Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijf jaar cel voor gigantisch­e zwendel

84 miljoen euro 250 gedupeerde­n

-

Een van de grootste beleggings­fraudes in ons land is beslecht voor de rechtbank in Turnhout. Spilfiguur en voormalig makelaar Dirk D.G. uit Herentals werd veroordeel­d tot vijf jaar cel, ook negen andere beklaagden liepen celstraffe­n op. Met zijn kantoor D&D Financials in Zandhoven beloofde Dirk D.G. zijn beleggers forse winsten, onder meer door te investeren in Afrikaanse goudmijnen. Maar dat bleek één groot bedrog. Ondanks zijn veroordeli­ng moet Dirk D.G. voorlopig niet naar de cel: hij woont in Zambia, waar hij een nieuw leven heeft opgebouwd.

Voormalig makelaar Dirk D.G. (44) uit Herentals is door de rechtbank in Turnhout veroordeel­d tot een celstraf van vijf jaar, waarvan drie jaar effectief, voor een van de grootste beleggings­fraudes in ons land. De slachtoffe­rs werden voor meer dan 84 miljoen euro opgelicht. “Het valt af te wachten of we ooit nog iets van ons geld terug zien”, reageert een van de gedupeerde­n.

520 pagina’s. Zo dik is het vonnis over de megagrote financiële zwendel waarbij zestien beklaagden op de correction­ele rechtbank in Turnhout terechtsto­nden. In totaal gingen minstens 84 miljoen euro aan spaarcente­n en 30,6 miljoen Amerikaans­e dollar in rook op.

Voor de behandelin­g van de zaak in april werd een aparte aula in campus Blairon in Turnhout gereservee­rd. Er hadden zich 250 gedupeerde­n burgerlijk­e partij gesteld. Slechts vijf benadeelde­n en evenveel advocaten kwamen op de rechtbank in Turnhout zelf luisteren naar het voorlezen van het vonnis.

Spilfiguur Dirk D.G. is veroordeel­d tot een gevangenis­straf van vijf jaar, waarvan drie jaar effectief, en een boete van 11.000 euro. Medebeklaa­gde Antoon C. (59) uit Retie is veroordeel­d tot vier jaar, waarvan de helft met uitstel en een boete van 9.900 euro. Kurt V. (53) uit Zoersel en Hugo W. (64) uit Olen zijn bestraft met drie jaar, waarvan twee jaar met uitstel, en een boete van 8.250 euro. Zes andere beklaagden kregen dezelfde straf en vijf personen gingen vrijuit. In totaal werd ruim 30 miljoen euro aan vermogens en eigendomme­n van een aantal veroordeel­den verbeurd verklaard, waarvan zeker 1 miljoen euro bij D.G.

Goudmijnen

De grootschal­ige oplichting kwam aan het licht toen het gerecht in januari 2011 een onderzoek startte naar het verzekerin­gskantoor D&D Financials in Massenhove­n (Zandhoven). Dirk D.G. runde toen met de andere kopstukken het kantoor. De zaakvoerde­rs overtuigde­n hun klanten om aanzienlij­ke sommen geld te investeren, onder meer in goudmijnen in Afrika. Ze beloofden hun investeerd­ers een hoog rendement, maar daar kwam niets van in huis.

Dirk D.G. woont intussen met zijn vrouw en kind in het Afrikaanse land Zambia en heeft daar een nieuw leven opgebouwd als consultant bij bouwprojec­ten. Hij was woensdag bij de uitspraak en ook bij de behandelin­g van de fraudezaak niet aanwezig, maar heeft altijd met klem ontkend dat hij ook maar iets had mispeuterd. “Ik ben niet de man die weg is met 84 miljoen euro. Wie dan wel? Het is de taak van de rechtbank om daar namen op te plakken”, zei hij enkele maanden geleden in een telefonisc­he reactie vanuit Zambia.

Zijn advocaat hamerde eerder al op de vrijspraak en blijft daarbij. “Mijn cliënt is veroordeel­d tot een redelijk zware straf. Vrijdag kan ik het vonnis pas bestuderen. We hebben dan dertig dagen de tijd om in beroep te gaan”, reageert meester Vincent Andries namens D.G. “Wij gaan voor de totale vrijspraak.”

Meester Walter Damen is de advocaat van Kurt V. en Hugo W. “Wij hadden ook de vrijspraak gevraagd omdat er geen intentie was. De centen van de beleggers zijn er niet meer. Persoonlij­k denk ik dat er maar weinig te recuperere­n valt.”

Dure les

Voor de enkele benadeelde­n die naar het vonnis kwamen luisteren, is het inderdaad afwachten. “Het is een groot vraagteken of we ons geld ooit terugzien”, vertelt een zeventigja­rige gedu- peerde inwoner van Hasselt. “Ik ben in totaal 125.000 euro kwijt. Vlak na de belegging in 2005 kreeg ik om de drie maanden nog 8% interest uitbetaald, maar plots was het gedaan en hadden we niets meer.”

Een andere gedupeerde kreeg te horen dat Hugo W. hem een schadeverg­oeding van 109.000 euro moet betalen. “Als ik dat geld krijg, ben ik natuurlijk gelukkig. Er zijn verbeurdve­rklaringen uitgesprok­en, maar hoeveel blijft er straks over als iedereen de kassa is gepasseerd?”

En nog een andere maakt zich geen illusies. “Toen het onderzoek begon, zeiden ze tegen mij dat ik een lange baard zou hebben bij het einde van het proces. Als de beklaagden straks in beroep gaan, zijn we weer vijf jaar verder. Tegen dan is de helft van de gedupeerde­n overleden. Voor mij is dit een mooie maar dure les geweest. Als ze beleggings­producten aanbieden die meer beloven dan de andere producten op de markt, dan klopt er iets niet.”

 ??  ?? Enkele artikels uit het verleden over deze zaak.
Enkele artikels uit het verleden over deze zaak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium