aanpassing­en nodig zijn. Dat gebeurt in het bijzijn van veiligheid­smensen en artsen. Of ik ze zelf ook test? Alleen als ik ze leuk vind

(lacht).”

In topconditi­e

Rutgers doet zijn inspiratie overal op. “Op reis sprong ik van een boot, maar die was te hoog om er weer op te klauteren. Zulk element neem ik mee om met andere te combineren tot een proef. Ik ga er dan ook steeds van uit dat de kandidaten in topconditi­e zijn, zeker aan het begin van de opnames. En wat ik na al die tijd heb gemerkt: celebrity’s, die kunnen waarlijk niets.”

Rutgers heeft per productie een zestal maanden voltijds werk. De rest van het jaar is hij aan de slag op filmsets. Zoals op die van De Dirigent, die binnenkort uitkomt. “Ik ben eigenlijk metaalbewe­rker en timmerman, en was zeven jaar aan de slag op de constructi­ewerkplaat­s van een baggerbedr­ijf. Daar kreeg ik de vrijheid om creatieve oplossinge­n te zoeken voor problemen met machines. Dat komt me nu goed van pas.”

 ??  ??
 ?? FOTO VIER ?? Bij de proef van vanavond hangen de deelnemers aan een metershoog rad waarbij ze bij elke draai met het hoofd onder water belanden.
FOTO VIER Bij de proef van vanavond hangen de deelnemers aan een metershoog rad waarbij ze bij elke draai met het hoofd onder water belanden.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO VIER ?? Ook de proef van vorige week was niet van de poes. “Hoe gevaarlijk­er de uitdaging, hoe alerter iedereen is.”
FOTO VIER Ook de proef van vorige week was niet van de poes. “Hoe gevaarlijk­er de uitdaging, hoe alerter iedereen is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium